Lacuste

1.Lacusta calatoare- Locusta migratoria

Este o specie raspandita in Europa, Africa Centrala, insula Madagascar, Asia Centrala si Sud-Estica, Australia. In Romania este localizata in stufarisul Deltei Dunarii, lunca Prutului si in Baia Mare.

Descriere. Adultul are corpul de culoare verde-cenusie, cu pete intunecate pe cap si tegmine, iar lungimea corpului variaza intre 30-55 mm. Oul are 5-7 mm lungime, de culoare galben-rosiatica. Ootecile sunt cilindrice, usor curbate, de 50-70 mm lungime si contin 50-100 oua, dispuse in siruri de cate 4 oua. Larva trece prin diferite varste larvare si are corpul de 7-10 mm pana la 30-40 mm lungime.

Biologie si ecologie. Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou in ooteci, depuse in toamna in sol, la diferite adancimi. In primavara larvele incep sa apara in a doua decada a lunii mai, cand temperatura solului este de 19-21º C, iar cea a aerului de 14-15º C. Migratia lacustelor are loc in zilele calduroase, cu temperaturi de 21-23º C. In perioada de invazie, formarea stolurilor de lacuste este cauzata de temperatura, luminozitate, vant si hrana.

Plante atacate si mod de daunare. Este o specie polifaga, care prefera ca plante cerealele, trestia, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele etc. Ataca partile aeriene ale plantelor, in perioada invaziilor pot distruge culturile, lasand intacte numai tulpinile mai groase si tari. Pagubele cele mai mari sunt produse in zonele cu trestie si porumb.

Combatere. Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

2.Lacusta marocana- Dociostaurus maroccanus

Raspandire. Specie intalnita frecvent in sudul Europei si mai putin raspandita in Europa Centrala. In tara noastra este raspandita mai ales in regiunile din campia de vest (Crisana, Maramures) si sud (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sub forma de focare izolate.

Descriere. Adultul are corpul de culoare cenusiu palid-roscat, prevazut cu pete inchise. Masculul are lungimea de 17-28 mm, iar femela de 25-400 mm. Oualele sunt asezate intr-o ooteca cilindrica, in general putin incovoiata, de 12-18 mm lungime. Larva in primele varste este de 5-10 mm lungime si de culoare brun-inschis.

Biologie si ecologie. Are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in ootecile din sol. Primavara, eclozarea larvelor incepe spre sfarsitul lunii aprilie, cu o aparitie , pana in a doua decada a lunii mai.

Plante atacate si mod de daunare. Are un regim trofic fitofag si se hraneste cu plante verzi cultivate si spontane: cereale (grau, porumb), lucerna, trifoi, legume, plante tehnice (sfecla, tutun) etc.

Combatere. Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate