Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea

Omida paroasa a dudului - Hyphantria cunea Comunitatea Botanistii

Omida paroasa a dudului, Hyphantria cunea este o specie originara din America de Nord, iar in Romania a fost semnalata pentru prima data in 1949, in vestul tarii, iar in prezent este cunoscuta peste tot, infestand suprafete extinse din padurile si livezile din Campia Romana si pe dealurile subcarpatice din Oltenia, Muntenia si in Podisul Moldovei.

 
Descriere. Adultul este un fluture de culoare alba, cu anvergura aripilor de 28-38 mm. Aripile anterioare pot fi prevazute uneori cu puncte negre. Larva matura are corpul de culoare castanie-verzui inchis, acoperit cu numerosi peri desi si lungi, albiciosi. Pe partea dorsala prezinta 2 linii paralele formate din puncte negre, dispuse intre randuri de negi de culoare neagra. Lateral larva prezinta trei siruri de negi de culoare galben-portocaliu. Lungimea corpului la dezvoltarea completa este de 25-30 mm. Oul este de culoare galben-verzui, de forma sferica, cu suprafata granulata fin. Initial pupa este de culoare galben-verzui, iar ulterior se inchide la culoare, devenind brun-inchisa, avand la completa dezvoltare lungimea de 8-10 mm.

 
Biologie si ecologie- Omida paroasa a dudului

Specia care prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in ascunzisiuri, scorburi, sub scoarta, sub frunzele cazute etc. Adultii apar in aprilie-mai, cand temperatura este peste 10º C si zboara in coroana pomilor seara si noaptea. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, cate 400-800 de oua pe arborii izolati si insoriti.
Larvele neonate stau grupate si se deplaseaza spre varful lastarilor, pe care ii invelesc in fire de matase, formand cuiburi, care se extind in cursul evolutiei larvelor. Larvele sunt complet dezvoltate in iulie si se retrag in adaposturi, formand crisalide in interiorul unor coconi matasosi.
In august apare o noua generatie de fluturi, iar ciclul se repeta. In anii cu toamne tarzii, poate sa apara si a treia generatie partiala, insa larvele din aceasta genetatie nu ajung in completa dezvoltare, din cauza temperaturilor scazute, care survin si din lipasa de hrana.

Plante atacate si daune. Omida paroasa a dudului este o specie polifaga, care ataca peste 120 specii de arbori si arbusti, chiar plante ierboase si peste 104 specii de plante cultivate. Produce doua defolieri pe an, dar si cea din toamna, produsa de omizile generatiei a doua, este cea mai periculoasa.
Omizile rod frunzele pe care le infasoara cu fire de matase, formand cuiburi. In primele stadii larvele rod in interiorul cuiburilor, epiderma si parenchimul frunzei, lasand una din epiderme intacta. Mai tarziu larvele rod limbul foliar in intregime, lasand decat nervurile mai groase. La atacuri puternice pomii sau plantele pot fi complet defoliati.

Combatere. Se recomanda aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Delia B.
  22 septembrie 2020
  Probleme dud – paduchi testosi Comunitatea BotanistiiProbleme dud – paduchi testosi Comunitatea BotanistiiProbleme dud – paduchi testosi Comunitatea BotanistiiProbleme dud – paduchi testosi Comunitatea Botanistii
  Vă rog să îmi dați un sfat, ce să folosesc. Am și melci cu cochilie într-o jardinieră mai mare. Le văd urmele, mai găsesc câte unul uneori și găsesc frunze mâncate. Vă rog să-mi spuneți ce ar fi potrivit pt melci.
  0
  1
  Trimite
  Mirela
  23 iunie 2020
  buxus afectat de omizi Comunitatea Botanistiibuxus afectat de omizi Comunitatea Botanistiibuxus afectat de omizi Comunitatea Botanistiibuxus afectat de omizi Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Am atasat poze cu gardul viu.
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile