Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) – identificare si combatere
Publicat pe: 17 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
![Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) - identificare si combatere coropisnita-identificare-combatere](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2014/01/coropisnita-identificare-combatere-800x450.jpg)
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Coropisnita este o specie raspandita in Europa, Asia Centrala si de Vest, Africa de Nord si Africa Centrala. In tara noastra este intalnita in toate zonele, in special in gradinile de legume, sere, solarii si rasadnite, cu soluri bogate in materie organica, unde produce pagube considerabile. Este semnalata, de asemenea, si in culturi de camp.
Adultul are corpul robust, alungit, aproape cilindric, de culoare brun-castanie, mai inchis pe fata dorsala si mai deschis pe fata ventrala (aproape galben), cu tegumentul pubescent. Lungimea corpului variaza intre 35-50 mm. Oul este sferic, de culoare alb-galbui. Larva se aseamana cu adultul, dar este de dimensiuni mai mici, iar aripile nu sunt dezvoltate.
![adult-coropisnita-atac](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/adult-coropisnita-atac.jpg)
![larva-coropisnita](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/larva-coropisnita-800x417.jpg)
![oua-coropisnita](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/oua-coropisnita.jpg)
![planta-atacata-coropisnita](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2019/12/planta-atacata-coropisnita.jpg)
Biologie si ecologie
Coropisnita ierneaza ca adult sau ca larva de varsta a III-a, in sol, la o adancime de 30-40 cm. Dezvolta o generatie la 2 ani. Adultii apar primavara, in luna mai. In luna iunie, femelele dupa imperechere, sapa galeri in sol la 10-15 cm adancime. Aceste galerii ca se termina cu niste cuiburi de marimea unui ou, cu peretii netezi. In aceste cuiburi isi depun ponta. Incubatia dureaza in medie 15-20 zile, iar larvele aparute raman cateva zile in cuib, dupa care incep sa sape galerii superficiale orientate in toate directiile.
Pana in toamna larvele naparlesc de doua ori, apoi se retrag pentru hibernare. In anul urmator larvele trec prin alte trei naparliri si se transforma in adulti, stadii in care hiberneaza. Adultii parasesc locurile de hibernare in februarie-martie si trec in rasadnita.
Plantele atacate si daune
Coropisnita are un regim de hrana omnivor, hranindu-se cu substrat vegetal, dar si cu prada vie (rame, diverse larve sau insecte). Daunele produse sunt directe, prin roaderea sistemului radicular al plantelor (reteaza tulpinile in momentul rasaririi sau repicarii) sau indirecte prin galeriile sapate pentru deplasare, scotand la suprafata solului, semintele incoltite sau plantele tinere. Plantele atacate se vestejesc si se apleaca pe sol, smulgandu-se usor. Este considerata cea mai periculoasa specie polifaga a plantelor legumicole, atat in rasadnite, cat si in gradinile de legume. Ataca tomatele, ardeiul, vinete, castraveti, ceapa, morcov, cartof, tutun, ridichii, varza, conopida etc. Larvele produc cele mai mari pagube. Atacul se manifesta in vetre, putand fi recunoscut prin mici ridicaturi la suprafata solului (mai ales dupa ploaie sau irigare).
Combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
![desen discutie 2 oameni](/skin/frontend/pce/default/images/icons/discutie.png)
citești și participi la discuții despre Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
9 urează frunze verzidurata de viata coropisnitaCare este durata de viata a coropisnite ?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi8 urează frunze verziGauri in pamant – daunatoriBuna ziua,cum pot scapa de aceste furnici,din cat vedeti pamantul pur si simplu e ciuruit,mentionez ca am unele colturi ale gradinii unde am semanat gazon,o fi din cauza asta,o fo... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziSunt coropisnite in livada de pomi fructiferi?Dupa lucrarile de primavara am observat ca radacinile merilor sunt firave si am decis sa controlez cativa si am observat ca eraaproape sectionata total.ce sfat imi puteti da si daca... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi106 urează frunze verziSondaje, Identificarea bolilor plantelor – Protejează-ți grădina!Fie că este vorba despre plante decorative sau legume și fructe cultivate cu grijă, toate sunt expuse riscului de a fi afectate de boli. Prin înțelegerea semnelor și simptomelor specifice,... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziam o lupta interminabila cu niste cosenile albe, pufoaseDe ceva vreme am o lupta interminabila cu niste cosenile (albe, pufoase, excreta o substanta transparenta si lipicioasa) care nu se dau invinse si se extind pe ORICE gasesc (lamai,... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.