Paduchele ovazului (Macrosiphum avenae) – identificare si combatere
Publicat pe: 22 ianuarie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paduchele ovazului este un daunator foarte raspandit pe glob. In Romania, insecta este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase. Este una dintre cele mai pagubitoare specii pentru aceste culturi.
Formele aptere au corpul de culoare verde-galbui, de 2-2.8 mm lungime, cu antene negre, cu picioare de culoare galbuie. Formele aripate au aripile transparente si membranoase, capul si toracele sunt de culoare bruna-roscata, iar abdomenul verde, prevazut lateral cu pete negricioase.




Biologie si ecologie
Paduchele ovazului ierneaza ca ou in gramineele cultivate sau spontane. Primavara din oul de iarna apare forma fundatrix, apoi formele aptere sau aripate. Din acestea, dupa mai multe generatii partenogenetice si vivipare, spre toamna, apar formele sexupare, din care rezulta formele sexuate (masculii si femelele).
Plante atacate si daune
Specie cunoscuta ca daunatoare in culturile de ovaz, orz, grau, secara, orez sau graminee din flora spontana. Coloniile de afide se localizeaza pe frunze, tulpini sau spicele tinere. Inteapa si absorb sucul celular. In urma atacului, plantele nu se mai dezvolta, iar zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc.
Combatere
Pentru a combate paduchele ovazului se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Paduchele ovazului (Macrosiphum avenae) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi63 urează frunze verziStiai ca tratamentele nu se efectueaza atunci cand temperaturile sunt ridicate?Este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei cand temperaturile sunt moderate. In general, plantele aflate sub stres termic nu raspund la tratamentele aplicate.Frunze verzi3 urează frunze verziAfide, legume atacate de daunatori (afide)Bună ziua, Legumele din grădină sunt infestate cu afide și furnici, în special ardeii și castraveții, iar pe tulpinile tomatelor, am observat musculițe minuscule. Toate plantele sunt înflorite și unele... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verziBeneficiile utilizarii ingrasamintelor imbogatite cu alge marineIngrasamintele imbogatite cu alge marine ofera o gama larga de beneficii pentru plante, sol si mediul inconjurator. Iata cele mai importante avantaje: 🌱 Stimularea cresterii plantelor: Algele marine contin... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.