Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) – identificare si combatere

Paduchele cenusiu al verzei Brevicoryne brassicae este o specie raspandita in toate zonele de pe glob. In Romania, acest daunator este intalnit in toata tara.

Descriere. Forma aptera are corpul globulos, de 2.1-2.6 mm lungime, de culoare galbena-verzuie, acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba-cenusie. Forma aripata are talie mai mica, de 1.9-2 mm lungime. Capul si toracele sunt de culoare brun-inchisa. Abdomenul de culoare galben-verzui este prevazut cu cate un rand de pete pe partile laterale si cateva dungi transversale centrale de culoare mai inchisa.

Biologie si ecologie. Paduchele cenusiu al verzei ierneaza sub forma de ou de rezistenta pe tulpinile sau petiolul frunzelor de varza sau alte crucifere cultivate si spontane. In conditii normale, din martie si pana in octombrie, dezvolta pana la 18 generatii.

Plante atacate si mod de daunare. Este o specie migratoare si se dezvolta pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapita etc. Pe aceste plante formeaza colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lastarii si silicvele.
In urma intepaturilor produse asupra plantelor, frunzele se ingalbenesc, se rasucesc usor si se usuca. Cand atacul are loc la rasad, planta stagneaza in crestere si se usuca.

Combatere. Pentru a combate paduchele cenusiu la verzei se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) – identificare si combatere
Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile