Paduchele negru al ciresului- Myzus cerasi

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paduchele negru al ciresului- Myzus cerasi
Raspandire: Specie raspandita peste tot in lume fiind semnalata la noi in tara din zona de stepa pana in zona submontana, provocand pagube semnificative in livezi de cires sau visin.

adult 1   adult
Descriere: Formele aptere si aruipate au corpul globulos, de culoare bruna-negricioasa, lucitoare.
Biologie si ecologie: Ierneaza ca ou de rezistenta pe scoarta ciresului. Incepand cu luna aprilie, apar formele fundatrix, care se deplaseaza pe ramuri si partea inferioara a frunzelor, intepandu-le si absorbind seva din tesuturi. Toamna apar formele sexupare aripate, care se intorc pe gazda primara si dau nastere la masculi si femele, iar dupa imperechere, femela depune oul de rezistenta.

planta atacata 1   planta atacata
Plante atacate si daune: Specie intalnita frecvent in livezile de ciresi si visini, provocand pagube mari in pepiniere. Primavara devreme colonizeaza frunzele si varfurile lastarilor de cires.
La invazii mari frunzele sau chiar florile si fructele pot fi acoperite complet de colonii de paduchi. In urma atacului frunzele se rasucesc, se brunifica si se usuca, luand forma unor buchete, iar lastarii se curbeaza. La invazii puternice, pomii stagneaza in crestere, iar puterea de fructificare a pomilor slabeste.
Combatere: La aparitia primelor colonii de afide se face avertizarea tratamentelor si repetarea lor pana la disparitia acestora. Pentru combatere se foloseste  Mospilan 20 SG (0.125 kg/ha), Actara (0.1 l/ha), Fastac 10 EC (0.004%), Karate Zeon (0.2 l/ha), Decis Mega (0.15 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor