Limax

Limax: Limaxul cenusiu, Deroceras agreste este o specie raspandita in toate zonele unde se cultiva rasaduri, in gradini, dar si in culturi de camp. Daunator intalnit cu preponderenta in regiunile mai umede ale tarii.  In tara noastra se intalneste frecvent in regiunile de ses si de munte.


Descriere. Melcul fara cochilie are corpul alungit (40-60 mm), de culoare alb-galbuie pana la brun-roscat, iar pe spate prezinta un desen reticular. Corpul este acoperit cu un mucus mai putin evident, laptos. Are doua perechi de tentacule (corne), ceva mai inchise la culoare. Pneumostoma, locul de respiratie, este reliefat prin prezenta unui inel ingust, mai deschis la culoare. Este intalnit in paduri, livezi, gradini de legume, rasadnite cu legume, tutun, etc. preferand locurile umede.

combatere-limax-gradina
Biologie si ecologie Limax

Este un daunator ce ierneaza ca ou, in stratul superficial al solului, adapostit sub pietre granule de pamant, resturi vegetale, licheni si muschi si rar ca adult. In mai din oua apar melci mici care initial se hranesc cu partile subterane ale plantelor, uneori ies din sol hranindu-se cu partile aeriene ale acestora. Melcii eclozati sau adultii, parasesc locul de hibernare de obicei in luna mai, la 8-10º C. Melcii eclozati, se maturizeaza de obicei in 2-3 luni. Limaxul prezinta 2-3 generatii pe an. Este o specie hermafrodita, cu regim de hrana nocturn. Depune in pamant, in grupe de 20-30 oua, pana la 600 de oua, din care rezulta la sfarsitul dezvoltarii, moluste adulte.

Plante atacate si mod de daunare. Limaxul se hraneste cu diferite specii de plante cultivate si spontane printre care si tutunul, ataca frunzele si partile subterane. Frunzele prezinta perforatii de diferite forme si marimi, iar in radacini sunt sapate cavitati adanci. Partile atacate sunt acoperite de un mucus albicios, iar frunzele atacate se usuca si radacinile putrezesc.

Combatere. Pentru combatere limaxului, se recomanda efectuarea tratamentelor folosind produse specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Marcel Berbecar
  2 mai 2019
  O insecta mi-a atacat rucola si ridichii. Am cautat atent dar ziua nu am gasait nici melci nici gargarite. Ce pot face pentru ca nu le pot trata cu insecticide. Am pus capcana cu lipici.
  0
  1
  Silviu Velniciuc
  5 iunie 2019
  Bună ziua, Am o grădină de cca 3000 mp, în principal livadă cu iarbă. Datorită ploilor, e invazie de limacși. Ce îmi recomandați să folosesc, ținând cont că am câini liberi. Și folosesc apa de la fântâna din curte. Mulțumesc!
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile