Lacusta marocana- Dociostaurus maroccanus

Lacusta marocana, Dociostaurus maroccanus este o specie intalnita frecvent in sudul Europei si mai putin raspandita in Europa Centrala. In tara noastra este raspandita mai ales in regiunile din campia de vest (Crisana, Maramures) si sud (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sub forma de focare izolate.  In tara noastra este cunoscuta din anul 1899, cand a fost semnalata prima data de Burr.

 
Descriere. Adultul are corpul de culoare cenusiu palid-roscat, prevazut cu pete inchise. Masculul are lungimea de 17-28 mm, iar femela de 25-400 mm. Ouale sunt asezate intr-o ooteca cilindrica, in general putin incovoiata, de 12-18 mm lungime. Larva in primele varste este de 5-10 mm lungime si de culoare brun-inschis. In cazul larvelor de varstele 4-5, culoarea este in general mai deschisa si prezinta aripi, care sunt mai mult sau mai putin dezvoltate. Lungimea corpului variaza intre 9-22 mm.

Lacusta marocana are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in ootecile din sol.

Biologie si ecologie. Primavara, eclozarea larvelor incepe spre sfarsitul lunii aprilie, cu o aparitie esalonata, pana in a doua decada a lunii mai. Completa dezvoltare a larvelor are loc la sfarsitul lunii iunie si prima decada a lunii iulie.

Plante atacate si daune. Are un regim trofic fitofag si se hraneste cu plante verzi cultivate si spontane: cereale (grau, porumb), lucerna, trifoi, legume, plante tehnice (sfecla, tutun) etc. Lacusta marocana este intalnita destul de frecvent in lucri necultivate, pajisti uscate etc. In cazul culturilor de graminee, acestea rod frunzele, reteaza spicele de la baza. La invazii masive, raman doar paiele.

In primaverile cu ploi abundente, ouale sunt parazitate de numeroase ciuperci din genul Fusarium si Penicillium. Larvele de lacuste sunt consumate de numeroase pasari insectivore. De asemenea, pontele acestora sunt distruse de catre larvele speciilor Zonabris sp, Anastoechus nitidulus si Thyridanthrax fenestratus.

Combatere. Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Alexandrap
  5 mai 2020
  Buna ziua, am observat la tuia plantati acum 4 ani in curte ca au inceput sa devina afamii din interior spre varf si cand am inspectat ammobs un fel de afide adunate gramada pe ramuri si trunchi si un fel de viermi/ omizi pe ici colo. Ce tratament le putem da sa scapam de urateniile alea? Pana acum nj au avut nicio boala...au crescut frumos. Atasat poze.
  0
  1
  Cosmin
  12 iunie 2019
  Bună ziua, Am observat târziu că agrișul este ronțăit cu poftă de ceva omidă (sper că se observă în prima poză). Are o culoare foarte apropiată de culoarea frunzelor. Vă rog să mă ajutați să salvez arbustul. De asemenea, dacă îmi puteți spune cum as putea face să preîntâmpin atacul acesta pe viitor. Mulțumesc mult!
  0
  2

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile