Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) – identificare si combatere

Paduchele lanos, Eriosoma lanigerum este originar din America de Nord si a fost introdus accidental in Europa la sfarsitul sec. XVIII-lea, fiind observat pentru prima data in Elvetia in 1870. In Romania este intalnit in special la mar, ocazional pe gutui si foarte rar pe par, dar este intalnit in special pe plantele ornamentale.
Are corpul oval, globulos, de 1.7-2.5 mm lungime, de culoare brun inchisa, acoperit cu o secretie abundenta ceroasa, care formeaza un invelis filamentos de culoare alba. Larvele se deosebesc de adulti prin talia mai mica. Aceasta insecta formeaza pe ramurele, trunchi si uneori pe radacini, colonii, caracterizate prin prezenta unui invelis alb-vatos, pomii atacati fiind usor de recunoscut.


Biologie si ecologie – Paduchele lanos

Specie polivoltina, cu 8-12 generatii pe an, avand un ciclu complet numai in locul de origine, unde are ca planta gazda ulmul american si planta gazda secundara marul. Ierneaza sub forma de larva femela sau adult, in scoarta exfoliata si in partea superioara a radacinilor. Devin active spre sfarsitul lunii martie. Femelele nu necesita fecundarea, insa dau nastere la mai mult de 100 larve tinere.

Plante atacate si daune

Este un daunator foarte periculos in regiunile cu climat mai umed. El prefera marul si in cazuri foarte rare ataca parul sau gutuiul. Formeaza colonii masive pe tulpini, ramuri, lastari si radacini, uneori pe pedunculul fructelor si chiar pe radacini in apropierea coletului.
Datorita intepaturilor produse, tesuturile se hipertrofiaza si apar umflaturi, care treptat se maresc si iau forma de tumori sau nodozitati cu aspect canceros. Atacurile puternice provoaca crapaturi care pot fi infectate cu ciuperci patogene. La atacuri repetate pomii se usuca treptat.

Combatere

Pentru combaterea larvelor hibernale se recomanda efectuarea tratamentelor din perioada de repaus.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In timpul perioadei de vegetatie se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, se recomanda si utilizarea unui adjuvant.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile