Producerea Rasadurilor de Legume

producerea-rasadurilor-de-legume

Rasadurile sunt plante tinere obtinute din seminte in spatii special amenajate. Producerea rasadurilor de legume se realizeza in vederea obtinerii culturilor de legume in camp sau in spatii protejate. 

Utilizarea rasadurilor ajuta la obtinerea unor culturi uniforme si timpurii. Daca pentru culturile de legume in camp se poate apela si la semnatul direct, pentru cele din sere si solarii cea mai indicata metoda este plantarea de rasaduri. La momentul plantarii, rasadurile vor avea radacina bine dezvoltata, ceea ce va asigura un grad de prindere ridicat si un start bun in vegetatie. 

Un alt avantaj este ca o varietate mare de legume pot fi cultivate prin rasad. Cele mai frecvente culturi obtinute din rasaduri sunt cele de: tomate, ardei, vinete, varza, conopida, gulii, castraveti, pepeni, dovlecei, fasole, salata, ceapa etc.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Alegerea Spatiului si a Perioadei pentru Producerea Rasadurilor de Legume

Pentru producerea rasadurilor de legume se pot folosi diferite spatii, in functie de cantitatea de rasaduri pe care dorim sa o obtinem. Astfel, se pot utiliza rasadnitele, solarii sau sere incalzite. Insa, se poate utiliza cu succes si spatiul din balcon (acesta trebuie sa fie inchis, cu o expozitie sudica sau vestica) sau chiar o camera incalzita si bine luminata. 

Principalele conditii pentru ca semintele sa germineze si rasadurile sa se dezvolte optim sunt caldura si lumina din spatiul utilizat. 

Alegerea perioadei optime de semanat pentru producerea rasadurilor de legume se face in functie de perioada estimata pentru plantarea in teren. In general, pe plicul de seminte se mentioneaza perioada de timp in zile de la semanat pana la plantare in camp sau spatii protejate. In functie de aceasta specificatie se poate calcula momentul de insamantare. 

Recipientele si Substratul

Pentru producerea rasadurilor de legume se pot utiliza rasadnite sau alte recipiente speciale precum cuburi nutritive, placi alveolare sau ghivece din plastic.

De asemenea, substratul are un rol foarte important in obtinerea unor rasaduri calitative. Acesta se obtine prin amestecul mai multor componente de natura organica si anorganica, specifice cerintelor speciei pentru care se produce rasadul. 

Pentru ca substratul sa se preteze pentru obtinerea de rasaduri, trebuie sa intruneasca anumite conditii, precum: porozitate mare, permeabilitate, prezenta elementelor nutritive, pH specific etc. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul rasadnitelor este nevoie de un biocombustibil, care in urma fermentarii si descompunerii sa asigure necesarul de caldura. In acest scop se poate utiliza gunoiul de bovine, ovine, porcine sau cabaline. 

Daca substratul este preparat in gospodarie, este recomandata dezinfectia acestuia inainte de semanat. 

Cum se realizeaza semantul?

Semanatul in rasadnite se poate realiza in mai multe moduri in functie de metoda de producere a rasadurilor. 

  • semanat des – se realizeaza prin imprastiere, iar rasadul urmeaza sa fie repicat.
  • semanat rar – se realizeaza la distante de 7-12 cm, rasadul nu se va repica.

Pentru semantul direct in ghivece sau cuburi nutritive se seamana, in general, 2-3 seminte in fiecare ghiveci. 

Dupa semanare, ghivecele se pot acoperi cu folie de polieteilena pentru a asigura mediul propice de germinare. 

Ingrijirea Rasadurilor

Dupa semanare trebuie acordata atentie sporita ingrijirii rasadurilor pentru a obtine plante sanatoase si viguroase. 

Lumina. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a rasadurilor, este necesara asigurarea unei cantitati optime de lumina. Aceasta poate varia in functie de perioada de producere a rasadurilor. In perioada februarie – mai, rasadurile au nevoie de o expunere cat mai mare de lumina. In schimb, in perioada mai – iunie, se impune umbrirea acestora, deoarece excesul de lumina poate avea efecte negative precum: arsuri sau alungirea rasadurilor. 

Udarea. In prima faza de crestere se va utiliza o cantitate mai mica de apa. Pe masura ce plantele cresc, va creste si cantitatea de apa. Pentru udat, se recomanda sa se foloseasca apa curata la temperatura substratului. Apa prea rece poate provoca un stres noilor plantute. 

Temperatura. Difera in functie de cultura. Speciile cu plantare in perioada calda, vor avea nevoie de temperaturi mai ridicate si in perioada de formare a rasadului. In schimb, speciile cu plantare primavara devreme, de exemplu, se vor dezvolta corespunzator la o temperatura mai mica fata de celelalte specii. 

Umiditatea. Gradul de umiditate depinde de cultura pentru care se face rasad. In general, umiditatea este mai ridicata in cazul legumelor cu un continut ridicat in apa, precum legumele din Cucurbitaceae. In orice caz, umiditatea atmosferica trebuie tinuta sub control pentru a nu favoriza aparitia unor boli. 

Fertilizarea. In perioada de rasad se pot face 1-2 fertilizari la sol sau foliar, cu ingrasaminte complexe.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamente fitosanitare. Pe langa dezinfectia substratului, a spatiilor si a uneltelor de lucru (unde este cazul), se vor efectua periodic la interval de 7-10 zile si tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Repicarea Rasadurilor de Legume

Repicarea este operatiunea prin care rasadurile se transplanteaza la distante mai mari pentru a le asigura conditii favorabile de nutritie. Odata cu repicarea se face si verificarea generala a rasadurilor. Astfel, plantutele care nu intrunesc caracteristicile calitative specifice unei culturi, se vor elimina. 

Momentul repicarii este diferit in functie de specie, insa in general, aceasta operatiune se realizeaza cand plantele au format 1-2 frunze. 

Si adancimea de repicare variaza de la o specie la alta, intre 0,5 – 1,5 cm mai mult fata de adancimea initiala. Specii precum salata sau telina se repica la aceeasi adancime. 

Plantarea Rasadurilor de Legume

Momentul optim de plantare in camp sau in spatiile protejate difera de la specie la specie. Se va tine cont de nivelul de dezvoltare al plantei, atat din punctul de vedere al partii aeriene, cat si al sistemului radicular. 

Pentru a fi plantat rasadul trebuie sa aiba mai multe frunze, o inaltime de cel puin 15 cm, iar tulpina sa prezinte internodii scurte. De asemenea, sistemul radicular trebuie sa fie bine dezvoltata pentru a asigura o prindere buna la plantare. 

In cazul rasadurilor obtinute pentru culturile timpurii in camp, inainte de plantare se poate face calirea rasadurilor. Calirea are scopul de a obisnui treptat noile plantute cu conditiile diferite din exterior prin reducerea treptata a udarilor, stoparea administrarii de ingrasaminte etc. 

Plantarea se face in gropi, care se pot realiza manual, iar imediat dupa se va efectua o udare. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile