Taierile specifice la trandafiri

taierile-specifice-la-trandafiri

Taierile specifice la trandafiri contribuie la sporirea vitalitatii si mentinerea sanatarii acestora, precum si la obtinerea unei infloriri abundente, cu flori de dimensiuni mari.

Principii de baza la efectuarea taierilor la trandafiri
  • la majoritatea soiurilor, perioada optima pentru efectuarea taierilor este primavara, in perioada umflarii mugurilor;
  • daca taierile se realizeaza toamna, inflorirea are loc primavara mai devreme in urmatorul an, insa doar in cazul in care iarna este blanda. In caz contrar, primavara trebuie efectuata o noua inteventie, prin care se indeparteaza portiunile afectate de ger;
  • in cazul afectiunilor provocate de inghet, taietura se realizeaza cu 3-4 cm mai jos de portiunea evident afectata;
  • taierile la trandafiri trebuie sa fie moderate, astfel incat cresterea vegetativa si inflorirea sa fie stimulata, insa vigoarea sa nu fie redusa;
  • ramurile groase si viguroase pot fi lasate mai lungi (dar max. 10 muguri), in timp ce ramurile subtiri se scurteaza mai mult (la cca. 2-5 muguri);
  • pentru mentinerea aspectului placut al trandafirilor, se recomanda indepartarea periodica a florilor ofilite;
  • dupa efectuarea taierilor, zona din jurul plantelor trebuie curatata neintarziat de resturile vegetale;
  • primele ramuri indepartate sau scurtate sunt cele cu afectiuni, cu semne de boala, cele uscate, rupte sau vatamate;
  • taietura se realizeaza la cca. jumatate de cm deasupra unui mugure;
  • taietura se recomanda a fi oblica, cu partea mai ridicata inspre primul mugure ramas;
  • taietura trebuie sa fie neteda (se vor utiliza instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile se efectueaza in functie de forma de crestere a exemplarului in cauza: trandafiri cu trunchi, trandafiri urcatori, trandafiri in ghivece, trandafiri pentru parcuri si trandafiri de gradina.

taierile-la-tradafiri-cu-trunchi
Taierile la trandafirii cu trunchi

Taierile la trandafirii cu trunchi se efectueaza primavara, la finalul lunii februarie – inceputul lunii martie, inainte de deschiderea mugurilor. In primul rand, se verifica starea trunchiului, iar daca se observa lastari sau drajoni nedoriti, acestia se elimina. Din coroana trandafirilor cu trunchi, se indeparteaza sau se scurteaza  in primul rand cele crescute spre interiorul coroanei. In cazul afectiunilor provocate de ger, ramura se taie cu 3-4 cm mai jos de portiunea evident afectata. In general, ramurile mai viguroase sunt lasate putin mai lungi (5-7 muguri), iar cele mai putin viguroase se taie dupa al doilea sau al treilea mugure.

trandafiri-rosii
Taierile la trandafirii urcatori

La trandafirii urcatori, taierile specifice se pot efectua toamna, dupa caderea frunzelor, sau primavara, inainte de pornirea in vegetatie. In cazul in care taierile se realizeaza toamna si urmeaza o iarna blanda, inflorirea are loc primavara mai devreme. Insa daca iarna se inregistreaza temperaturi foarte scazute, atunci primavara trebuie sa se repete interventia, cu taieri suplimentare. 

Se vor avea in vedere doua puncte de reper: fiecare capat superior de trunchi matur, cu scoarta bruna formata in ultimii ani, respectiv directiile in care dorim sa conducem trandafirul in continuare (spalier, arcada, sfori, etc.). Se recomanda eliminarea sau scurtarea ramurilor afectate. Lungimea lujerilor pastrati nu trebuie sa depaseasca 150 cm.

Pentru reimprospatarea trandafirilor urcatori cu capacitate de lastarire, se recomanda eliminarea tulpinilor mai vechi de 2 ani si pastrarea unor lastari sanatosi si vigurosi.

taierile-la-trandafiri-de-gradina
Taierile la trandafirii de gradina

In cazul trandafirilor de gradina, cu aspect de tufa, dupa indepartarea ramurilor, lujerilor si lastarilor afectati sau uscati, se indeparteaza cei crescuti in directii nedorite, cum ar fi spre trotuare sau spre alte specii de plante. Dupa aceea, toate ramurile se taie la cca. 10-15 cm de nivelul solului (4-10 muguri ramasi), in functie de vigoarea acestora. Ramurile viguroase se pot lasa mai lungi, cele mai putin viguroase se elimina sau se taie la 5-10 cm lungime. Nu este recomandata pastrarea a mai mult de 4-5 (max. 7, in conditii exceptionale) ramuri principale la un exemplar de trandafir. Fiecare ramura principala trebuie sa fie orientata catre exteriorul plantei, astfel incat fiecare sa aiba spatiul necesar de dezvoltare pe intreaga perioada de vegetatie. Interventia se recomanda a fi efectuata primavara, in functie de temperaturile inregistrate: cand nu mai exista risc de inghet puternic, iar planta inca nu a pornit in vegetatie.

taierile-la-trandafiri
Taierile la trandafiri spontani si trandafirii pentru parcuri

Speciile spontane de trandafiri infloresc abundent mai multi ani la rand, fara a fi necesara efectuarea unor taieri speciale. Se recomanda indepartarea ramurior uscate, rupte sau afectate de diversi factori biotici sau abiotici. In plus, se elimina ramurile care nu sunt dorite, ramurile crescute in interiorul tufei, respectiv florile ofilite, pentru mentinerea aspectului sanatos.

taierile-la-trandafiri-in-ghiveci
Taierile la trandafirii din ghivece

In cazul trandafirilor din ghiveci, se recomanda reducerea inaltimii ramurilor toamna sau primavara, in functie de locul de iernare (adapost). In cazul in care taierile sunt efectuate toamna, iar primavara se observa portiuni afectate de inghet, se va interveni cu o taiere suplimentara.

In plus, se recomanda indepartarea florilor ofilite, impreuna cu o portiune din lujeri, indiferent de perioada in care a avut loc ofilirea florilor. Urmatoarea perioada de inflorire incepe dupa cca. 5-6 saptamani, in functie de soi si de conditiile de mediu existente. Cu cat inaltimea ramurilor se reduce mai mult (in special in prima parte a sezonului de vegetatie), cu atat vom obtine o coroana mai bogat ramificata, mai plina.

In cazul replantarii in alt ghiveci, se recomanda taierea ramurilor la 5-10 cm inaltime de la substrat, imediat dupa efectuarea plantarii. 

Pentru o dezvoltare optima, dupa efectuarea taierilor, se recomanda aplicarea unor ingrasaminte special formulate pentru necesitatile trandafirilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile