Viermii radacinilor

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 6 ani

1.Viermii radacinilor- Meloindogyne incognita

Raspandire
Specie raspandita in toata lumea, in Romania se regaseste din 1970, fiind foarte raspandita in toate zonele tarii.
Descriere
Prin forma si dimensiunile celor doua sexe, adultii prezinta un dimorfism sexual evident. Masculul are corpul de 1.2-2 mm, cilindric si viermiform, acoperit cu o cuticula inelata. Oualele, odata cu depunerea pontei sunt inglobate intr-o masa mucilaginoasa atasata de partea posterioara a femelei. Dupa depunere sunt albe, transparente, cu o cuticula fara striatiuni sau ornamentatii si sunt de forma ovala. Larva are aspect viermiform, observandu-se in interiorul oului in ultima faza a dezvoltarii embrionare.

Viermele vestic adult

viermele_vestic_larva

Biologie si ecologie
Specie care se inmulteste de cele mai multe ori pe cale partenogenetica, intrucat maculii nu apar in anotimpul cald. Ierneaza in camp in stadiul de ou, in corpul femelei, iar in sere ierneaza ca femele sau larve de varsta a II-a. O femela depune intre 300 si 2000 de oua, insa in conditii nefavorabile de mediu, numarul lor scade. Dupa ce parasesc galele, larvele se deplaseaza printre particulele de sol in cautarea radacinilor tinere ale diferitelor plante. Larvele de varsta a II-a sunt forme de invadare, ele fiind foarte active, patrund in tesuturile radacinilor in apropierea varfurilor de crestere, migreaza atat pe orizontala cat si pe vericala, parcurgand distante apreciabile.
Plante atacate si daune
Nematodul radacinilor este o specie polifaga. Plantele atacate prezinta pe radacini gale de diferite dimensiuni, pana la 5 cm diametru, forma si marimea lor variaza in functie de planta. Plantele atacate puternic se vestejesc, dar la un atac slab sau la inceputul atacului, planta infestata nu are caractere deosebite fata de cea sanatoasa.
Cele mai sensibile culturi sunt tomatele, castravetii si vinetele, infestarea plantelor are loc imediat dupa transplantarea lor, iar primele simptome se observa la 3-4 saptamani. Plantele atacate se vestejesc incepand de la baza, iar la final se usuca.

Planta atacata

Planta atacata

Planta atacata

 

Planta atacata

Combatere

Cultivarea de soiuri rezistente si efectuarea de tratamente cu produse nematocide reprezinta metoda cea mai eficienta in combaterea nematodului.
Controlul rasadurilor, dezinfectarea uneltelor, distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare contribuie la combaterea acestui daunator.
Se dezinfecteaza uneletele, solul cu Nemathorin (15 kg/ha).

  2.Viermii sarma-Agriotes sp.

  Raspandire

  Sunt raspanditi pe tot globul, in tara noastra sunt semnalati in toate zonele, avand o adaptabilitate mare la o gama larga de tipuri de sol, gasind conditii optime de dezvoltare mai ales in solurile umede si grele.

  Descriere:

  Adultii prezinta corpul alungit, ingustat posterior, de culoare brun-roscat pana la brun-negricioasa, de 7-11 mm lungime. Posternul prezinta o prelungire ca un pinten, care patrunde intr-o cavitate a mezosternului.
  Cu ajutorul acestui dispozitiv, insectele adulte ajunse intr-o pozitie nefavorabila de mers, revin la pozitia initiala executand un salt energic, avand loc si un pocnet caracteristic, de unde si denumirea de “gandaci pocnitori”.
  Oul este oval, de 0.5 mm lungime, de culoare deschisa si cu chorionul rezistent. Larva este denumita popular “vierme sarma” si are corpul alungit si subtire, care la completa dezvoltare este de 18-25 mm, de culoare galben pal pana la galben-brunie.
  Pupa este de tip libera, de 7-10 mm lungime, la inceput de culoare deschisa dupa care devine bruna.

  Viermi sarma adult

  Viermi sarma adult

  Viermi sarma

  Viermi sarma

  Viermi sarma larva

  Biologie si ecologie:

  Dezvolta o generatie la 4-5 ani si ierneaza in sol ca larva de diferite varste si ca adult. Adultii apar primavara, cand temperatura ajunge la 15ºC (in a doua jumatate a lunii aprilie). Femela depune ouale sub bulgarii de pamant sau in crapaturi, ouale sunt depuse in grupuri de 3-20, adesea in siruri de cate 4-5 bucati. Fiecare femela depune cate 150-200 oua, acestea sunt mici, transparente, fiind dificil de observat cu ochiul liber, de 0.5 mm lungime.
  Larvele apar dupa 3-4 saptamani de incubatie, larva avand 9 mm lungime, este transparenta si putin vizibila.

  Plante atacate si daune:

  Perioada pagubelor produse de viermii sarma coincide cu cea a rasaritului sau a primelor faza de dezvoltare a plantelor. Dupa cateva zile de la plantare, planta atacata se distinge usor prin aspectul ofilit.
  Larva patrunde aproape de radacina, in portiunea de tulpina ingropata si se hraneste cu interiorul tulpinii, urcand apoi pana in partea inferioara. Plantele atacate sunt distruse, iar cultura trebuie reinsamantata.
  Larvele sunt polifage hranindu-se cu partile aeriene ale plantelor, preferand cerealele, plantele care alcatuiesc pajistile, tuberculiferele si radacinoase. Dintre cereale, porumbul este cel mai afectat, in deosebi in perioada rasaririi plantelor si in primele faze de vegetatie, cand larvele ataca boabele pe cale de germinare sau radacinile abia formate.
  La radacinoase si tuberculifere, viermii sarma produc galerii in interiorul acestora si se instaleaza microorganisme patogene care duc la putrezirea acestora.

  Planta atacata

  Planta atacata

  viermii_sarma_planta_atacata_1

  Combatere:

  Pentru prevenire sunt recomandate aratura de toamna si vara, cultivarea de plante mai putin atacate de viermii sarma (mazare, fasole, linte, bob, rapita, mustar, coriandru, etc.).
  Combaterea chimica se recomanda aplicarea tratamentelor chimice la sol cu Nemathorin 10 G (15 kg/ha), inainte de plantare, cu incorporare usoara in sol.

   3.Viermele vestic al radacinilor- Diabrotica virginifera virginifera

   Raspandire

   Specie originala din America Centrala sau de Sud, in Europa a fost semnalata in 1992, in Jugoslavia, intr-un camp de porumb. In Romania a fost semnalat in anul 1997, in judetele Arad si Caras-Severin, de unde s-a raspandit in toate zonele tarii.

   Descriere: 

   Adultul are corpul de culoare galbena spre verde si prezinta dimorfism sexual (femela se poate deosebi de mascul prin aspectul exterior). Femela are corpul de 4.2-6.8 mm lungime, de culoare galbena pana la verde, iar pe elitre prezinta trei benzi longitudinale care se pot contopi.
   Masculul are corpul de 4.4-6.6 mm lungime, cu elitrele de culoare neagra sau putin mai intunecata. Oul are lungime de 0.5 mm, de forma ovala si de culoare galbuie.
   Larva este subtire, alungita, de culoare alba cu capul negru, iar la maturitate lungimea corpului ajunge la 13 mm. Pupa este libera, de culoare albicioasa.

   viermele vestic adultAdult vierme vestic

   Biologie si ecologie:

   Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou. Eclozarea oualor si aparitia larvelor incepe la mijlocul lunii mai si se termina la inceputul lunii august.
   Primele pupe apar la sfarsitul lui iunie si pot fi intalnite pana la sfarsitul lui august, cand apar adultii. Adultii sunt prezenti in culturile de porumb din iunie pana in octombrie. O femela depune 400-1087 oua, iar depunerea pontei are loc aproape in exclusivitate in culturile de porumb, in sol, pana la adancimea de 35 cm.

   Viermele vestic larva

   Plante atacate si daune:

   Ataca atat in stadiul de adult, cat si de larva, pagubele importante sunt produse de larve. Principala cultura atacata este cea de porumb, insa larvele se pot dezvolta pe alte 22 specii plante. Adultul este polifag, ataca de preferinta porumbul, dar si alte specii de graminee.
   Larvele sunt oligofage si se hranesc cu radacinile mai multor specii de graminee.

   Planta atacata

   Planta atacata

   Planta atacata

   Combatere: 

   Se bazeaza pe respectarea rotatiei si asolamentului, data semanatului si recoltarea porumbului, rezistenta plantei etc.
   Masurile chimice se aplica mai ales in combaterea larvelor si foarte putin impotriva adultului. Se pot utiliza insecticide pentru combaterea adultului ca Decis Mega (0.25 l/ha), Calypso 480 SC (150 ml/ha), Fury 10 EC (0.2 l/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.25 kg/ha), Karate Zeon (0.25 l/ha) etc.

   49 de comentarii la “Viermii radacinilor

   1. Verificati informatiile si imaginile pentu Meloidogyne incognita — masculul si larvele din interiorul femelei nu se pot vedea decat la binocular.

   2. Buna ziua! Va scriu acest mesaj cu rugamintea de a-mi recomanda un insecticid pentru acesti viermi care mananca frunzele plantelor din gradina (sporul casei, zorele, trandafiri, passiflora s.a) pe timp de noapte. Am incercat spray-uri din supermarket dar din pacate nu au dat rezultate. De asemenea nu pot identifica specia acestor viermi. Imi puteti face o recomandare? Am vazut ca aveti o gama foarte variata de insecticide si as vrea sa comand daca se poate.
    Nu stiu cum se poate posta o poza insa am trimis un mesaj pe pagina de Facebook.

    O zi frumoasa

    • Pentru combaterea cartitelor se poate aplica un repelent biodegradabil, care nu dauneaza solului, si va indeparta cartitele cum ar fi Defenders STV 651 (www.botanistii.ro/defenders-stv-651-repelent-granule-cartite.html). Se mai pot monta si capcane mecanice cum ar fi Ghilotina t200 (www.botanistii.ro/ghilotina-t200-capcana-cartite.html), Victor Tunnel (www.botanistii.ro/victor-tunnel-mole-trap.html), Victor Plunger (www.botanistii.ro/victor-plunger-style-0645-capcana-cartite.html) sau Scissor (http://www.botanistii.ro/victor-scissor-mole-trap-capcana-cartite.html).

   3. Buna ziua,

    Am in gradina sub iarba larve albe care mi-au distrus o suprafata foarte mare.

    Imi puteti recomanda va rog un tratament?

    Va multumesc,

    Daniela

   4. Eu am pus vreo 200 de butasi de zmeură si vreo 800 de butasi mure.după ce i-am pus,la vreo lună de zile vedeam cum se uscau plantele din picioare.am scos mai multe din pământ si am vazut larvele,nu stiam ce sunt,am dat fuga la farmacie si am aflat ce erau.mi-au recomandat novadim progres.am pus si la radacină cu crupe,diluat cu apă,am stropit dar degeaba.mi-au murit mai bine de jumătate.

   5. Bună seara, vă rog să mă ajutați să scap de niște mici viermișori care anul trecut s-au obrăznicit și mi-au ciuruit cultura de morcovi,anul acesta deja am semănat pătrunjel, ,ce pot face… Mulțumesc!!

   6. Bună ziua!am o cultura de pepene și la doua zile de la transplantare au început sa se ofiliasca și am găsit niște viermi mici care mănâncă radacina și urca pe tulpina.cu ce as putea sa stropesc sa sa ud?

   7. buna ziua. am o cultura de usturoi si a fost atacat la radacina de viermele sarma. de asemeni si rasadurile de ardei tot la radacina. ce tratament ar trebui sa fac si cand? va multumesc

   8. Bună ziua
    Am o plantație de căpșuni și câteva dintre ele au început să se ofilească
    Am smuls una si am observat viermi mici maro în rădăcini
    Mi s-a recomandat nemathorin
    Cum il pot administra ? Am căpșunile cu folie de mulcire
    Se mai pot consuma fructele?
    Mulțumesc

   9. Buna ziua

    Am observat ca unele din tulpinile hortensiei sunt mancate in interior (gaurite) si acele tulpini se ofilesc. Pana in momentul in care au aparut gaurile in tulpini hortensia se dezvolta foarte bine. Va rog sa-mi spuneti ce poate fi si cum se combate.
    Multumesc!

   10. Am o plantație de mure din primăvară. …cam 40% s a uscat din cauza larvelor a viermilor albi.va rog sa mă ajutați Cum sa scap de ei, ce insecticid sa folosesc.va Mulțumesc!

   11. Am o plantație de mure din primăvară. …cam 40% s a uscat din cauza larvelor a viermilor albi.va rog sa mă ajutați Cum sa scap de ei, ce insecticid sa folosesc.va Mulțumesc!

   12. Buna ziua,am un solar cu castraveți si îi atacă viermele sârmă, aș putea da cu Nemathorin 10 G,prin picurare,pt ca castraveții au deja 4-5 cm,va rog dati-mi un răspuns,pt ca îmi distrug toată plantația.

   13. Buna ziua,am un solar cu castraveți si îi atacă viermele sârmă, aș putea da cu Nemathorin 10 G,prin picurare,pt ca castraveții au deja 4-5 cm,va rog dati-mi un răspuns,pt ca îmi distrug toată plantația.

   14. Castraveții sunt deja plantați în solar și au 3-4 frunze ,pot da Trika expert prin picurare,sau îl aplic pe sol și îl încorporez?

   15. Castraveții sunt deja plantați în solar și au 3-4 frunze ,pot da Trika expert prin picurare,sau îl aplic pe sol și îl încorporez?

   16. Buna ziua am plantatie de cartofi si au fost investiți cu viermi sarma ce tratament sa dau.va multumesc.

   17. Buna ziua am plantatie de cartofi si au fost investiți cu viermi sarma ce tratament sa dau.va multumesc.

   18. Asta toamna am constatat ca am solarul infestat de nematode (radacinile rosiilor aveau noduli, de dimensiunile unei alune…). Inainte de a planta ceva, anul acesta am imprastiat Nemathorin pe sol, am acoperit cu folie si am lasat cam 40 zile. Am crezut ca am scapat, dar se pare ca nu, acum vad ca mi se ofilesc rasadurile de rosii. Am vazut ca au tulpina goala pe 2-3 cm, in zona solului. Viermele sarma! Nu trebuia sa crape si el de la nemathorin?

   19. Buna seara am o plantatie de conopida,am observat ca pe alocuri se plegaiesc frunzele in jos si dupa aceea se usuca,am smuls 1-10 afara si am observat un vierme deasupra la radacina de culoare alba ,cu ce sa il combat?Multumesc

    • Buna ziua, cel mai probabil vinovata este musca verzei, iar viermii observati sunt larvele ei. In acest moment, se recomanda indepartarea plantelor bolnave din cultura. Tratamentele cu insecticide se fac in perioada de zbor a adultilor. Se stropesc atat plantele la baza, cat si solul in jurul lor. Primul tratament se aplica la 8-10 zile de la aparitia primelor muste, al doilea (si al treilea tratament la nevoie), se efectueaza dupa 6-8 zile. Sunt recomandate insecticide ca: Faster 10 CE, 2 ml/6 l apa, https://www.botanistii.ro/alchimex-faster-10-ce.html sau Actara 25 WG (1.5 g/7 l apa) https://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.htm.

   20. Bună ziua, ce pot folosi pentrva stârpi viermii care mănâncă morcovii. E al doilea an și pagubele sun cam 50-60%. Am găsit atât viermi albi, mai mari și maiarunti dar și niște melci aproape negrii.

   21. Buna ziua,

    Detin o plantatie de mure si recent am descoperit ca solul este infestat cu nematozi, mai exact cu “Xiphinema italiae”. Ce fel de nematicid imi recomandati si in ce dozaj?
    Un raspuns obiectiv m-ar ajuta enorm.

    Va multumesc anticipat!

   Alătură-te discuției:

   *

   Buna! Ai nevoie de ajutor?

   Am nevoie de ajutor