Leustean – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

leustean-cultivare-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Leustean (Levisticum officinale) – cultivat in toate gospodariile tuturor regiunilor din tara noastra, leusteanul reprezinta una dintre cele mai utilizate plante aromatic, fiind nelipsit din diverse preparate. Este originar din zona Marii Mediterane, dar raspandit in multe tari ca planta aromatica. 

Utilizare leustean

De la aceasta planta se utilizeaza toate partile componente. Cel mai mult se utilizeaza frunzele in preparate culinate, conserve etc. Totodata, se pot utiliza si semintele, datorita continutului bogat de uleiuri volatile. Aceste uleiuri sunt si cele care confera proprietati medicinale acestei plante. Ceaiul de seminte de leustean se poate utiliza in tratarea indigestiilor si a durerilor de stomac. Decoctul de frunze are proprietati diuretice si hipotensive. 

Leustean – Particularitati botanice.

Leusteanul este o planta erbacee, perena, ce formeaza o radacina pivotanta in sol si o tufa bogata de frunze, ca parte aeriana. Frunzele sunt lung petiolate, puternic aromate, grupate in rozete. Poate atinge inaltimea de 1-1,5 m, in special in fenofaza infloririi. Inflorescentele sunt de tip umbela compusa, prezinta flori mici, de culoare galben-pai si apar in iunie-iulie. 

Exigente ecologice

Leusteanul are pretentii reduse fata de sol si factorii de mediu, fiind o planta foarte rezistenta, care se adapteaza usor. Prefera solurile profunde, cu un continut ridicat de humus, situate in locuri mai protejate ale gradinii. Rezista la valorile scazute ale temperaturii din timpul iernii si poate fi cultivat cu succes si in zonele mai umbrite ale gradinii. Rezistenta la seceta a acestei specii este data de radacina ce poate patrunde in sol pana la 1 m adancime. Totusi, pentru a forma o rozeta bogata de frunze, se impun irigarile in perioadele secetoase.

Leustean – Tehnologia de cultivare

Infiintarea culturii de leustean se poate realiza prin seminte sau vegetativ, prin despartirea tufelor. 

Lucrarea de semanat se poate realiza in prima luna de toamna sau primavara, in martie-aprilie, dupa ce terenul a fost arat si bine prelucrat. Odata cu efectuarea lucrarilor solului, se recomanda administrarea ingrasamintelor. Din cauza dimensiunii reduse a semintelor, se impune ca solul sa fie bine maruntit inainte de semanare si tavalugit dupa efectuarea semanarii. Astfel, semintele vor avea un contact cat mai bun cu solul si, implicit, o germinare mai uniforma. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Asigurarea umiditatii constante in sol este foarte importanta pentru favorizarea germinarii. Din acest motiv, se practica semanarea in rasadnite sau tavi alveolare si obtinerea rasadului. Rasadul va fi transplantat la locul de cultura, in randuri la distante de 60 cm, cu 25-30 cm intre plante, pe rand. Inainte de transplantare, rasadurile se calesc.

Despartirea tufelor se poate efectua, de asemenea, toamna sau primavara, in aceleasi perioade, respectand aceleasi distante de plantare. Avantajul despartirii tufelor este acela ca plantele pornesc repede in vegetatie si formeaza tufe bogate. 

Leusteanul se poate cultiva in sezonul rece in spatii protejate, daca se pot asigura conditii de temperatura de minim 10℃, de preferat, pana la 20℃ in timpul zilei. Solariile acoperite cu folii termice, dublate la interior de un alt strat de folie termica, pot asigura conditii destul de bune, daca temperaturile exterioare nu sunt cu mult sub 0 °C. De asemenea, plantele se pot acoperi cu folii de tip agril, pentru un plus de temperatura.

Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire ale leusteanului sunt reprezentate de administrarea apei, combaterea buruienilor, in special cand plantele sunt mici si de fertilizare. Apa se poate administra cu succes prin sisteme de irigare prin picurare. Primavara, imediat ce plantele au pornit in vegetatie, se pot administra ingrasamintele. Combaterea buruienilor, precum si afanarea solului, se pot realiza prin prasile manuale sau mecanizate. 

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

leustean-Levisticum-officinale

Recoltarea leusteanului se realizeaza inca din primul an, esalonat, pe parcursul intregului an de vegetatie. Frunzele se pot recolta individual, la nevoie, sau prin cosirea tufelor, protejand varful de crestere. 

Frunzele se pot pastra in stare proaspata doar timp de cateva zile, in locuri intunecoase, la 3-5℃. Pentru consum ulterior, frunzele se pot uscat si depozita in locuri uscate, bine ventilate. 

Pentru producerea semintelor, se taie tijele florale cand fructele incep sa se brunifice, se usuca tijele si ulterior se recolteaza semintele.

Boli si daunatori

Leusteanul este frecvent atacat de septorioza (Septoria levistici), ce se manifesta sub forma unor pete cafenii, cu centrul deschis la culoare. Afidele pot reprezenta, de asemenea, o problema in cultura leusteanului, atacand frunzele tinere. De asemenea, unele insecte minatoare pot devora frunzele mature ale plantei. 

In cazul observarii simptomelor, se aplica tratamente cu produse omologate. 

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Citrice
Pachira
Guzmania
Ficus
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
leustean-cultivare-ingrijire
Kalanchoe
crizanteme-sfaturi-ingrijire
Crizanteme
Monstera
Palmieri
Stephanotis-floribunda-sfaturi-ingrijire
Stephanotis floribunda
Avocado
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Gazon - peluze
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
Orhidee
Spathiphyllum-ingrijire-sfaturi
Spathiphyllum
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Bananier
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Leustean – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile