Lacusta marocana- Dociostaurus maroccanus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Lacusta marocana- Dociostaurus maroccanus
Raspandire: Specie intalnita frecvent in sudul Europei si mai putin raspandita in Europa Centrala. In tara noastra este raspandita mai ales in regiunile din campia de vest (Crisana, Maramures) si sud (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sub forma de focare izolate.

lacusta marocana lacusta marocana -adult 1
Descriere: Adultul are corpul de culoare cenusiu palid-roscat, prevazut cu pete inchise. Masculul are lungimea de 17-28 mm, iar femela de 25-400 mm. Oualele sunt asezate intr-o ooteca cilindrica, in general putin incovoiata, de 12-18 mm lungime.
Larva in primele varste este de 5-10 mm lungime si de culoare brun-inschis.

oua 1  oua
Biologie si ecologie: Are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in ootecile din sol. Primavara, eclozarea larvelor incepe spre sfarsitul lunii aprilie, cu o aparitie esalonata, pana in a doua decada a lunii mai.
Plante atacate si daune: Are un regim trofic fitofag si se hraneste cu plante verzi cultivate si spontane : cereale (grau, porumb), lucerna, trifoi, legume, plante tehnice (sfecla, tutun) etc.

Combatere: Se utilizeaza produse pe baza de deltametrin (Decis Mega-20 ml/10 l apa / 1300-2000 mp, Aqua K-othrine- 50 ml/10 l apa/ 1300-2000 mp).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor