Larice, informatii si sfaturi de ingrijire

larice-sfaturi-ingrijire

Larice (Larix decidua) sau Zada face parte din familia Pinaceae. Este unul dintre putinele conifere ce isi pierde acele in timpul sezonului rece. Specia este originara din Europa Centrala. Este un arbore maiestuous, de dimensiuni mari si inaltimi de pana la 40 m. Forma coroanei este conica, iar ramurile sunt alcatuite din manunchiuri formate de cate 30-40 de ace scurte . Acele au 3-4 cm lungime, de culoare verde in anotimpul cald, iar pe parcursul toamnei isi schimba culoarea in aramiu-ruginiu, dand astfel un aspect decorativ impresionant acestui conifer. Conurile sale sunt erecte, de 2-4 cm lungime, cu numerosi solzi.

Larice – Specii si varietati

Specii nord-americane:

 • Larix laricina (Du Roi) K. Koch – larice american (creste in mai multe parti din Alaska si toata Canada, precum si in nordul Statelor Unite)
 • Larix lyallii Parl. – larice subalpin (intalnit in muntii din nord-vestul Statelor Unite și sud-vestul Canadei, la altitudini foarte mari)
 • Larix occidentalis Nutt. – larice de vest (se regaseste in nord-vestul Statelor Unite si sud-vestul Canadei, la altitudini mai mici)

Specii nord eurasiatice:

 • Larix decidua Mill. (syn. L. europaea D.C.) – larice european (se regaseste in muntii din Europa Centrala)
 • Larix sibirica Ledeb. – larice siberian (creste in campiile din vestul Siberiei)
 • Larix gmelinii (Rupr.) Kuzen. – larice daurian (intalnit in campiile din centrul și estul Siberiei)
 • Larix kaempferi (Lamb.) Carr. – larice japonez (se regaseste in munții din centrul Japoniei)
 • Larix × czekanowskii Szafer (originar din Rusia)

Specii sudice euroasiatice:

 • Larix potaninii Batalin – larice chinezesc (originar din munții din sud-vestul Chinei)
 • Larix mastersiana Rehder & E.H.Wilson – laricele lui Masters (se regaseste in muntii din vestul Chinei)
 • Larix griffithii Hook.f. – larice de Himalaya (creste in muntii din estul Himalayei)

Hibrizi:

 • Larix × lubarskii Sukaczev
 • Larix × maritima Sukaczev
 • Larix × polonica Racib.

Conditii de mediu

Lumina. Specia prefera expunerea la soare, insa poate sa tolereze si semiumbra.

Temperatura. Laricele sunt arbori rezistenti care se adapteaza la climatele mai reci, au toleranta scazuta la temperaturile ridicate.

Solul. Zada sau laricele prefera solurile cu umiditate medie, bine drenate si fertile.

Larice – Ingrijire

Udarea. Se uda moderat, cu o frecventa mai mare in perioadele secetoase si in primul an dupa plantare.

Fertilizarea. Pentru o crestere si dezvoltare optima (in special in cazul solurilor sarace), este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie (primavara-toamna).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Specia larice necesita putina intretinere. Nu este nevoie de taiere regulata a cresterilor, se pot efectua taieri de intretinere pentru a mentine forma sau pentru a indeparta ramurile uscate sau in curs de uscare.

Plantarea. Laricele sunt arbori care se planteaza in containere doar daca sunt folositi ca bonsai. Plantarea in sol se efectueaza toamna sau primavara. Se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni optime, astfel incat radacinile sa poata fi asezate lejer, urmand sa fie acoperite cu suficient pamant. Prinderea poate fi favorizata prin administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa plantare, se taseaza bine pamantul in jurul puietului si se uda din abundenta.

Inmultirea. Zada se propaga cel mai des prin inmultire generativa (prin seminte), inmultirea vegetativa facandu-se cel mai adesea doar in pepiniere, folosindu-se altoirea. Inmultirea prin butasi este mai rar utilizata, deoarece lemnul de larice este de esenta moale si este dificil de inradacinat.

Larice – Boli si daunatori

Boli

Cel mai frecvent, laricele este atacat de o ciuperca declansata de conditiile umede din primavara. Simptomele apar ca pete maronii pe varfurile acelor, care mai apoi se extind catre baza acestora.Acele maro cad prematur. Boala se combate aplicand produse fungicide omologate, primavara. Laricele sunt, de asemenea, predispuse la o boala canceroasa grava care este identificata pentru prima data atunci cand apar scurgeri de rasina pe leziunile umflate din scoarta. Ramurile afectate trebuie taiate si apoi distruse sau arse. In conditii de umiditate ridicata la nivelul pamantului, zada pot fi afectata de agenti fitopatogeni care provoaca putrezirea radacinilor sau coletului.

Daunatori

Daunatorii care ataca zada sau laricele sunt: Adelges laricis (acele atacate devin galbene, se frang si cad prematur), Coleophora laricella sau Molia miniera a acelor de larice (mineaza acele si produce defolieri totale), Strobilomya laricicola sau Musca cenusie a semintelor de larice (conurile atacate se deformeaza si prezinta scurgeri de rasina pe suprafata lor), Ips cembrae sau Gandacul de scoarta de larice (produce galerii sub scoarta de larice). In cazul in care se observa simptome specifice unor boli sau prezenta unor daunatori, se recomanda aplicarea tratamentelor specifice, cu insecticide si fungicide omologate.

In plus:

 • Lemnul de larice este durabil si rezistent la putrezire, este folosit in constructii, in special pentru podele si panouri, precum si in mobilier si alte aplicatii.
 • Specia ofera un spectacol unic in gradina in fiecare toamna cand isi pierde acele.
 • Are un aspect unic, care adauga un element interesant in peisaj si in designul gradinii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

larice-sfaturi-ingrijire
Larice, informatii si sfaturi de ingrijire
Larice, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile