Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus) – identificare si combatere
Publicat pe: 22 martie 2016 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Lacusta marocana, Dociostaurus maroccanus este o specie intalnita frecvent in sudul Europei si mai putin raspandita in Europa Centrala. In tara noastra este raspandita mai ales in regiunile din campia de vest (Crisana, Maramures) si sud (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sub forma de focare izolate. In tara noastra este cunoscuta din anul 1899, cand a fost semnalata prima data de Burr.
Adultul are corpul de culoare cenusiu palid-roscat, prevazut cu pete inchise. Masculul are lungimea de 17-28 mm, iar femela de 25-400 mm. Ouale sunt asezate intr-o ooteca cilindrica, in general putin incovoiata, de 12-18 mm lungime. Larva in primele varste este de 5-10 mm lungime si de culoare brun-inschis. In cazul larvelor de varstele 4-5, culoarea este in general mai deschisa si prezinta aripi, care sunt mai mult sau mai putin dezvoltate. Lungimea corpului variaza intre 9-22 mm.




Biologie si ecologie
Lacusta marocana are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in ootecile din sol. Primavara, eclozarea larvelor incepe spre sfarsitul lunii aprilie, cu o aparitie esalonata, pana in a doua decada a lunii mai. Completa dezvoltare a larvelor are loc la sfarsitul lunii iunie si prima decada a lunii iulie.
Plante atacate si daune
Are un regim trofic fitofag si se hraneste cu plante verzi cultivate si spontane: cereale (grau, porumb), lucerna, trifoi, legume, plante tehnice (sfecla, tutun) etc. Lacusta marocana este intalnita destul de frecvent in lucri necultivate, pajisti uscate etc. In cazul culturilor de graminee, acestea rod frunzele, reteaza spicele de la baza. La invazii masive, raman doar paiele.
In primaverile cu ploi abundente, ouale sunt parazitate de numeroase ciuperci din genul Fusarium si Penicillium. Larvele de lacuste sunt consumate de numeroase pasari insectivore. De asemenea, pontele acestora sunt distruse de catre larvele speciilor Zonabris sp, Anastoechus nitidulus si Thyridanthrax fenestratus.
Combatere
Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verzicare sunt pradatorii lacustei?Care sunt pră datoriti Lăcustei?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi97 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi12 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.