Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis) – identificare si combatere

Raspandire. Paduchele verde al porumbului este o insecta foarte raspandita pe glob. In Romania este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cea mai pagubitoare specie pentru aceste culturi.

Descriere. Formele aptere au corpul alungit, de culoare verde deschisa sau albastru deschisa, de 1.8-2.2 mm lungime. Lungimea corpului este de doua ori mai mare decat latimea. Formele aripate sunt de 1.7-2.2 mm lungime, avand capul si toracele de culoare neagra. Abdomenul prezinta nuante de verde si zone mai inchis colorate.

Biologie si ecologie. Numarul de generatii poate fi intre 9 si 45 sau chiar 50 pe an, in conditii de laborator.

Plante atacate si daune. Paduchele verde al porumbului este o specie intalnita pe porumb si alte graminee (sorg, grau, orz etc), formand colonii pe frunze, spice sau panicule, eventual stiuleti.
Prin modul de hranire (inteparea si absorbtia sevei din organele atacate), frunzele plantelor atacate se rasucesc deseori sub forma conica, intrerupand dezvoltarea normala.
In urma atacului, in frunze se acumuleaza o cantitate sporita de hidrati de carbon, urmata de sinteza de pigmenti antocianici (fenomen caracteristic atacului), ca urmare frunzele sau tulpinile se inrosesc.

Combatere. Pentru a combate paduchele verde al porumbului se recomanda efectuarea de tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis) – identificare si combatere
Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile