Paduchele verde al porumbului- Rhopalosiphum maidis

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paduchele verde al porumbului- Rhopalosiphum maidis
Raspandire: Insecta foarte raspandita pe glob, in Romania fiind prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cea mai pagubitoare specie din aceste culturi.

adult 1  adult 2
Descriere: Formele aptere au corpul alungit, de culoare verde deschisa sau albastru deschisa, de 1.8-2.2 mm lungime, cu lungimea corpului de doua ori mai mare decat latimea.
Formele aripate sunt de 1.7-2.2 mm lungime, avand capul si toracele de culoare neagra, iar abdomenul prezinta nuante de verde si zone mai inchis colorate.
Biologie si ecologie: Numarul de generatii poate fi intre 9-45 sau chiar 50, in conditii de laborator.

planta atacata 3  planta atacata
Plante atacate si daune: Specie intalnita pe porumb si alte graminee (sorg, grau, orz, etc), formand colonii pe frunze, spice sau panicule, eventual stiuleti.
Prin modul de hranire (inteparea si absorbtia sevei din organele atacate) frunzele plantelor atacate se rasucesc deseori sub forma conica, intrerupand dezvoltarea normala
Datorita atacului, in frunze se acumuleaza o cantitate sporita de hidrati de carbon, urmata de sinteza de pigmenti antocianici (fenomen caracteristic atacului), avand drept urmare inrosirea frunzelor sau tulpinilor.
Combatere: Tratamente chimice cu Actara (0.07 kg/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha), Mavrik 2 F (0.2 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor