Paduchele Testos

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Paduchele testos- Parthenolecanium corni

Raspandire
Este raspandit in toate tarile din Europa. In tara noastra, este frecvent in toate regiunile de cultura a prunului, mai ales in zonele deluroase.

Descriere
Femela are corpul de 4-6 mm lungime si 2-4 mm latime, de forma ovala, puternic bombat dorsal, de culoare brun-roscata, prevazuta cu dungi mai inchise. Masculul are corpul alungit, de 1.5-2 mm lungime, de culoare brun-roscata. Larva, la completa dezvoltare este asemanatoare cu insecta adulta, are 2.5-3 mm lungime, de culoare bruna, corpul plat, oval-alungit.

Adult oua paduche testos

Adult paduche testos

Adult paduche testos

Biologie
Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute. Corpul lor este acoperit cu un scut subtire de ceara (carapace) care le apara de intemperii. La sfarsitul lunii martie, cand temperatura ajunge la 7º C, sub actiunea razelor solare, stratul de ceara se dizolva si larvele tinere migreaza pe lastari, unde se si fixeaza. Dupa imperechere, la mijlocul lunii mai, femelele incep sa depuna ponta. Oualele sunt depuse sub corpul femelei, care dupa moarte se transforma in scut protector. Incubatia dureaza 20-30 zile, iar larvele apar incepand din a doua decada a lunii iunie, parasind scutul protector al femelei si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, fixandu-se de obicei de-a lungul nervurii principale, unde inteapa si sug seva.

Plante atacate si daune:
Este unul din principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase. Poate fi intalnit si la piersic, salcam, stejar, ulm, corn, vita de vie, plante ierboase, ornamentale, etc. Atat larvele, cat si femelele colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand prin intepare necrozarea tesuturilor. In urma atacului frunzele se etioleaza partial sau total si cad in masa, recolta se diminueaza anual, iar pomii neingrijiti se usuca . Partile atacate de acest paduche sunt acoperite de dejectiile sale dulci, pe care se dezvolta fumagina, impiedicand procesele fiziologice ale plantei.

Oua paduche testos

Planta atacata

Planta atacata

Combatere:
Se recomanda efectuarea de tratamente in perioada de repaus vegetativ cu Confidor Oil (1.5%). In perioada de vegetatie, la aparitia larvelor se va efectua un tratament chimic cu Pyrinex 48 EC (0.2%), Actara (1.5 gr in 10 l apa).

24 de comentarii la “Paduchele Testos

 1. Perii din gradina au un atac puternic de paduche testos, astfel incat crengi integi se usuca.Crengile, inclusiv tulpina prezinta un strat gros de dejectii de paduche(daca trag cu unghia pe crengile afectate ramane pe unghie cojii de paduche si fumagina)
  Ultima data am stropit cu Fastac, (nu citisem acest material) insa nu se vad rezultate

 2. Am doi brazi care au tulpina acoperita de puncte albe si crengile de la baza tulpinei s-au iscat. Din ce am citit pe internet si pe site-ul dumneavoastra este vorba de paduchele testos. va rog sa imi dati o schema de tratament( substanta, concentratie si timming)
  Multumesc

 3. Ce recomandati pentru plante de casa (ex. bonsai, citrice)?
  Multumesc

 4. Ma chinui de vreo 3 ani cu acesti paduchi testosi la par. Am incercat toate tratamentele din lume. Fel de fel de insecticide. Un coleg mi-a zis sa ma uit cu lupa sa vad ce e cu atata fumagina. Si cu lupa sa vad acesti mici paduchi albi la par. Am tot facut toate stropirile neagra, albastra etc. Colegul mi-a zis ca doar periuta de dinti e solutia (daca sunt mici perii ii speli ca pe dinti). A mers. La cei mari mi-a zis cineva ca zeama bordeleza din abundenta e solutia. Si aici pare sa mearga. Dar incepeti de acum, nu cum am inceput eu anul trecut din iunie, cum mi s-a spus. Era prea tarziu.

 5. Am luat cativa molizi argintii din Dedeman acum 2 ani. Vad pe ei in interiorul coroanei la ramificatia ramurilor niste margelute. Cam de 2..3 mm. Brun roscate. Au lichid in ele o parte altele ceva gelatinos.

 6. Va rog frumos, ce imi puteti recomanda pentru a scapa de paduchele testos aparut la niste orhidee? Va multumesc!

 7. Buna ziua! Lamaiul meu este infestat cu paduchele testos. Cu ce imi recomndati sa il tratez avand in vedere faptul ca este inflorit si are inca multi boboci?
  Va multumesc anticipat pentru ajutor!

 8. Am un lamai caruia i-au cazut frunzele cam 75% , care sunt cauzele?
  – un atac de paduchi testosi (are pe dosul frunzelor)
  – stres termic (am avut si temperatura sub 10 grade)
  – udare redusa de teama de a nu putrezi radacinile

  am pulverizat frunzele cu un insecticid(milbecknoc) dar fara prea mare rezultat.
  as dori sa pun un insecticid in apa de udat este bine?

  • Impotriva atacului paduchelui testos trebuie efectuate tratamente cu Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html), Mospilan (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-mospilan-20-sg.html), Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-calypso-480-sc-20-ml.html), Confidor Energy (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-energy.html). De preferat ar fi sa aplicati alternativ doua dintre cele enumerate astfel incat sa efectuati cate un tratament la 7 zile, timp de 20-30 de zile. Aceste insecticide se aplica foliar (pe frunze), nu impreuna cu apa de udat. Milbeknock este un acaricid eficient impotriva acarienilor (de exemplu, paianjenul rosu) insa nu trateaza si paduchii testosi. In ceea ce priveste caderea frunzelor, este cunoscut faptul ca iernarea citricilor este dificila in conditiile oferite de noi deoarece iarna cantitatea de lumina este mult sub minimul de care citricii au nevoie. De aceea se impune corelarea cantitatii de lumina cu temperatura (care trebuie deasemenea sa fie mai scazuta, maxim 16-18 grade) si cu umiditatea. Majoritatea plantelor intra pe timpul iernii intr-un repaus, de aceea si cantitatea de apa trebuie sa fie mult redusa. Asa cum spuneti, planta a suferit un soc ce poate fi de natura termica sau din cauza necorelarii corespunzatoare dintre cei trei factori de mediu, ceea ce a dus la caderea frunzelor. Bineinteles, atacul paduchilor dauneaza si poate fi una din cauzele caderii frunzelor.

 9. Am doi leandri carora li s au innegrit frunzele si sunt foarte lipicioase.Iarna asta am vazut ca s au si rasucit si uscat multe Frunze.Credeti ca ii mai pot salva si daca da,cu ce?
  Multumesc anticipat pentru raspuns

 10. AJUTOR!!!! am 2 lamai infestati cu paduche testos. este tot lipicios si cu paduchi pe ramuri, frunze si au inceput sa apara chiar si pe fructe ! am in casa actara si pyrinex. va rog ajutati-ma cu sfaturi si dozaje pt. solutie de 5-10 l de apa. va multumesc !

 11. AJUTOR!!!! am 2 lamai infestati cu paduche testos. este tot lipicios si cu paduchi pe ramuri, frunze si au inceput sa apara chiar si pe fructe ! am in casa actara si pyrinex. va rog ajutati-ma cu sfaturi si dozaje pt. solutie de 5-10 l de apa. va multumesc !

 12. Buna ziua. Observ ca nimeni nu spune nimic de Pyrinex quick. Nu il recomandati sau doar nu l-ati amintit ?

  • Sunt doar o mica parte din insecticide recomandate pentru combaterea paduchelui testos, avand in vedere gama larga de produse pentru combaterea acestor daunatori.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor