Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) – identificare si combatere
Publicat pe: 22 ianuarie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) este o specie raspandita in toate zonele de pe glob. In Romania, acest daunator este intalnit in toata tara.
Forma aptera are corpul globulos, de 2.1-2.6 mm lungime, de culoare galbena-verzuie, acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba-cenusie. Forma aripata are talie mai mica, de 1.9-2 mm lungime. Capul si toracele sunt de culoare brun-inchisa. Abdomenul de culoare galben-verzui este prevazut cu cate un rand de pete pe partile laterale si cateva dungi transversale centrale de culoare mai inchisa.
Biologie si ecologie
Paduchele cenusiu al verzei ierneaza sub forma de ou de rezistenta pe tulpinile sau petiolul frunzelor de varza sau alte crucifere cultivate si spontane. In conditii normale, din martie si pana in octombrie, dezvolta pana la 18 generatii.
Plante atacate si mod de daunare
Este o specie migratoare si se dezvolta pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapita etc. Pe aceste plante formeaza colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lastarii si silicvele.
In urma intepaturilor produse asupra plantelor, frunzele se ingalbenesc, se rasucesc usor si se usuca. Cand atacul are loc la rasad, planta stagneaza in crestere si se usuca.
Combatere
Pentru a combate paduchele cenusiu la verzei se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziAfide, legume atacate de daunatori (afide)Bună ziua, Legumele din grădină sunt infestate cu afide și furnici, în special ardeii și castraveții, iar pe tulpinile tomatelor, am observat musculițe minuscule. Toate plantele sunt înflorite și unele... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi11 urează frunze verziAfide, tratament impotriva afidelor la tomate si vineteBuna ziua Am o invazie in gradina de musculite foarte mici,albe si negre. Insectele sunt pe tomate,vinete. Dupa doar cateva zile de cand au aparut am observat ca rosie incep... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 3 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.