Fluturele alb (Pieris brassicae) – identificare si combatere

Fluturele alb al verzei, Pieris brassicae este o specie raspandita in Asia, Africa de Nord si Europa. In tara noastra este intalnita in toate zonele tarii noastre, mai ales unde se cultiva varza.

Adultul are corpul de culoare neagra, cu aripile albe cu aspect fainos si cu nervuri si pete negre. Antenele sunt lungi, clavate, cenusii. La femela aripile anterioare prezinta in mijlocul campului 2 macule rotunde de culoare neagra si cate una in varf si in partea posterioara, iar aripile posterioare, cate o pata neagra in partea anterioara. La mascul aripile anterioare au o pata neagra, apicala si cate una pe marginea anterioara a aripilor posterioare. Deschiderea aripilor este de 40-65 mm. Femela este de regula, mai mare decat masculul. Larva are corpul pubescent de culoare verzuie, cu pete negre-brunii. Dorsal prezinta 3 dungi longitudinale galbui, din care cea mediana subtire, iar cele doua laterale, late. Lungimea corpului este in medie de 40-50 mm. Oul este galbui, de forma conica si prevazut cu striuri longitudinale.



Biologie si ecologie

Prezinta 3 generatii pe an, ierneaza ca pupa pe ramurile arborilor, pe trunchiul copacilor, pe sub stresinile caselor, etc. Adultii apar pe parcursul lunii mai si se hranesc cu nectarul florilor. Dupa imperechere, femela depune ponta pe partea inferioara a frunzelor de crucifere. Oualele sunt depuse in grupe de 50-100, de regula pe partea inferioara a frunzelor de varza, conopida, gulie etc.

O femela depune pana la 300 oua. Perioada de incubatie dureaza 7-14 zile dupa care apar larvele. Acestea au un comportament gregar si in primele zile se hranesc cu corionul oualelor, dupa care devin solitare si se raspandesc in cultura. Dezvoltarea larvara dureaza 25-30 zile dupa care larvele se fixeaza pe partea inferioara a frunzelor cu ajutorul unui fir de matase si se transforma in pupe. Stadiul de pupa dureaza 10-15 zile. In luna iulie apar adultii primei generatii isi incheie evolutia. Noii adulti apar in iulie si se reia ciclul evolutiv.

Plante atacate si mod de daunare

Larvele fluturelui alb al verzei ataca varza, conopida, gulia, ridichea si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile.

Combatere

Rezultate bune se obtin prin efectuarea de tratamente chimice, utilizand insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile