Paduchele cenusiu al verzei- Brevicoryne brassicae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paduchele cenusiu al verzei- Brevicoryne brassicae
Raspandire: Specie raspandita in toate zonele de pe glob, iar in Romania este intalnita in toata tara.

adult  larve
Descriere: Forma aptera are corpul globulos, de 2.1-2.6 mm lungime, de culoare galbena-verzuie, acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba-cenusie.
Forma aripata are talie mai mica, de 1.9-2 mm lungime. Capul si toracele sunt de culoare brun-inchisa, iar abdomenul galben-verzui prevazut cu cate un rand de pete pe partile laterale si cateva dungi transversale centrale de culoare mai inchisa.
Biologie si ecologie: Ierneaza sub forma de ou de rezistenta pe tulpinile sau petiolul frunzelor de varza sau alte crucifere cultivate si spontane, iar in conditii normale, din martie si pana in octombrie dezvolta pana la 18 generatii.

planta atacata 2  planta atacata
Plante atacate si mod de daunare: Este o specie migratoare si se dezvolta pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapita, etc. Pe aceste plante formeaza colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lastarii si silicvele.
In urma intepaturilor produse asupra plantelor, frunzele se ingalbenesc, se rasucesc usor si se usuca. Cand atacul are loc la rasad, planta stagneaza in crestere si se usuca.
Combatere: Tratamente chimice cu Actara (0.12 kg/ha), Confidor Energy (0.36 l/ha), Faster 10 CE (0.03%), Karate Zeon (0.09 l/ha), Mavrik 2 F (0.05%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor