Kiwi, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

kiwi-descriere

Kiwi (Actinidia deliciosa) este o planta ce face parte din familia Actinidiaceae, fiind originara din Asia. Kiwi s-a raspandit in celelate zone ale globului incepand cu secolul al XIX-lea, in prezent fiind cultivata in Franta, Grecia, Chile, Spania, Australia, Italia, SUA etc. Este cultivata in scopuri pomicole, dar poate avea si rol decorativ. Fructul contine vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, acid folic, fosfor, potasiu si carbohidrati.

Particularitati de crestere si fructificare

Planta se prezinta sub forma de liana, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 7 metri. Frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, lucioase. Frunzele tinere sunt acoperite cu perisori de culoare rosie, iar cele mature cu perisori de culoare verde inchis. Este o specie unisexuat dioica. Florile sunt mari (2 – 5 cm), de culoare alba si se dezvolta la axila frunzelor. Fructul este oval, lung de 6 – 7 cm, acoperit de o pielita maro, pubescenta. Inflorirea are loc in perioada cuprinsa intre mai si iunie.  Plantele de kiwi nu sunt autofertile, dar ingineria genetica moderna a creat soiuri autofertilie (de exemplu, Jenny). Pulpa fructului este ferma si poate avea diferite culori, de la verde pana la galben.

Cerintele fata de clima si sol

Temperatura este un factor limitativ pentru cultura de kiwi in tara noastra, fiind o specie foarte sensibila la ger si plantandu-se in zonele unde riscul de inghet este redus. Kiwi are o perioada lunga de vegetatie si prefera toamnele lungi si primaverile calduroase. Fata de lumina, cerintele sunt medii spre ridicate. Poate fi plantat in locurile insorite sau pe terenurile cu expozitie sudica. Este sensibila fata de umiditate, nu suporta nici seceta, dar nici excesul de umiditate. Se recomanda utilizarea unui sistem de irigare prin microaspersie pentru a regla eficient regimul de umiditate din sol. Creste si se dezvolta optim pe solurile cu un continut ridicat de humus, cu un regim aero-hidric ridicat si cu un pH cuprins intre 6,5 si 7,5. Nu suporta solurile bogate in carbonati.

Alegerea si pregatirea terenului

Alegerea terenului se realizeaza in functie de cerintele fata de clima si sol ale speciei. Se dezvolta bine pe terenurile bine iluminate, cu posibilitatea de instalare a unui sistem de sustinere. Specia prefera un sol fertil, cu un regim aero – hidric ridicat si nu suporta solurile saraturate. Kiwi este foarte sensibil la actiunea vantului si din acest motiv, terenul pe care se va infiinta viitoarea plantatie trebuie sa fie ferit de vanturile puternice. Pregatirea terenului trebuie sa se realizeze inca din vara, parcele se curata de resturile vegetale si se executa o aratura la adancimea de 30 cm. Daca este nevoie, se recomanda nivelarea terenului, iar cu cateva zile inainte de plantare se efectueaza doua treceri cu grapa cu discuri.

Plantarea

kiwi-1

Perioada optima de plantare este toamna sau primavara devreme, cand plantele sunt in perioada de repaus vegetativ. Solul nu trebuie sa fie inghetat, iar temperaturile trebuie sa depaseasca 5. Se recomanda urmatoarea schema de plantare: 4 m distanta intre randuri si 3 m distanta intre plante, pe rand. Dupa stabilirea schemei de plantare se realizeaza pichetarea terenului, operatiunea ce consta in marcarea printr-un tarus a pozitiei fiecarei plante pe teren. Trebuie sa amintim faptul ca aceasta specie este unisexuat dioca, iar pentru a asigura o polenizare eficienta, raportul dintre plantele femeiesti si cele barbatesti trebuie sa fie 1:1. Gropile se pot realiza manual sau cu ajutorul agregatului format din tractor si burghiu. Dimensiunile acestora se incadreaza in tehnologia generala a speciilor pomicole (40 x 40 x 40 cm).

Lucrarile de intretinere

In primii ani, plantele de kiwi sunt sensibile la inburuienare si din acest motiv intervalul dintre randuri se mentine curat. Aceasta lucrare se poate realiza prin prasile repetate, discuire superficiala, frezare sau erbicidare. Erbicidele se vor aplica localizat pentru a nu afecta plantele tinere de kiwi. Dupa trei ani de la plantare, intervalul dintre randuri se poate cultiva cu ierburi perene, ce se cosesc periodic, cand ating inaltimea de 10 – 15 cm.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
sustinere-kiwi

Fertilizarea plantatiei de kiwi

Este necesara incepand cu anul al treilea. In primii ani de la plantare, lianele se dezvolta normal, dar incepand cu anul al treilea, plantele au nevoie de fertilizare suplimentara. Kiwi reactioneaza favorabil la fertilizarea cu ingrasaminte organice.

Irigarea

Este obligatorie, plantele fiind sensibile fata de acest factor de vegetatie. Se recomanda aplicarea udarilor dese, pentru a mentine umiditatea la un nivel constant deoarece plantele nu suporta seceta, dar nici excesul de umiditate. Se recomanda utilizarea metodelor de irigare prin microaspersie. Prin acesta metoda de irigare se intervine si asupra umiditatii atmosferice, kiwi preferand valori ridicate ale acesteia.

Sistemul de sustinere

Din cauza particularitatilor botanice ale acestei specii, plantatia are nevoie de sustinere suplimentara. Se recomanda realizarea unui sistem cu stalpi, in forma de T, cu 2 – 3 sarme. Acestia trebuie sa aiba o inaltime de aproximativ 2 – 2,5 metri si sa fie introdusi in sol la 60 de cm adancime, astfel incat plantele sa fie la inaltimea de aproximativ 2 metri de sol.

Boli si daunatori

Kiwi este o planta rezistenta la boli si daunatori. In general nu necesita tratamente fitosanitare si se dezvolta bine, fara sa fie afectata de factorii biotici.

Taierile

Reprezinta o operatiune importanta in tehnologia de cultura a plantelor de kiwi. Operatiunea se realizeaza primavara devreme sau in timpul perioadei de vegetatie. Imediat dupa plantare lianele se scurteaza la inaltimea de 30 – 40 de cm, pentru a asigura o crestere viguroasa. Axul principal se va conduce vertical pe sistemul de palisare, astfel, ramificatiile laterale ale axului se vor situa la un unghi cat mai apropiat de 90 de grade. Cand axul central a depasit inaltimea de un metru, varful acestuia se suprima pentru a favoriza ramificarea laterala. Se vor pastra 5 – 6 ramificatii laterale viguroase si bine dezvoltate. In perioada de vegetatie, ramificatiile laterale se scurteaza la 4 – 5 muguri pentru a stimula garnisirea lor iar lastarii lacomi, ramurile ce se intersecteaza sau cele care cresc spre interval se vor elimina.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Incepand cu anul al treilea, plantatia incepe sa rodeasca. In acesta perioada, taierile vor urmari inlocuirea ramurilor de rod uscate cu altele tinere. Lastarii alesi se vor prinde pe sistemul de sustinere. In timpul vegetatiei, ramurile de rod se taie la 3 – 5 frunze dupa formatiunile de rod pentru a crea noi ramificatii. Dupa formarea noilor ramificatii, acestea se vor scurta la 1 – 2 muguri. Aceasta operatiune determina garnisirea ramurilor. Cand plantele vor intra in faza de batranete, se vor aplica taieri de regenerare si se vor scurta formatiunile vechi de rod, pana la 2 – 3 muguri. Operatiunea de intinerire se va realiza pe parcursul a 3 – 4 ani.

Recoltarea

Recoltarea fructelor se realizeaza atunci cand acestea ajung la maturitate iar din punct de vedere calendaristic, aceasta perioada se suprapune cu jumatatea lunii octombrie. Fructele de kiwi au o capacitate mare de pastrare si pot fi depozitate pe o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni. Momentul optim de consum este atunci cand pulpa devine moale. Aceste fructe se postmatureaza mai repede daca sunt tinute in frigider, intr-o punga de plastic, alaturi de mere sau banane.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile