Raspandire. Paduchele verde al porumbului este o insecta foarte raspandita pe glob. In Romania este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cea mai pagubitoare specie pentru aceste culturi.
Descriere. Formele aptere au corpul alungit, de culoare verde deschisa sau albastru deschisa, de 1.8-2.2 mm lungime. Lungimea corpului este de doua ori mai mare decat latimea. Formele aripate sunt de 1.7-2.2 mm lungime, avand capul si toracele de culoare neagra. Abdomenul prezinta nuante de verde si zone mai inchis colorate.
Biologie si ecologie. Numarul de generatii poate fi intre 9 si 45 sau chiar 50 pe an, in conditii de laborator.
Plante atacate si daune. Paduchele verde al porumbului este o specie intalnita pe porumb si alte graminee (sorg, grau, orz etc), formand colonii pe frunze, spice sau panicule, eventual stiuleti.
Prin modul de hranire (inteparea si absorbtia sevei din organele atacate), frunzele plantelor atacate se rasucesc deseori sub forma conica, intrerupand dezvoltarea normala.
In urma atacului, in frunze se acumuleaza o cantitate sporita de hidrati de carbon, urmata de sinteza de pigmenti antocianici (fenomen caracteristic atacului), ca urmare frunzele sau tulpinile se inrosesc.
Combatere. Pentru a combate paduchele verde al porumbului se recomanda efectuarea de tratamente cu insecticide specifice.