Paduchele negru al ciresului – Myzus cerasi


Paduchele negru al ciresului, Myzus cerasi este o specie larg raspandita pe glob. In tara noastra, este intalnita din zona de stepa pana in zona submontana, provocand pagube semnificative in livezi de cires sau visin.

Descriere. Formele aptere si aripate au corpul globulos, de culoare bruna-negricioasa, lucitoare.


Biologie si ecologie. Ierneaza ca ou de rezistenta pe scoarta ciresului. Incepand cu luna aprilie, apar formele fundatrix, care se deplaseaza pe ramuri si partea inferioara a frunzelor. Acestea inteapa si absorb seva din tesuturi. Toamna apar formele sexupare aripate, care se intorc pe gazda primara. Dau nastere la masculi si femele, iar dupa imperechere femela depune oul de rezistenta.

Plante atacate si daune. Paduchele negru este o specie intalnita frecvent in livezile de ciresi si visini, provocand pagube mari in pepiniere. Primavara devreme colonizeaza frunzele si varfurile lastarilor de cires. La invazii mari frunzele sau chiar florile si fructele pot fi acoperite complet de colonii de paduchi. In urma atacului frunzele se rasucesc, se brunifica si se usuca, luand forma unor buchete, iar lastarii se curbeaza. La invazii puternice, pomii stagneaza in crestere, iar puterea de fructificare a pomilor scade.


Combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ, cu un ulei horticol.

Produse recomandate

In vegetatie, la aparitia primelor colonii de afide se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate