Paduchele cenusiu al verzei Brevicoryne brassicae este o specie raspandita in toate zonele de pe glob. In Romania, acest daunator este intalnit in toata tara.
Descriere. Forma aptera are corpul globulos, de 2.1-2.6 mm lungime, de culoare galbena-verzuie, acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba-cenusie. Forma aripata are talie mai mica, de 1.9-2 mm lungime. Capul si toracele sunt de culoare brun-inchisa. Abdomenul de culoare galben-verzui este prevazut cu cate un rand de pete pe partile laterale si cateva dungi transversale centrale de culoare mai inchisa.
Biologie si ecologie. Paduchele cenusiu al verzei ierneaza sub forma de ou de rezistenta pe tulpinile sau petiolul frunzelor de varza sau alte crucifere cultivate si spontane. In conditii normale, din martie si pana in octombrie, dezvolta pana la 18 generatii.
Plante atacate si mod de daunare. Este o specie migratoare si se dezvolta pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapita etc. Pe aceste plante formeaza colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lastarii si silicvele.
In urma intepaturilor produse asupra plantelor, frunzele se ingalbenesc, se rasucesc usor si se usuca. Cand atacul are loc la rasad, planta stagneaza in crestere si se usuca.
Combatere. Pentru a combate paduchele cenusiu la verzei se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.