Iris, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Publicat pe: 10 decembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

iris-sfaturi-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iris florentina este o specie aromatica de perspectiva, reprezentand o importanta sursa de materie prima pentru industria parfumurilor fine si cea de cosmetica (pudra, pasta de dinti, sapunuri), fiind specia cea mai bogata in irone, substante cu aroma de violete. Astfel, in Italia se prelucreaza anual 1100 t de rizomi, iar in Franta, unde se cultiva din anul 1835, se prelucreaza 350 t.

Iris Florentina este o specie perena, erbacee. Partea subterana este un rizom de culoare maronie, asezat intr-o pozitie orizontala la adancimea de 6-14 cm. Tulpina este inalta de 0.5-1 m si poarta frunze de dimensiuni mai reduse, fiind terminata intr-o floare, iar ramificatiile de asemenea.Frunzele, dezvoltate din rizom, sunt sesile si au forma de sabie (ensiforma), fiind dispuse cate 5-8 in evantai, sunt lungi de 50-75 cm, cu latimea de 2-4 cm, cu nervatiuni longitudinale, aproape paralele.

Floarea este protejata de doua bractee verzi de baza, floarea prezinta 3 stamine protejate de tepalele exterioare, cu ovar inferior, tricarpelar, cu stil scurt si cu 3 stigmate, petaloide.



Conditii de mediu – Iris

Temperatura. Stanjeneii rezista bine la temperaturi scazute si suporta iernile aspre. Plantele pornesc in vegetatie la 6-8º C. Cu toate acestea, se considera ca in zonele cu ierni blande si clima calda sunt conditii favorabile pentru acumularea uleiului volatil.

Lumina. Fiind raspandita in zona mediteraneana, specia manifesta cerinte deosebite fata de lumina.

Ingrijire Iris

Udarea. Stanjeneii sunt relativ rezistenti la seceta, dar reactioneaza favorabil la udare. In conditii de seceta atmosferica pronuntata, imbinata cu seceta solului, plantele stagneaza din crestere sau se dezvolta incet. Nu suporta nici excesul de umiditate, ce favorizeaza putrezirea rizomilor.

Fertilizarea. Se recomanda administrarea ingrasamintelor bogate in fosfor si potasiu, intotdeauna o fertilizare echilibrata sustine dezvoltarea si cresterea plantelor.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Speciile de iris se inmultesc pe cale vegetativa, prin plantarea rizomilor.

Boli si daunatori

Dintre boli cele mai frecvente sunt patarea frunzelor, rugina, putrezirea rizomilor, se combat prin aplicarea fungicidelor specifice. Dintre daunatori cel mai frecvent atac este cauzat de viermii sarma.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Epoca de plantare este in luna septembrie, daca in sol exista suficienta umiditate. In caz contrar se planteaza in luna octombrie cand cad primele ploi, astfel ca rizomii sa se inradacineze pana la venirea inghetului.
  • Distanta si adancimea de plantare se incadreaza intre 60-70 cm intre randuri si 28-30 cm intre plante pe rand, realizandu-se o densitate de 4.8-5.6 plante /m².
  • Adancimea optima de plantare este de 8-10 cm sau 10-12 cm. Se recomanda udarea rizomilor dupa plantare, daca in sol nu este umiditate suficienta si bilonarea acestora la inaltimea de 5-6 cm.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
iris-sfaturi-ingrijire
Yucca
Gazon - peluze
Citrice
Pachira
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
Orhidee
Spathiphyllum-ingrijire-sfaturi
Spathiphyllum
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
afide-sfaturi-combatere
Afide
Ficus
Avocado
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Bananier
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
Monstera
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Iris, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  • Discuții pe teme similare

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile