Paduchele Testos

Paduchele testos (Parthenolecanium corni) este raspandit in toate tarile din Europa. In tara noastra, este frecvent in toate regiunile de cultura a prunului, mai ales in zonele deluroase.

Descriere. Femela are corpul de 4-6 mm lungime si 2-4 mm latime, de forma ovala, puternic bombat dorsal, de culoare brun-roscata, prevazuta cu dungi mai inchise. Masculul are corpul alungit, de 1.5-2 mm lungime, de culoare brun-roscata. Larva, la completa dezvoltare este asemanatoare cu insecta adulta, are 2.5-3 mm lungime, de culoare bruna, corpul plat, oval-alungit.

Paduchele testos are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute.

Biologie. Corpul lor este acoperit cu un scut subtire de ceara (carapace) care le apara de intemperii. La sfarsitul lunii martie, cand temperatura ajunge la 7º C, sub actiunea razelor solare, stratul de ceara se dizolva si larvele tinere migreaza pe lastari, unde se si fixeaza. Dupa imperechere, la mijlocul lunii mai, femelele incep sa depuna ponta. Ouale sunt depuse sub corpul femelei, care dupa moarte se transforma in scut protector. Incubatia dureaza 20-30 zile, iar larvele apar incepand din a doua decada a lunii iunie, parasind scutul protector al femelei si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, fixandu-se de obicei de-a lungul nervurii principale, unde inteapa si sug seva.

Plante atacate si daune. Este unul din principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase. Poate fi intalnit si la piersic, salcam, stejar, ulm, corn, vita de vie, plante ierboase, ornamentale etc. Atat larvele, cat si femelele colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand prin intepare necrozarea tesuturilor. In urma atacului frunzele se etioleaza partial sau total si cad in masa, recolta se diminueaza anual, iar pomii neingrijiti se usuca. Partile atacate sunt acoperite de dejectiile sale dulci, ”roua de miere”, pe care se dezvolta fumagina, ce diminueaza fotosinteza.

Combatere. Se recomanda efectuarea de tratamente in perioada de repaus vegetativ cu un ulei horticol. In perioada de vegetatie, la aparitia larvelor se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

De asemenea, se recomanda si utilizarea unui adjuvant.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Delia B.
  22 septembrie 2020
  Vă rog să îmi dați un sfat, ce să folosesc. Am și melci cu cochilie într-o jardinieră mai mare. Le văd urmele, mai găsesc câte unul uneori și găsesc frunze mâncate. Vă rog să-mi spuneți ce ar fi potrivit pt melci.
  0
  1
  Marian S
  28 ianuarie 2021
  Buna ziua, As dori un insecticid pt daunatorul din pozele atasate. Catalpele sunt perfect sanatoase in rest, insa pe ramuri exista acest daunator care lasa in urma lui o panza alba. Pare a fi ceva micut si maroniu. A doua problema este legata dr muschiul de padure din gazon pt care as dori de asemenea un produs. Multumesc
  1
  4

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile