Paduchele verde al marului- Aphis pomi

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paduchele verde al marului- Aphis pomi
Raspandire: In Romania este intalnit in toate regiunile pomicole, din zona de stepa pana in regiunile montane.

adult   larve
Descriere: Formele aptere au corpul piriform, de 1.5-2 mm lungime, de culoare verde sau verde-galbui, cu capul galben sau negru. Formele aripate au corpul de 2-2.5 mm lungime cu capul, antenele si toracele negre, abdomenul verde.
Larvele tinere au corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbena, iar larvele de varsta a doua au extremitatea abdominala acoperita cu o secretie ceroasa filamentoasa. Oul este eliptic, de culoare verde la depunere, apoi devine negru-stralucitor.
Biologie si ecologie: Ierneaza in stadiu de ou de rezistenta pe lastarii relativ subtire. Larvele de fundatrix aparute primavara migreaza pe fata inferioara a frunzelor si pe noii lastari, transformandu-se in femele fundatrix, care prin inmultire partenogenetica dau nastere la 25-40 larve. Din acestea se dezvolta formele sexuate, care dupa copulatie, depun cate un ou de rezistenta.

planta atacata   planta atacata 1
Plante atacate si daune: Adultii si larvele acestei specii ataca marul. Paduchii colonizeaza la inceput mugurii florali si foliari, apoi frunzele si fructele tinere.
In urma intepaturilor, lastarii nu se mai dezvolta normal, se rasucesc, frunzele tinere se deformeaza, raman mici, cu aspect clorotic. Butonii florali avorteaza si se usuca, iar pedunculii lor raman mici mult timp atarnati pe ramuri.
Organele atacate sunt acoperite cu dejectii zaharoase pe care se dezvolta ciupercile din genul Capnodium. Din aceasta cauza se formeaza pe diferite organe atacate, un strat de culoare neagra (fumagina), impiedicandu-se respiratia, transpiratia, etc.
Combatere: Tratamente chimice la avertizare cu insecticidele Calypso 480 SC (300 ml/ha), Fastac 10 EC (0.015%), Karate Zeon (0.150 l/ha), Mospilan 20 SG (0.3 kg/ha), Mavrik 2 F (0.750 ml/ha), Novadim Progress (0.1%).

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*