Fluturele alb (Pieris brassicae) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fluturele alb al verzei, Pieris brassicae este o specie raspandita in Asia, Africa de Nord si Europa. In tara noastra este intalnita in toate zonele tarii noastre, mai ales unde se cultiva varza.
Adultul are corpul de culoare neagra, cu aripile albe cu aspect fainos si cu nervuri si pete negre. Antenele sunt lungi, clavate, cenusii. La femela aripile anterioare prezinta in mijlocul campului 2 macule rotunde de culoare neagra si cate una in varf si in partea posterioara, iar aripile posterioare, cate o pata neagra in partea anterioara. La mascul aripile anterioare au o pata neagra, apicala si cate una pe marginea anterioara a aripilor posterioare. Deschiderea aripilor este de 40-65 mm. Femela este de regula, mai mare decat masculul. Larva are corpul pubescent de culoare verzuie, cu pete negre-brunii. Dorsal prezinta 3 dungi longitudinale galbui, din care cea mediana subtire, iar cele doua laterale, late. Lungimea corpului este in medie de 40-50 mm. Oul este galbui, de forma conica si prevazut cu striuri longitudinale.
Biologie si ecologie
Prezinta 3 generatii pe an, ierneaza ca pupa pe ramurile arborilor, pe trunchiul copacilor, pe sub stresinile caselor, etc. Adultii apar pe parcursul lunii mai si se hranesc cu nectarul florilor. Dupa imperechere, femela depune ponta pe partea inferioara a frunzelor de crucifere. Oualele sunt depuse in grupe de 50-100, de regula pe partea inferioara a frunzelor de varza, conopida, gulie etc.
O femela depune pana la 300 oua. Perioada de incubatie dureaza 7-14 zile dupa care apar larvele. Acestea au un comportament gregar si in primele zile se hranesc cu corionul oualelor, dupa care devin solitare si se raspandesc in cultura. Dezvoltarea larvara dureaza 25-30 zile dupa care larvele se fixeaza pe partea inferioara a frunzelor cu ajutorul unui fir de matase si se transforma in pupe. Stadiul de pupa dureaza 10-15 zile. In luna iulie apar adultii primei generatii isi incheie evolutia. Noii adulti apar in iulie si se reia ciclul evolutiv.
Plante atacate si mod de daunare
Larvele fluturelui alb al verzei ataca varza, conopida, gulia, ridichea si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile.
Combatere
Rezultate bune se obtin prin efectuarea de tratamente chimice, utilizand insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Fluturele alb (Pieris brassicae) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi20 urează frunze verziLumea fascinantă a moliilor🐛 Lumea fascinantă a moliilor găzduiește o diversitate uimitoare de specii, cu caracteristici și adaptări extraordinare. Moliile joacă un rol crucial în echilibrul ecologic. Ele sunt polenizatori importanți, contribuind la reproducerea... mai multFrunze verzi61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.