Taierile si lucrarile de curatare la pomii fructiferi

taierile-la-pomi

Taierile de rodire la mar si par

Marul si parul rodesc predominant pe ramuri scurte, numite tepuse si putine soiuri pe ramuri lungi, nuieluse si mladite.

Pentru o rodire constanta si obtinerea de fructe de buna calitate trebuie redusa incarcatura de ramuri de rod operand astfel:

  • semischeletul subtire, lung si partial arcuit se scurteaza de la punctul de curbura, adica deasupra a 2-4 muguri de rod. Daca acest schelet este gros si nearcuit se lasa mai lung, adica i se reduce 1/4 sau 1/3 din lungime.
  • soiurile care rodesc predominant pe tepuse tip „spur” au semischelet putin numeros si scurt. De aceea se va scurta cu prudenta, dar se vor rari tepusele situate pe acestea la 12-15 cm si se vor regenera vetrele de rod imbatranite, scurtand-se deasupra a 1-3 tepuse.

Se lucreaza pe fiecare sarpanta (ramura groasa) in parte, pornind de la varful ei in jos astfel:

  • la varf se lasa o singura ramura vegetativa care se scurteaza cu 1/3 din lungime.
  • se raresc ramurile de semischelet la 30-40 cm una de alta.
  • fiecare ramura de semischelet se scurteaza mai puternic spre varful pantei, mai putin la baza, astfel ca acesta sa capete un aspect conic si intreg pomul sa fie usurat mai mult la varf decat la baza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile de rodire la gutui

Gutuiul rodeste pe maciulii si coarne de melc. Taierile de rodire constau in scurtarea semischeletului deasupra a 3-5 maciulii, eventual rarirea acestora pe semischeletul scurtat la 10-15 cm una de alta.

Lucrarea decurge astfel: se aeriseste mai intai coroana si apoi, daca este cazul, se scurteaza semischeletul si se raresc maciuliile. Lastarii lacomi care apar abundent la gutui se trateaza diferit dupa pozitia pe care o au in coroana. Astfel, cei vigurosi din mijlocul coroanei se suprima total, iar cei de la periferie se raresc si apoi se scurteaza cu 1/2 sau 1/3 din lungime.

Taieri de rodire la prun si cais

Prunul si caisul rodesc pe aceleasi categorii de muguri de rod. Acestia au biologie de crestere si fructificare compatibile. Astfel, taierile de rodire se executa dupa reguli similare.
O parte din soiuri, cum sunt: Stanley, Anna Spath, D’Agen, Nectarina rosie la prun si Royal, Mamaia la cais rodesc predominent pe buchete de mai. Aceste soiuri necesita mai putine operatii de taiere, intrucat au coroanele mai mari. Soiurile la care predomina ramurile mijlocii si lungi, cum sunt Vanat romanesc, Vanat de Italia, Tuleu gras, Renclod, D’Althan formeaza coroane dese. La acestea, degarnisirea avanseaza rapid si necesita mai multe taieri.

Soiurile din prima categorie necesita scurtarea semischeletului pe care sunt amplasate buchetele de mai cu 1/3-1/2 din lungime. Totodata, se pot scurta ramurile vegetative lungi cu 1/4-1/3, pentru a le transforma in semischelet tanar purtator de buchete.


La soiurile din grupa a doua (tip standard), se raresc ramurile mijlocii la 12-15 cm una de alta si se scurteaza semischeletul pe care sunt amplasate. Ramurile de rod lungi (peste 35-40 cm), precum si cele vegetative, se raresc la 15-20 cm una de alta si apoi se scurteaza cu 1/4-1/3 din lungimea lor.


Paralel cu aceste operatiuni, se lumineaza puternic coroana si se reduce inaltimea pomilor la 3.5-4 m, retezand ramurile groase deasupra unor ramuri cu crestere orizontala.
Ramurile imbatranite, degarnisite se suprima si se inlocuiesc cu altele noi, tinere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri de rodire la cires si visin

Ciresul si visinul sunt specii lipsite de alternanta de rodire, iar ramurile de rod nu se degarnisesc asa de usor, fapt pentru care ele solicita cele mai putine taieri de rodire. Deoarece suporta greu ranile, nu se recomanda taieri agresive. Ramurile de rod cum sunt buchetele de mai, ramurile mijlocii, lungi si chiar plete rodesc 8-10 ani, iar apoi se elimina.

Taierile de rodire se fac astfel: la pomii tineri, ramurile de garnisire (laterale) se scurteaza daca depasesc 35-40 cm, iar pintenii se lasa intacti. In urma acestor operatii se formeaza buchetele de mai si ramurile mijlocii.
Dupa intrarea pe rod se elimina ramurile rupte, frante, cele care indesesc inutil coroana.
Inlocuirea semischeletului se face mentinand lastarii ce apar in coroana, inclusiv cei lacomi si scurtarea lor cu 1/3 din lungime.


La visin se va face o aerisire mai puternica a coroanei. Ramurile pletoase imbatranite, alungite si degarnisite se suprima de la baza. Intotdeauna la varfuri se formeaza ramuri in grup de cate 3-4 la un loc. Dintre ele, se va lasa cea terminala, plus una laterala sau se suprima manunchiul de ramuri deasupra uneia cu crestere laterala.

Taieri de rodire la piersic si migdal

Ramurile de rod la piersic rodesc un singur an, dupa care se degarnisesc puternic. Unele dintre acestea, buchetul de mai si ramura salba, se epuizeaza atat de puternic incat se usuca. Dintre toate ramurile de rod, la piersic se pastreaza in coroana sa fructifice numai ramurile mixte de vigoare mijlocie 30-60 cm, iar la migdal si buchetele care traiesc 4-5 ani.

La piersic, ramurile mixte se raresc la 20-25 cm una de alta, retinand in coroana aproximativ 80-150 bucati, in functie de vigoarea pomului. Ramurile mixte retinute se lasa intregi. Toate ramurile mixte in plus fata de cele alese sa rodeasca, impreuna cu salbele, buchetele de mai si ramurile vegetative se suprima la inel.
In portiunile degarnisite din coroana sau din loc in loc se mai lasa cepi de inlocuire la 2-4 muguri.


La piersicii batrani, cu cresteri reduse, se recomanda taierea clasica. Aceasta consta in scurtarea ramurilor mixte retinute sa rodeasca la 8-12 grupe de muguri, alternand cu cepi de 2-4 muguri, care vor forma ramuri mixte noi (de inlocuire) pentru anul viitor.


La piersic taierea de rodire trebuie sa fie puternica. In acest sens, se pot suprima 70-80% din ramurile de un an (de rod sau vegetative). In caz contrar, taierea nu isi atinge scopul.


La migdal se fac mai putine taieri. Fiecare ramura de rod, inclusiv buchetul de mai, traiesc si fructifica 3-5 ani. La ambele specii nu se recomanda producerea de rani mari. Cele cu diametrul de peste 1.5-2 cm se dezinfecteaza cu solutie pe baza de cupru si apoi se acopera cu mastic.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile