Coropisnita – Gryllotalpa gryllotalpa

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Coropisnita- Gryllotalpa gryllotalpa

Raspandire: Specie raspandita in Europa, Asia Centrala si de Vest, Africa de Nord si Africa Centrala. In tara noastra este intalnita in toate zonele, in special in gradinile de legume, sere, solarii si rasadnite cu soluri bogate in materie organica, unde produce pagube considerabile. Este semnalata de asemenea si in culturi de camp.

adult 3  adult 2
Descriere: Adultul are corpul robust, alungit, aproape cilindric, de culoare brun-castanie, mai inchis pe fata dorsala si mai deschis pe fata ventrala (aproape galben), cu tegumentul pubescent. Capul este conic, indreptat inainte, prevazut cu ochi compusi si doi oceli, iar piesele bucale sunt puternic dezvoltate. Antenele sunt semiforme ajungand pana la mijlocul corpului.

Protoracele este puternic dezvoltat, de forma ovala, acoperit cu peri scurti, care dau un aspect catifelat. Picioarele au tibiile anterioare si tarsele bine dezvoltate, adaptate la sapat, avand tibia latita, prevazuta cu 4 dinti triunghiulari bine dezvolati.
Abdomenul este alcatuit din 10 segmente si se termina cu o pereche de cerci lungi. Aripile anterioare sunt scurte, pieloase si nu acopera decat toracele si baza abdomenului. Aripile posterioare sunt lungi, transparente, cu nervuri negricioase, care servesc la zbor, iar in stare de repaus sunt stranse sub forma de evantai in lungul corpului. Ovipozitorul este neaparent. Lungimea corpului variaza intre 35-50 mm.

oua 2  larva 1
Oul este sferic, de culoare alb-galbui, de 2-2.8 mm lungime, asemanator unei seminte de canepa. Larva se aseamana cu adultul, dar este de dimensiuni mai mici, iar aripile nu sunt dezvoltate.
Biologie: Specie care dezvolta o generatie la 2 ani si ierneaza ca adult sau ca larva de varsta a III-a, in sol la 30-40 cm adancime. Adultii apar primavara in luna mai. In luna iunie, femelele dupa imperechere, sapa galeri in sol la 10-15 cm adancime, galerii care se termina cu niste cuiburi de marimea unui ou, cu peretii netezi. In aceste cuiburi isi depun ponta. Imperecherea are loc la suprafata solului, mai rar in sol, in timpul noptii. O femela depune intre 300-600 oua.
In cubatia dureaza in medie 15-20 zile, iar larvele aparute raman cateva zile in cuib, dupa care incep sa sape galerii superficiale orientate in toate directiile.
Pana in toamna larvele naparlesc de doua ori, apoi se retrag pentru hibernare. In anul urmator larvele trec prin alte trei naparliri si se transforma in adulti, stadii in care hiberneaza. Adultii parasesc locurile de hibernare in februarie-martie si trec in rasadnita.

planta atacata
Plantele atacate si daune: Coropisnita are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, dar si cu prada vie (rame de ploaie si diverse larve) sau cu cadavre de insecte.
Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor (reteaza tulpinile in momentul rasaririi sau repicarii) sau indirecte prin galeriile sapate pentru deplasare, scotand la suprafata solului semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol, smulgandu-se usor din sol.
Este considerata cea mai periculoasa specie polifaga al plantelor legumicole, atat in rasadnite, cat si in gradinile de legume. Ataca tomatele, ardeiul, vinete, castraveti, ceapa, morcov, cartof, tutun, ridichii, varza, conopida etc. Larvele sunt foarte vorace si produc cele mai mari pagube.
Atacul coropisnitei se prezinta sub forma de caverne sau rosaturi la colet, radacini, bulbi, tuberculi, rizomi. Atacul se manifesta in vetre putand fi recunoscut prin mici ridicaturi la suprafata solului (mai ales dupa ploaie sau irigare).
Combatere: Pentru reducerea populatiei se recomanda folosirea capcanelor (vase sau borcane) ingropate la nivelul solului, pe directia galeriilor, in care acestea cad si nu mai pot iesi.
Lucrarile solului in primavara cu grapa cu discuri si cultivatorul, prasile mecanice si manuale si araturi adanci de toamna inainte de retragerea daunatorului la iernat, distrug un numar mare de oua, larve si adulti. Efectuarea de gropi capcana de 50/50/50 cm, sapate in toamna si umplute cu gunoi de grajd atrag un numar mare de coropisnite, care apoi se imprastie iarna sau ars primavara devreme. Se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide cum ar fi Corocid Forte.

Produse recomandate pentru combaterea coropisnitelor:

3 comentarii la “Coropisnita – Gryllotalpa gryllotalpa

  1. Multumesc mult ! Sunt foarte utile informatiile …Voi incerca si sper macar sa le reduc numarul…

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor