Fluturele Alb

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Fluturele alb al verzei – Pieris brassicae

Raspandire
Specie raspandita in Asia, Africa de Nord si Europa. In tara noastra este intalnita in toate zonele tarii noastre , mai ales unde se cultiva varza.
Descriere
Adultul are corpul de culoare neagra, cu aripile albe cu aspect fainos si cu nervuri si pete negre. Antenele sunt lungi, clavate, cenusii. La femela aripile anterioare prezinta in mijlocul campului 2 macule rotunde de culoare neagra si cate una in varf si in partea posterioara, iar aripile posterioare, cate o pata neagra in partea anterioara. La mascul aripile anterioare au o pata neagra, apicala si cate una pe marginea anterioara a aripilor posterioare. Deschiderea aripilor este de 40-65 mm. Femela este de regula, mai mare decat masculul. Larva are corpul pubescent de culoare verzuie, cu pete negre-brunii. Dorsal prezinta 3 dungi longitudinale galbui, din care cea mediana subtire, iar cele doua laterale, late. Lungimea corpului este in medie de 40-50 mm. Oul este galbui, de forma conica si prevazut cu striuri longitudinale.

Adult fluture alb

Adult fluture alb

Larva fluture alb

Biologie
Prezinta 3 generatii pe an, ierneaza ca pupa pe ramurile arborilor, pe trunchiul copacilor, pe sub stresinile caselor, etc. Adultii apar pe parcursul lunii mai si se hranesc cu nectarul florilor. Dupa imperechere, femela depune ponta pe partea inferioara a frunzelor de crucifere. Oualele sunt depuse in grupe de 50-100, de regula pe partea inferioara a frunzelor de varza, conopida, gulie, etc. O femela depune pana la 300 oua. Perioada de incubatie dureaza 7-14 zile dupa care apar larvele. Acestea au un comportament gregar si in primele zile se hranesc cu corionul oualelor, dupa care devin solitare si se raspandesc in cultura. Dezvoltarea larvara dureaza 25-30 zile dupa care larvele se fixeaza pe partea inferioara a frunzelor cu ajutorul unui fir de matase si se transforma in pupe. Stadiul de pupa dureaza 10-15 zile. In luna iulie apar adultii primei generatii isi incheie evolutia. Noii adulti apar in iulie si se reia ciclul evolutiv.

Larva fluture alb

Larva fluture alb

Oua fluture alb

Plante atacate si mod de daunare:
Larvele fluturelui alb al verzei ataca varza, conopida, gulia, ridichea si alte crucifere cultivate si spontane. In primele varste se hranesc in grup si rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, iar mai tarziu devin solitare scheletuind frunzele, lasand intregi numai nervurile.

Planta atacata

Planta atacata

Combatere:
Rezultate bune se obtin prin efectuarea de tratamente chimice, utilizand unul din produsele Decis Mega 0.04%, Karate Zeon-0.015%, Dimilin 48 SC-0.5%.

2 comentarii la “Fluturele Alb

  1. ca am vazut fluturii prin varza, am vazut si ouale la inceput de august, o parte le-am indepartat, o parte le-am lasat din

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor