Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) – identificare si combatere

Paduchele din San Jose este o specie raspandita in America de Nord (San Jose) si America de Sud, apoi in Europa, Africa, Japonia etc. In tara noastra a fost semnalata in 1933, este intalnita in toate regiunile, figurand pe lista daunatorilor de carantina.

 Adultul (femela) are corpul cordioform , de 0.8-1 mm lungime si de culoare galbena, pigidiul portocaliu. Scutul care protejeaza corpul femelei are forma unui disc circular, slab convex, cu diametrul de 1.6-2.3 mm in diametru, de culoare brun-cenusie si central cu o pata galben-portocalie. Masculul are corpul de 0.8-0.9 mm lungime de aceeasi culoare ca si femela. Larva primara, in primele 24-48 de ore este mobila, are corpul oval, de 0.2-0.25 mm lungime, de culoare galben-portocaliu.Biologie si ecologie

Paduchele din San Jose prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva primara, pe scoarta tulpinilor, a ramurilor si a lastarilor. In primavara, cand temperatura depaseste 7º C, larvele isi reiau activitatea, hranindu-se intens. In cursul lunii aprilie, ele naparlesc si se transforma in insecte adulte, de ambele sexe. La sfarsitul lunii iunie, dupa copulatie, femelele incep expulzarea larvelor, aceasta prelungindu-se pe o perioada de 40-60 de zile. La aparitie, larvele migreaza pe tulpini si lastarii tineri. Acestea ajung la completa dezvoltare dupa 3 saptamani de la hranire, naparlesc si se diferentiaza pe sexe.

Plante atacate si daune

Paduchele din San Jose este o specie polifaga, intalnindu-se pe un numar de peste 200 specii de plante gazda, dintre care in tara noastra pe mai mult de 80 de specii de pomi si arbusti fructiferi, ornamentali sau plante ierboase. Dintre numeroase plante cultivate, prefera specii precum: marul, parul, prunul, piersicul, caisul, ciresul, visinul etc. Pomii afectati stagneaza in dezvoltare, se usuca incepand de la varf si in decurs de cativa ani se usuca total. Productia de fructe scade foarte mult. Fructele provenite de la pomii atacati sunt mici, patate si au o valoare comerciala scazuta.

Combatere

Se recomanda un tratament aplicat la inceputul dezmuguritului, cu un ulei horticol, urmat de tratamente in vegetatie, cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile