Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) – identificare si combatere

Publicat pe: 17 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

omida-paroasa-a-dudului
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Omida paroasa a dudului, Hyphantria cunea este o specie originara din America de Nord, iar in Romania a fost semnalata pentru prima data in 1949, in vestul tarii, iar in prezent este cunoscuta peste tot, infestand suprafete extinse din padurile si livezile din Campia Romana si pe dealurile subcarpatice din Oltenia, Muntenia si in Podisul Moldovei.

Adultul este un fluture de culoare alba, cu anvergura aripilor de 28-38 mm. Aripile anterioare pot fi prevazute uneori cu puncte negre. Larva matura are corpul de culoare castanie-verzui inchis, acoperit cu numerosi peri desi si lungi, albiciosi. Pe partea dorsala prezinta 2 linii paralele formate din puncte negre, dispuse intre randuri de negi de culoare neagra. Lateral larva prezinta trei siruri de negi de culoare galben-portocaliu. Lungimea corpului la dezvoltarea completa este de 25-30 mm. Oul este de culoare galben-verzui, de forma sferica, cu suprafata granulata fin. Initial pupa este de culoare galben-verzui, iar ulterior se inchide la culoare, devenind brun-inchisa, avand la completa dezvoltare lungimea de 8-10 mm.

Biologie si ecologie

Specia care prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in ascunzisiuri, scorburi, sub scoarta, sub frunzele cazute etc. Adultii apar in aprilie-mai, cand temperatura este peste 10º C si zboara in coroana pomilor seara si noaptea. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, cate 400-800 de oua pe arborii izolati si insoriti.
Larvele neonate stau grupate si se deplaseaza spre varful lastarilor, pe care ii invelesc in fire de matase, formand cuiburi, care se extind in cursul evolutiei larvelor. Larvele sunt complet dezvoltate in iulie si se retrag in adaposturi, formand crisalide in interiorul unor coconi matasosi.
In august apare o noua generatie de fluturi, iar ciclul se repeta. In anii cu toamne tarzii, poate sa apara si a treia generatie partiala, insa larvele din aceasta genetatie nu ajung in completa dezvoltare, din cauza temperaturilor scazute, care survin si din lipasa de hrana.

Plante atacate si daune

Omida paroasa a dudului este o specie polifaga, care ataca peste 120 specii de arbori si arbusti, chiar plante ierboase si peste 104 specii de plante cultivate. Produce doua defolieri pe an, dar si cea din toamna, produsa de omizile generatiei a doua, este cea mai periculoasa.
Omizile rod frunzele pe care le infasoara cu fire de matase, formand cuiburi. In primele stadii larvele rod in interiorul cuiburilor, epiderma si parenchimul frunzei, lasand una din epiderme intacta. Mai tarziu larvele rod limbul foliar in intregime, lasand decat nervurile mai groase. La atacuri puternice pomii sau plantele pot fi complet defoliati.

Combatere

Se recomanda aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Orhidee
mango-sfaturi
Mango
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
Mar
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
buxus-sfaturi-ingrijire
Buxus
Potos
alocasia-sfaturi-ingrijire
Alocasia
Codiaeum
anthurium-informatii-ingrijire
Anthurium
Palmieri
Camellia
euonymus-sfaturi-ingrijire
Euonymus
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
samburoase-semintoase
Samburoase si Semintoase
Yucca
Trandafir chinezesc
iasolie-lamaita-flori-albe
Iasomie (Lamaita)
Bambus norocos
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile