Zamosita (Hibiscus trionum) este o planta dicotiledonata anuala care face parte din familia Malvaceae. Este o specie iubitoare de caldura si lumina. Are pretentii moderate fata de umiditate si poate suporta cu usurinta perioadele lungi de seceta. Se intalneste in toate culturile, dar produce daune mai ales in culturile prasitoare. Hibiscus trionum (zamosita) mai poate fi intalnit si sub denumirile de: floarea-ursului, nalba mare, macul ciorii s.a.
Zamosita – descriere
Aceasta buruiana poate atinge inaltimi de la 10 pana la 60 de cm. Radacina sa este pivotanta si adanca. Cotiledoanele sunt inegale: unul este mai mare, de 7-8 mm si are forma de inima, iar celalalt este cu 1-2 mm mai mic si este aproape rotund. La inceput organele vegetative cresc incet, apoi cresterea se accelereaza, pana la inceputul infloririi, cand inceteaza. Tulpina zamositei este dreapta, ramificata si acoperita cu peri stelati. Frunzele inferioare sunt intregi, iar cele superioare sunt adanc sectate. Inflorirea speciei incepe in iunie si dureaza 2-3 luni. Florile sunt solitare si au caliciul si corola formata din petale alb-galbui, cu baza purpurie. Staminele sunt de culoare purpurie, concrescute. La patru saptamani de la inceputul infloririi se formeaza primele capsule (fructe). Capsulele de zamosita sunt ovale si prezinta 5 loje, care contin numeroase seminte negre cu puncte albe.
Reproducere
Zamosita se inmulteste prin seminte, care germineaza primavara tarziu sau esalonat pe parcursul verii, daca solul este reavan. Germinatia acestora este epigee. Ea incepe cand solul atinge 8° C. Adancimea optima de germinare este de 2-6 cm.
Aceasta specie de buruiana se poate intalnii preponderent in culturile prasitoare. Cele mai mari pagube le produce in anii secetosi, cand datorita rezistentei sale la seceta, concureaza puternic cu plantele de cultura.
Masuri de preventie si combatere
Pentru a preveni inmultirea si raspandirea acestei buruieni se recomanda combaterea integrata, prin masuri chimice, preventive si agrotehnice.
Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.