Viermii fructelor

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Viermele merelor- Cydia pomonella

Raspandire
Viermii fructelor sunt raspanditi pe toate continentele, iar in tara noastra se intalnesc in toate zonele.

Descriere:
Adultul este un fluture mic, de 10 mm lungime. Culoarea corpului si aripilor este cenusie-bruna. Aripile anterioare sunt prevazute cu benzi transversale inguste, de culoare cenusiu-inchis. Oul este in forma de disc, de culoare alb-verzuie si sunt dispuse izolat pe frunze si lastari, pe ramuri, in apropierea fructelor. Larva este o omida adevarata, care la completa dezvoltare are corpul de 15-20 mm lungime.

Viermii merelor adult

Viermii merelor adult

Biologie si ecologie:
Prezinta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva ajunsa la completa dezvoltare, intr-un cocon matasos, adapostit sub scoarta trunchiului si in crapaturile acestuia, in diferite locuri de pastrare a fructelor. Ouale sunt depuse izolat, pe frunze, fructe si lastari, cand fructele au marimea unei alune. O femela depune 50-150 oua, in medie cate 50-60 oua. Incubatia dureaza 8-15 zile, iar dupa cateva ore de la eclozare larvele patrund in fructe, fie prin partea laterala, fie pe la peduncul sau zona caliciului.

Viermele merelor larva

Viermele merelor larva

Viermele merelor larva

Plante atacate si mod de daunare:
Insecta prefera fructele de mar, dar infesteaza si pe cele de par, gutui, nuc. Larvele rod galerii de nutritie in pulpa fructelor, consumand semintele si trec dintr-un fruct in altul. Larvele din prima generatie ataca fructele tinere, de marimea unei nuci, iar cele din generatia a doua ataca frunctele ajunse la maturitate. Din galeriile roase se scurge un rumegus format din excremente si resturi de hrana, adesea aglomerate cu fire matasoase.

Planta atacata

Planta atacata

Planta atacata

Combatere:
Se recomanda folosirea insecticidelor Decis Mega (0.0125%), Fastac 10 CE (0.015%), Karate Zeon (0.01%), Calypso 480 SC (0.02%), Avaunt 150 SC (0.03%), etc.

   2.Viermele prunelor- Cydia funebrana

Raspandire
Insecta este raspandita in Europa, America de Nord si America de Sud, Asia Mica si Extremul Orient. In tara noastra se intalneste in zona de stepa si zona padurilor de fag.

Descriere: 
Adultul este un fluturas de talie mica, cu aripile anterioare brun-inchis, la varf prezentand cate o pata ovala-lucioasa, de culoare brun-cenusie sau plumburie.  Oul este eliptic, lenticular, translucid, dupa care devine galben. Larva, la dezvoltare completa are 10-14 mm lungime si este de culoare rosie-caramizie pe partea dorsala si roz-pal pe cea ventrala.

Viermele prunelor adult

Viermele prunelor adult

  Biologie si ecologie: 
Viermele prunelor ierneaza ca larva intr-un cocon matasos, sub ritidomul de la baza tulpinii sau in alte locuri adapostite.  Are un mod obisnuit doua generatii pe an, dar in zonele de campie dezvolta si a treia generatie. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor si pe fructe. O femela depune 40-80 oua, ponta poate dura intre 25-30 zile, iar incubatia dureaza 6-8 zile.   Larvele aparute se fixeaza pe fructele tinere, rod galerii si se hranesc cu pulpa si samburii cruzi. Fructele atacate isi incetinesc cresterea, capata o culoare violacee si cad pe sol.

Viermele prunelor larva

Viermele prunelor larva

Viermele prunelor larva

 Plante atacate si mod de daunare: 
Ataca fructele de prun salbatic si cultivat, dar si alte specii de samburoase (cires, piersic, cais). Larvele ataca numai fructele, distrugand pulpa si samburele.

Viermele prunelor planta atacata

Viermele prunelor planta atacata

Combatere:
Pentru reducerea rezervei biologice a daunatorului se recomanda efectuarea unor lucrari culturale: instalarea de braie capcana in jurul tulpinii pomilor, pentru capturarea larvelor in timpul deplasarii si arderea acestora, strangerea fructelor viermanoase, distrugerea sau folosirea lor in alte scopuri.   Pentru combaterea chimica se folosesc insecticidele Calypso 480 SC (200 ml/ha), Decis Mega (0.15 l/ha), Dimilin 48 SC (0.03%), Fastac 10 EC (0.015%), Insegar 25 (0.3 kg/ha), Karate Zeon (0.15 l/ha), Lamdex 5 EC (0.15 l/ha) etc.

 3.Viermele (musca) cireselor- Rhagoletis cerasi

Raspandire
Specia este raspandita in mai multe tari din Europa si America de Nord. In tara noastra produce pagube in toate livezile de cires si visin.

Descriere: 
Este o musca mica, care masoara 3-5 mm lungime, cu corpul de culoare neagra. Aripile sunt transparente si prezinta trei benzi transversale de culoare bruna-negricioasa. Larva este de culoare alba-galbuie, apoda si ajunge pana la 5-6 mm lungime.

Viermele cireselor adult

Viermele cireselor adult

  Biologie si ecologie: 
Prezinta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stadiul superficial al solului (2-18 cm adancime), sub coroana pomilor. Primele oua sunt depuse la 1-2 saptamani de la inceputul zborului. Femela introduce cu ajutorul ovipozitorului, sub epiderma fructelor in parga, cate un ou. Larvele apar dupa 6-12 zile si se hranesc cu pulpa fructului din jurul samburelui.

Viermele cireselor larva

Viermele cireselor larva

 Plante atacate si mod de daunare: 
Este cel mai important daunator al cireselor, larvele acestei specii ataca fructele, in special soiurile semitarzii (pietroase) si tarzii, si de visin.   Larvele se hranesc cu mezocarpul fructelor in jurul samburelui. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare si cad.

Planta atacata

Planta atacata

Combatere:
Se recomanda saparea solului sub coroana pomilor, toamna sau primavara devreme pentru distrugerea pupelor hibernale.  Tratamentul chimic se face cu Calypso 480 SC (200 ml/ha), Decis Mega (0.15 l/ha), Fastac 10 CE (0.015 %), Karate Zeon (0.015%), Laser 240 SC (0.06%), Novadim Progres (0.750 l/ha).

4 comentarii la “Viermii fructelor

 1. Buna ziua,
  As dori informatii cu privire la combaterea viermelui sfredelitor la o cultura de afini. La curatirile de primavara au fost gasite cateva exemplare vii, au iernat in ramuri si as vrea sa impiedic inmultirea acestui daunator. mentionez ca arbustii sunt in productie, asa ca va rog sa tineti cont de acest aspect la recomandarea unui insecticid. Sunt interesat de perioada de remanenta a insecticidului, desigur perioada de aplicare, concentratia solutiei, diverse tipuri de produse, rata de succes in eliminarea acestui daunator. Multumesc!
  Numai bine,
  Catalin Nicolescu

 2. buna ziua
  vine viermele marului.In fiecare an am rarat stropirea la timp. Capcane nu am si as dori sa stiu cam cand apare fluturele.De luni seara vin ploile si dupa aceea e cam tarziu?Poate daca stropesc cu novadim progres care are remanenta mare(2 sapt)sa stropesc anticipat si in aceasta perioada daca apare fluturele sa am eficienta. Merele sunt deja de marimea unei cirese
  Cand e generatia a2a de cydia pomonella?
  La fel si la musca cireselor
  Avertizari nu mai apar ca nu se ocupa nimeni la nivel de judet de asemenea probleme
  Multumesc ff mult si cu nerabdare sunt in asteptarea raspunsului dvs

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor