Paduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Paduchele din San Jose- Quadraspidiotus perniciosus

Raspandire: Specie raspandita in America de Nord (San Jose) si America de Sud, apoi in Europa, Africa, Japonia etc.
In tara noastra a fost semnalata in 1933, este intalnita in toate regiunile, figurand pe lista daunatorilor de carantina.

adult 5.  adult 3
Descriere: Adultul (femela) are corpul cordioform , de 0.8-1 mm lungime si de culoare galbena, pigidiul portocaliu. Scutul care protejeaza corpul femelei are forma unui disc circular, slab convex, cu diametrul de 1.6-2.3 mm in diametru, de culoare brun-cenusie si central cu o pata galben-portocalie.
Masculul are corpul de 0.8-0.9 mm lungime de aceeasi culoare ca si femela. Larva primara, in primele 24-48 de ore este mobila, are corpul oval, de 0.2-0.25 mm lungime, de culoare galben-portocaliu.
Biologie si ecologie: Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva primara, pe scoarta tulpinilor, a ramurilor si a lastarilor. In primavara cand temperatura depaseste 7º C, larvele isi reiau activitatea, hranindu-se intens. In cursul lunii aprilie, ele naparlesc si se transforma in insecte adulte, de ambele sexe.
La sfarsitul lunii iunie, dupa copulatie, femelele incep expulzarea larvelor, aceasta prelungindu-se pe o perioada de 40-60 de zile. O femela depune 70-450 larve, cate 8-10 larve/zi.
La aparitie larvele migreaza pe tulpini si lastarii tineri, acestea ajung la completa dezvoltare dupa 3 saptamani de la hranire, naparlesc si se diferentiaza pe sexe.

planta atacata 1  planta atacata 4
Plante atacate si daune: Specie polifaga, intalnindu-se pe un numar de peste 200 specii de plante gazda, dintre care in tara noastra pe mai mult de 80 de specii de pomi si arbusti fructiferi, ornamentali, esente silvice sau plante ierboase.
Dintre numeroase plante cultivate, insecta prefera specii samantoase de pomi si arbusti fructiferi ca mar, par, prun, piersic, cais, cires, visin etc.
Pomi afectati stagneaza in dezvoltare, se usuca incepand de la varf si in decurs de cativa ani se usuca total. Productia de fructe scade foarte mult, iar fructele provenite de la pomii atacati sunt mici, evident patate si au o valoare comerciala scazuta.
Combatere: Se recomanda un tratament aplicat la inceputul dezmuguritului, cu Confidor Oil (1.5%), urmat de tratamente in vegetatie cu Calypso 480 SC (0.02%), Decis Mega (0.05%), Mospilan 20 SG (0.03%), Actara (0.05%), etc.

2 comentarii la “Paduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus

  1. substantele recomandate se folosesc toate? sau alegem una dintre ele? multumesc

    • Solutiile se vor aplica separat. Eventual sa pot alterna cu distanta de 7 zile intre tratamente.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor