Limacsi – identificare si combatere

limacsi-identificare-combatere

Limacsi – limaxul cenusiu, Deroceras agreste este o specie raspandita in toate zonele unde se cultiva rasaduri, in gradini, dar si in culturi de camp. Daunator intalnit cu preponderenta in regiunile mai umede ale tarii.  In tara noastra se intalneste frecvent in regiunile de ses si de munte.

Melcul fara cochilie are corpul alungit (40-60 mm), de culoare alb-galbuie pana la brun-roscat, iar pe spate prezinta un desen reticular. Corpul este acoperit cu un mucus mai putin evident, laptos. Are doua perechi de tentacule (corne), ceva mai inchise la culoare. Pneumostoma, locul de respiratie, este reliefat prin prezenta unui inel ingust, mai deschis la culoare. Este intalnit in paduri, livezi, gradini de legume, rasadnite cu legume, tutun, etc. preferand locurile umede.

combatere-limax-gradina

Biologie si ecologie Limax

Este un daunator ce ierneaza ca ou, in stratul superficial al solului, adapostit sub pietre granule de pamant, resturi vegetale, licheni si muschi si rar ca adult. In mai din oua apar melci mici care initial se hranesc cu partile subterane ale plantelor, uneori ies din sol hranindu-se cu partile aeriene ale acestora. Melcii eclozati sau adultii, parasesc locul de hibernare de obicei in luna mai, la 8-10º C. Melcii eclozati, se maturizeaza de obicei in 2-3 luni. Limaxul prezinta 2-3 generatii pe an. Este o specie hermafrodita, cu regim de hrana nocturn. Depune in pamant, in grupe de 20-30 oua, pana la 600 de oua, din care rezulta la sfarsitul dezvoltarii, moluste adulte.

Plante atacate si mod de daunare

Limaxul se hraneste cu diferite specii de plante cultivate si spontane printre care si tutunul, ataca frunzele si partile subterane. Frunzele prezinta perforatii de diferite forme si marimi, iar in radacini sunt sapate cavitati adanci. Partile atacate sunt acoperite de un mucus albicios, iar frunzele atacate se usuca si radacinile putrezesc.

Combatere

Pentru combatere limaxului, se recomanda efectuarea tratamentelor folosind produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile