Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paduchele lanos, Eriosoma lanigerum este originar din America de Nord si a fost introdus accidental in Europa la sfarsitul sec. XVIII-lea, fiind observat pentru prima data in Elvetia in 1870. In Romania este intalnit in special la mar, ocazional pe gutui si foarte rar pe par, dar este intalnit in special pe plantele ornamentale.
Are corpul oval, globulos, de 1.7-2.5 mm lungime, de culoare brun inchisa, acoperit cu o secretie abundenta ceroasa, care formeaza un invelis filamentos de culoare alba. Larvele se deosebesc de adulti prin talia mai mica. Aceasta insecta formeaza pe ramurele, trunchi si uneori pe radacini, colonii, caracterizate prin prezenta unui invelis alb-vatos, pomii atacati fiind usor de recunoscut.




Biologie si ecologie – Paduchele lanos
Specie polivoltina, cu 8-12 generatii pe an, avand un ciclu complet numai in locul de origine, unde are ca planta gazda ulmul american si planta gazda secundara marul. Ierneaza sub forma de larva femela sau adult, in scoarta exfoliata si in partea superioara a radacinilor. Devin active spre sfarsitul lunii martie. Femelele nu necesita fecundarea, insa dau nastere la mai mult de 100 larve tinere.
Plante atacate si daune
Este un daunator foarte periculos in regiunile cu climat mai umed. El prefera marul si in cazuri foarte rare ataca parul sau gutuiul. Formeaza colonii masive pe tulpini, ramuri, lastari si radacini, uneori pe pedunculul fructelor si chiar pe radacini in apropierea coletului.
Datorita intepaturilor produse, tesuturile se hipertrofiaza si apar umflaturi, care treptat se maresc si iau forma de tumori sau nodozitati cu aspect canceros. Atacurile puternice provoaca crapaturi care pot fi infectate cu ciuperci patogene. La atacuri repetate pomii se usuca treptat.
Combatere
Pentru combaterea larvelor hibernale se recomanda efectuarea tratamentelor din perioada de repaus.
Comandă produsele recomandate
In timpul perioadei de vegetatie se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
De asemenea, se recomanda si utilizarea unui adjuvant.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
11 urează frunze verziPaduchi, cum scap de paduchii testosi de pe frunzeBună ziua Îmi puteți spune cum pot scapa de păduchii țestoși?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziPaduchele testos, informatii despre combatereBuna ziua. Am găsit aceștia pe un rozmarin primit...a stat langa plantele mele 2 săptămâni. Care este șansa să fi răspândit "creatura" și o sugestie de tratament pentru plantele mele.... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi6 urează frunze verziMirt – tratamente impotriva paduchilor lanosiBuna ziua. Am un copacel de mirt care de curand prezinta urme de paduchi lanosi. Pe crengute si pe spatele frunzelor se prezinta niste filamente ca de panza alba si... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi11 urează frunze verziLeandru si orhidee – atac de paduchi testosiBuna ziua, De curând am observat ca leandrul are păduchi testos acum câteva zile, i am curățat frunzele, dar la câteva zile am observat si pe o orhidee câțiva păduchi.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi3 urează frunze verziplante ornamentale – atacate de paduchi lanosi si testosiAm găsit paduchi lanosi și testosi pe câteva flori de interior: gardenia, cafea, lamai, anthurium, dafin, suculente. Problema este ca am schimbat și pământul acum, în prag de iarna. Ce... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.