Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Omida paroasa a dudului- Hyphantria cunea

Raspandire: Specie originara din America de Nord, iar in Romania a fost semnalata pentru prima data in 1949, in vestul tarii, iar in prezent este cunoscuta peste tot, infestand suprafete extinse din padurile si livezile din Campia Romana si pe dealurile subcarpatice din Oltenia, Muntenia si in Podisul Moldovei.

adult larva 2
Descriere: Adultul este un fluture de culoare alba, cu anvergura aripilor de 28-38 mm. Aripile anterioare pot fi prevazute uneori cu puncte negre. Larva matura are corpul de culoare castanie-verzui inchis, acoperit cu numerosi peri desi si lungi, albiciosi.
Pe partea dorsala prezinta 2 linii paralele formate din puncte negre, dispuse intre randuri de negi de culoare neagra. Lateral larva prezinta trei siruri de negi de culoare galben-portocaliu. Lungimea corpului la dezvoltarea completa este de 25-30 mm.
Oul este de culoare galben-verzui, de forma sferica, cu suprafata granulata fin. Initial pupa este de culoare galben-verzui, iar ulterior se inchide la culoare, devenind brun-inchisa, avand la completa dezvoltare lungimea de 8-10 mm.

oua  
Biologie si ecologie: Specia care prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in ascunzisiuri, scorburi, sub scoarta, sub frunzele cazute etc. Adultii apar in aprilie-mai, cand temperatura este peste 10º C si zboara in coroana pomilor seara si noaptea. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, cate 400-800 de oua pe arborii izolati si insoriti.
Larvele neonate stau grupate si se deplaseaza spre varful lastarilor, pe care ii invelesc in fire de matase, formand cuiburi, care se extind in cursul evolutiei larvelor. Larvele sunt complet dezvoltate in iulie si se retrag in adaposturi, formand crisalide in interiorul unuor coconi matasosi.
In august apare o noua generatie de fluturi, iar ciclul se repeta. In anii cu toamne tarzii, poate sa apara si a treia generatie partiala, insa larvele din aceasta genetatie nu ajung in completa dezvoltare, din cauza temperaturilor scazute, care survin si din lipasa de hrana.

planta atacata 3 planta atacata
Plante atacate si daune: Omida paroasa a dudului este o specie polifaga, care ataca peste 120 specii de arbori si arbusti, chiar plante ierboase si peste 104 specii de plante cultivate. Produce doua defolieri pe an, dar si cea din toamna produsa de omizile generatiei a doua, este cea mai periculoasa.
Omizile rod frunzele pe care le infasoara cu fire de matase, formand cuiburi. In primele stadii larvele rod in interiorul cuiburilor, epiderma si parenchimul frunzei, lasand una din epiderme intacta. Mai tarziu larvele rod limbul foliar in intregime, lasand decat nervurile mai groase. La atacuri puternice pomii sau plantele pot fi complet defoliati.
Combatere: Se recomanda omizitul, prin taierea cuiburilor de omizi, care apoi se ard. Se aplica frecvent tratamente de combatere a daunatorului, atat in zonele forestiere, bazinele pomicole, cat si in centrele urbane. Produsele folosite sunt Aqua K-Othrine (2%), Affirm, Karate Zeon 50 CS, Bactospeine, Eforia 45 ZC, Faster 10 CE, Coragen 20 CS, Novadim Progress, Kaiso Sorbie.

13 comentarii la “Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea

 1. Bună ziua am nevoie de ceva contra omizilor mi-a mâncat toți pomii si acum începe la vita de vie

 2. BUNA SEARA.
  SAPTAMANA TRECUTA AM GASIT ,O, OMIDA VERDE ,MARE CARE TERMINASE DE MANCAT FRUNZELE UNUI TRANDAFIR JAPONEZ.
  IN SEARA ASTA O ALTA OMIDA ,TOT VERDE MI-A DEVORAT ARBORELE DE CAUCIUC.
  CU CE POT SA STROPESC TOATE PLANTELE SI INCLUSIV PAMANTUL CA SA OMOR OUALE DIN SOL?
  PRECIZEZ,CA INAINTE DE A BAGA PLANTELE IN CASA,TOATE AU FOST STROPITE CU MOPSILAN.
  NU VREAU SA RAMAN FARA PLANTE.
  VA MULTUMESC.

 3. Omida paroasa ataca si culturile de muri?Cu ce sa le combatem si la cat timp se reia tratamentul.

 4. Multumim mult pentru sfaturile prompte si competente in combaterea diferitelor tipuri de daunatori si boli ale plantelor! Totusi, niste sfaturi privind si combaterea biologica, acolo unde se poate, ar fi mai mult decat binevenite.

 5. Multumim mult pentru sfaturile prompte si competente in combaterea diferitelor tipuri de daunatori si boli ale plantelor! Totusi, niste sfaturi privind si combaterea biologica, acolo unde se poate, ar fi mai mult decat binevenite.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor