Kalmia latifolia, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 16 noiembrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

kalmia-latifolia-informatii-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Kalmia latifolia – denumit popular si Dafin de munte sau Laur de munte, este un arbust cu frunze persistente, originar din nordul Americii. Are o crestere relativ lenta, la maturitate luand forma unui arbust dens. Kalmia latifolia este o planta decorativa prin flori, intalnita in gradini si parcuri, cultivata direct in sol, insa poate creste si in ghiveci. 

Frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, eliptice, asemanatoare cu cele ale Rhododendronului. Florile sunt decorative, sub forma de cupa, grupate in ciorchini. Florile sunt disponibile in diverse culori: alb, roz, visiniu cu margini albe. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii (perioada mai-iunie, uneori si iulie). 

Kalmia latifolia – varietati si cultivaruri

  • K. latifolia ‘Elf’: cu flori albe si port mai redus. Poate avea o dimensiune de pana la 1 metru inaltime si latime; 
  • K. latifolia „Minuet”: florile au centrul si marginea de culoare alba si centru rosiatic-visiniu. La maturitate ajunge la aproximativ 1 metru inaltime;
  • K. latifolia „Olympic Fire”: cu muguri si flori de culoare roz. Arbustul poate atinge 3 metri inaltime;
  • K. latifolia ‘Peppermint’: florile sunt de culoare alba si prezinta in interior dungi de culoare rosie care pleaca din centrul florii spre marginea petalelor;
  • K. latifolia ‘Sarah’: cu flori de culoare roz coral care se deschid din muguri rosiatici. Poate ajunge la 1,5 metri inaltime, fiind o varietate des intalnita sub forma de gard viu.

Conditii de mediu

Lumina. Creste si infloreste in conditii de semi-umbra. Kalmia latifolia poate tolera spatiile umbrite, insa umbrirea totala poate reduce inflorirea. De asemenea, tolereaza si spatiile luminoase, insa razele directe ale soarelui pot afecta aspectul frunzelor, acestea devenind usor galbui.

Temperatura. Intervalul optim de temperatura pe timpul verii este de 20-30 ℃. Pe timpul iernii, poate rezista si la temperaturi mai mici de -20 ℃. In conditii de frig extrem, aspectul plantei se deterioreaza.

Sol. Prefera solurile fertile, bine drenate si usor acide. Se recomanda evitarea solurilor argiloase, grele.

Kalmia latifolia – ingrijire

Udare. Exemplarele nou-plantate au nevoie de udari regulate in primele saptamani. Udarea se realizeaza utilizand o cantitate suficienta de apa, evitand excesul. Plantele mature sunt mai rezistente la seceta, insa nu pentru o perioada mare de timp. Udarea se va realiza astfel incat solul sa se mentina usor reavan, in special in timpul sezonului cald. 

Fertilizare. Plantele se vor fertiliza primavara si vara, cu ingrasaminte special formulate pentru plante precum Rhododendroni sau Azalee. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Intrucat are o crestere lenta, Kalmia latifolia nu necesita taieri drastice. Pentru a pastra aspectul placut al plantei, se pot efectua taieri imediat dupa inflorire. Ramurile rupte, deteriorate, uscate, pot fi indepartate oricand. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate inmulti prin butasi semilemnificati, pusi la inradacinat sau prin seminte, insa acest proces este mai dificil si de lunga durata. 

Boli si daunatori

Plantele pot fi afectate de diverse boli foliare. De asemenea, sunt predispuse la putrezirea radacinilor, caz in care se recomanda eliminarea plantelor. Dintre daunatori, pot aparea afidele, paduchii testosi, paduchii lanosi.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Toate partile plantei sunt toxice pentru oameni si animale;
  • In regiunile de care provin, aceste plante se intalnesc in mod natural pe varsanti stancosi si in zonele forestiere muntoase;
  • Desi denumirea populara este Laur de munte sau Dafin de munte, Kalmia latifolia nu se inrudeste cu adevarata specie din familia Lauraceae
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Alege
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Kalmia latifolia, informatii si sfaturi de ingrijire

discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  • Discuții pe teme similare

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile