Informatii si sfaturi utile despre taierile pomilor fructiferi

Taierile de rodire la mar si par

Marul si parul rodesc predominant pe ramuri scurte, numite tepuse si putine soiuri pe ramuri lungi, nuieluse si mladite.
Pentru o rodire constanta si obtinerea de fructe de buna calitate trebuie redusa incarcatura de ramuri de rod operand astfel:
-semischeletul subtire, lung si partial arcuit se scurteaza de la punctul de curbura, adica deasupra a 2-4 muguri de rod. Daca acest schelet este gros si nearcuit se lasa mai lung, adica i se reduce 1/4 sau 1/3 din lungime.
-soiurile care rodesc predominant pe tepuse tip “spur” au semischelet putin numeros si scurt, de aceea se va scurta cu prudenta, dar se vor rari tepusele situate pe acestea la 12-15 cm si se vor regenera vetrele de rod imbatranite, scurtand-se deasupra a 1-3 tepuse.

ramura tepusa la par si mar 1   taierea marului si parului
Se lucreaza pe fiecare sarpanta (ramura groasa) in parte, pornind de la varful ei in jos astfel:
-la varf se lasa o singura ramura vegetativa care se scurteaza cu 1/3 din lungime.
-se raresc ramurile de semischelet la 30-40 cm una de alta.
-fiecare ramura de semischelet se scurteaza mai puternic spre varful pantei, mai putin la baza, astfel ca acesta sa capete un aspect conic si intreg pomul sa fie usurat mai mult la varf decat la baza.

Taierile de rodire la gutui
Gutuiul rodeste pe maciulii si coarne de melc. Taierile de rodire consta in scurtarea semischeletului deasupra a 3-5 maciulii, eventual rarirea acestora pe semischeletul scurtat la 10-15 cm una de alta.

ramuri de rod la gutui    taierea gutuiului 1
Lucrarea decurge astfel: se aeriseste mai intai coroana si apoi, daca este cazul, se scurteaza semischeletul si se raresc maciuliile. Lastarii lacomi care apar abundent la gutui se trateaza diferit dupa pozitia pe care o au in coroana (cei vigurosi din mijlocul coroanei se suprima total, iar cei de la periferie se raresc si apoi se scurteaza cu 1/2 sau 1/3 din lungime vor deveni ramuri de semischelet).

Produse recomandate

 • Foarfeca Power Pruner

  Livrare în 24 de ore

  Foarfeca Power Pruner

  80.71 Lei
  Producator: Garten Primus Modalitate de ambalare: 1 bucata Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: plastic Tip unealta: foarfeci Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi
 • Foarfeca Lady Pruner

  Livrare în 24 de ore

  Foarfeca Lady Pruner

  69.83 Lei
  Producator: Garten Primus Modalitate de ambalare: 1 bucata Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: plastic Tip unealta: foarfeci Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi

Taierile de rodire la prun si cais
Prunul si caisul rodesc pe aceleasi categorii de muguri de rod, au biologie de crestere si fructificare compatibile si ca atare taierile de rodire se executa dupa reguli similare.
O parte din soiuri, cum sunt : Stanley, Anna Spath, D’Agen, Nectarina rosie la prun si Royal, Mamaia la cais rodesc predominent pe buchete de mai. Aceste soiuri necesita mai putine operatii de taiere, intrucat au coroanele mai mari. Soiurile la care predomina ramurile mijlocii si lungi, cum sunt Vanat romanesc, Vanat de Italia, Tuleu gras, Renclod, D’Althan formeaza coroane dese, degarnisirea avanseaza rapid si deci necesita mai multe taieri.

muguri la prun si cais   taierea prunului si caisului
Soiurile din prima categorie necesita scurtarea semischeletului pe care sunt amplasate buchetele de mai cu 1/3-1/2 din lungime, precum si scurtarea ramurilor vegetative lungi cu 1/4-1/3 pentru a le transforma in semischelet tanar purtator de buchete.
La soiurile din grupa a doua (tip standard) se raresc ramurile mijlocii la 12-15 cm una de alta si se scurteaza semischeletul pe care sunt amplasate. Ramurile de rod lungi (peste 35-40 cm), precum si ceve vegetative se raresc la 15-20 cm una de alta si apoi se scurteaza cu 1/4-1/3 din lungimea lor.
Paralel cu aceste operatiuni se lumineaza puternic coroana si se reduce inaltimea pomilor la 3.5-4 m, retezand ramurile groase deasupra unor ramuri cu crestere orizontala.
Ramurile imbatranite, degarnisite se suprima si se inlocuiesc cu altele noi, tinere.

Taierile de rodire la cires si visin
Ciresul si visinul sunt practic lipsite de alternanta de rodire, iar ramurile de rod nu se degarnisesc asa de usor, fapt pentru care ele solicita cele mai putine taieri de rodire. Deoarece suporta greu ranile, nu recomandam sa se faca taieri intense. Ramurile de rod cum sunt buchetele de mai, ramurile mijlocii, lungi si chiar plete rodesc 8-10 ani si dupa aceea se elimina.

buchete de mai la cires si visin   
Taierile de rodire se fac astfel: la pomii tineri, ramurile de garnisire (laterale) se scurteaza daca depasesc 35-40 cm, iar pintenii se lasa intacti. In urma acestor operatii se formeaza buchetele de mai si ramurile mijlocii.
Dupa intrarea pe rod se elimina ramurile rupte, frante, cele care indesesc inutil coroana si rareori se pune problema raririi celor de rod.
Inlocuirea semischeletului se face mentinand lastarii ce apar in coroana, inclusiv cei lacomi si scurtarea lor cu 1/3 din lungime.
La visin se va face o aerisire mai puternica a coroanei, iar ramurile pletoase imbatranite, alungite si degarnisite se suprima de la baza. Intotdeauna la varfuri se formeaza ramuri in grup de cate 3-4 la un loc, dintre ele se va lasa cea terminala, plus una laterala sau se suprima manunchiul de ramuri deasupra uneia cu crestere laterala.

Taierea de rodire la piersic si migdal
Ramurile de rod la piersic rodesc un singur an, dupa care se degarnisesc puternic, unele dintre acestea, buchetul de mai si ramura salba se epuizeaza atat de puternic incat se usuca. Dintre toate ramurile de rod, la piersic se pastreaza in coroana sa fructifice numai ramurile mixte de vigoare mijlocie 30-60 cm, iar la migdal si buchetele care traiesc 4-5 ani.

ramuri de rod la piersis si migdal  taierea piersicului si migdalului
La piersic, ramurile mixte se raresc la 20-25 cm una de alta, retinand in coroana aproximativ 80-150 bucati, in functie de vigoarea pomului. Ramurile mixte retinute se lasa intregi. Toate ramurile mixte in plus fata de cele alese sa rodeasca, impreuna cu salbele, buchetele de mai si ramurile vegetative se suprima la inel.
In portiunile degarnisite din coroana sau din loc in loc se mai lasa cepi de inlocuire la 2-4 muguri.
La piersicii batrani, cu cresteri reduse, se mai recomanda taierea clasica, care consta in scurtarea ramurilor mixte retinute sa rodeasca la 8-12 grupe de muguri, alternand cu cepi de 2-4 muguri care vor forma ramuri mixte noi (de inlocuire) pentru anul viitor.
La piersic taierea de rodire trebuie sa fie energica, adica sa suprime 70-80% din ramurile de un an (de rod sau vegetative), in caz contrar taierea neatingandu-si scopul.
La migdal se fac mai putine taieri, intrucat fiecare ramura de rod, inclusiv buchetul de mai traiesc si fructifica 3-5 ani. La ambele specii nu se recomanda producerea de rani mari, iar cele cu diametrul de peste 1.5-2 cm se dezinfecteaza cu solutie pe baza de cupru si apoi se ung cu mastic.

Produse recomandate

 • Adeziv Protectie Pomi, 250 g

  Livrare în 24 de ore

  Adeziv Protectie Pomi, 250 g

  42.04 Lei
  Producator: Schacht Modalitate de ambalare: 250 g Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: pasta Tip unealta: mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi
 • Solutie Protectie Pomi, 350 g

  Livrare în 24 de ore

  Solutie Protectie Pomi, 350 g

  20.84 Lei
  Producator: Schacht Modalitate de ambalare: 350 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: pasta Tip unealta: mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi
 • Tree plaster - Cicatrizant, 300 g

  Livrare în 24 de ore

  Tree plaster - Cicatrizant, 300 g

  39.87 Lei
  Producator: Schacht Modalitate de ambalare: 300 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: pasta Tip unealta: mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi
 • Kit Altoire

  Livrare în 24 de ore

  Kit Altoire

  232.13 Lei
  Producator: Schacht Modalitate de ambalare: 1 set Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lemn Tip unealta: banda, briceag, mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, plante ornamentale, pomi fructiferi
 • Protekt Bio Plantella, 1.5 kg

  Livrare în 24 de ore

  Protekt Bio Plantella, 1.5 kg

  29.27 Lei
  Producator: Unichem Modalitate de ambalare: 1.5 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: gel Tip unealta: mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi
 • Arbosan Rasina Bio, 350 g

  Livrare în 24 de ore

  Arbosan Rasina Bio, 350 g

  26.42 Lei
  Producator: Unichem Modalitate de ambalare: 1 bucata Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: gel Tip unealta: mastic Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, pomi fructiferi

12 comentarii la “Informatii si sfaturi utile despre taierile pomilor fructiferi

 1. Buna seara anul viitor sunt anul 2 am o livada de peri pe intensiv ca si viia pe spalier ma intereseaza sa formez coroana in laterale nu conica si nici in piramida ma puteti ajuta

 2. Buna seara anul viitor sunt anul 2 am o livada de peri pe intensiv ca si viia pe spalier ma intereseaza sa formez coroana in laterale nu conica si nici in piramida ma puteti ajuta

 3. ma intereseaza taierile la vita de vie muscat care este pe rod si vita de masa moldova
  multumesc anticipat

  • Buna dimineata, trebuie sa stiti ca smochinul dezvolta in mod natural o coroana destul de echilibrata astfel incat taierile nu se impun decat in cazul cresterilor prea viguroase.
   Ati specificat ca dumneavostra doriti sa ii reduceti din vigoare.
   Se pot aplica taierile de intretinere si regenerare, ce constau in indepartarea ramurilor rupte sau rau plasate,
   Pentru reintinerire, se scurteaza tulpinile cu 1/3, 1/2 sau 2/3 din lungimea lor, atentie insa, taierea se efectueaza deasupra unor ramificatii, asezate cat mai bazal si cu directie de crestere spre exterior. Dupa efectuarea taierilor, pentru a evita instalarea anumitor boli este indicat sa aplicati mastic pe rani, pentru a ajuta cicatrizarea (https://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor