Puricele melifer al parului- Psylla pyricola

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Puricele melifer al parului– Psylla pyricola
Raspandire: In Romania este cea mai raspandita specie a genului, din zona de stepa pana in regiunile submontane.

adult 1   adult
Descriere: Adultul are corpul de 2.5-3.5 mm, formele estivale prezinta capul si toracele de culoare galben-deschis, cu pete portocalii, iar abdomenul este verde cu pete si dungi brune pe partea dorsala.
Larva este de culoare brun-galbuie, oul este eliptic, de culoare alba care dupa cateva zile devin galben-portocaliu.
Biologie si ecologie: Prezinta trei generatii pe an si ierneaza ca adult sub scoarta exfoliata a pomilor, in crapaturile pomilor batrani, sub frunzele cazute. Adultii parasesc locurile de iernare in a doua jumatate a lunii martie, prima decada a lunii aprilie, ceea ce corespunde fenologic cu momentul umflarii mugurilor de rod.
Dupa o perioada de hranire femela depune ponta pe mugurii partial deschisi, pe lastari apoi pe frunze. Frunzele cu ponte se curbeaza longitudinal, simptom caracteristic speciei.

planta atacata   planta atacata
Plante atacate si daune: Parul prezinta planta gazda principala, migrand si pe alte specii pomicole cum sunt cais, prun, mar sau arbori forestieri. Larvele primei generatii ataca frunzele abia formate si lastarii tineri. Datorita atacului, frunzele stagneaza in crestere, se rasucesc, iar datorita fumaginei pe frunze apar arsuri si pete necrozate.
Frunzele atacate se usuca si se inregistreaza caderi partiale sau totale premature. Atacul pe lastari determina curbarea si vestejirea acestora, lemnul nu se matureaza si nu rezista peste iarna.
Combatere: Tratamente chimice la avertizare cu insecticidele Calypso 480 SC (300 ml/ha),Fastac 10 EC (0.015%), Karate Zeon (0.150 l/ha), Mospilan 20 SG (0.3 kg/ha), Novadim Progress (0.1%).

2 comentarii la “Puricele melifer al parului- Psylla pyricola

  1. Am inteles ca se poate administra unul din insecticidele enumerate de d-voastra la par, mar, cais.Prunii fiind in parga…se mai stropesc?Va multumesc!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor