Puricele melifer al marului- Psylla mali

Puricele melifer al marului, Psylla mali este o specie raspandita in zona temperata a Europei, America de Nord, Australia, Africa de Sud, iar in Romania este prezenta in toata plantatiile pomicole.

  
Descriere. Adultul are corpul de culoare variabila, dupa sezon, cu lungimea de 3.3-3.8 mm la mascul si 3.6-4 mm la femele. Formele estivale au culoarea corpului verde-galbui, cu capul si toracele verde-cenusiu, iar abdomenul verde intens. Larva din prima varsta are corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbena, iar larvele din varsta a doua au extremitatea abdominala acoperita cu o secretie ceroasa filamentoasa de culoare alba sau albastruie deschis. Oul este alungit, initial de culoare galbana, apoi mai inchisa (portocalie, rosu inchis), de 0.4 mm lungime si este prins de substrat cu un pedicul fin.

Biologie si ecologie- Puricele melifer al marului

Prezinta o generatie pe an. Ierneaza in stadiul de ou depus in crapaturile scoartei ramurilor, pe ramurile tinere, de unde pornesc mugurii, pe solzii mugurilor. Larvele aparute se deplaseaza spre mugurii floriferi si vegetativi, cu care se hranesc prin inteparea si absorbtia sevei din tesuturi. Organele atacate sunt acoperite de dejectiile dulci ale acestora “roua de miere”. Spre sfarsitul infloririi, larvele se transforma in adulti, care raman pe frunze fara sa produca pagube. Depunerea pontei are loc la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, izolat sau in grupuri mici de 3-10 oua, mai ales pe partea pomilor mai putin expusa la vant.

  
Plante atacate si daune. Puricele melifer ataca marul. Colonizeaza la inceput mugurii floriferi si vegetativi, apoi frunzele si fructele tinere. In urma intepaturilor lastarii nu se mai dezvolta normal, se rasucesc, frunzele tinere se deformeaza, raman mici, cu aspect clorotic. Butonii florali avorteaza si se usuca, iar pedunculii lor raman multa vreme atarnati pe ramuri. Organele atacate sunt acoperite de dejectiile dulci (roua de miere) pe care se dezvolta ciupercile din genul Capnodium (fumagina). Din aceasta cauza se formeaza pe diferite organe atacate, un strat de culoare neagra, ce diminueaza fotosinteza.


Combatere. Cel mai bun moment pentru combaterea larvelor este primavara, inainte de inflorit sau cand 10-15 % din flori si-au scuturat petalele.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor