Informatii despre volbura, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

Convolvulus arvensis (volbura) este o buruiana perena, cu numeroase radacini pivotante adanci, cu multi muguri de crestere pe radacinile noi. Creste pe aproape toate tipurile de sol, dar in special pe soluri calde si mai uscate, usoare si permeabile in adancime.

Denumire populara: volbura, rochita randunicii.
Descriere: Tulpina este intinsa pe sol sau agatatoare, subtire, ramificata, trunchiata cu 6 canturi si cu o inaltime de pana la 120 cm.

plantuta 1   plantuta
Cotiledoanele sunt lat eliptice, reniforme pana la dreptunghiulare. Au lungimea de 8 – 10 cm, care depaseste latimea. Cotiledoanele sunt puternice, cu margini glabre si cu petiol lung. Nervura principala si cele secundare sunt evidente.
Frunzele adevarate sunt triunghiular ovate, alterne, glabre, cu varful rotunjit si baza hastata, marginea intreaga.

floarea 1   floarea
Floarea este sub forma de palnie, solitare pe lungimea tulpinii, cu peduncul lung, cu dimensiuni de 2-3 cm diametru si au la baza doua bractee lineare, departate de floare. Au o culoare roz deschis sau alba, cu cinci striatii exterioare rosii.
Perioada de inflorire este din primavara devreme pana toamna tarziu, iar planta face aproximativ 500 seminte.
Erbicidele care se recomanda pentru combaterea volburei sunt Dicopur Top, Galigan, Goal 4F, Merlin Duo, Tomigan 250 EC.

11 comentarii la “Informatii despre volbura, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

 1. În fiecare an după ce plantez rasadul de ardei în câmp, la câteva săptămâni începe sa apară valbura. Degeaba sapam ca rădăcină ei rămâne în pământ. Exista vreun erbicid cu care pot trata fără sa afecteze ardeiul?

  • Volbura este o buruiana dicotiledonata, iar ardeiul este la fel o planta dicotiledonata. Din pacate, nu exista erbicide ce pot fi aplicate in timpul perioadei de vegetatie, deoarece vor afecta si ardeiul (ambele fiind dicotiledonate).

 2. Bună ziua!
  Un erbicid ce poate fi aplicat în căpșuni contra valutei, exista?
  Mulțumesc mult!

  • La noi in tara, una din substantele active omologate pentru combaterea buruienilor cu frunza lata din cultura de capsun este pendimetalinul. Insa se administreaza doar preemergent, nu in vegetatie (inainte de rasarire), fiind un erbicid pelicular. Post emergent, cand buruienile dicotiledonate (din samanta) au maxim 2-4 frunze, erbicidul omologat este Sultan 50 SC https://www.botanistii.ro/adama-sultan-50-sc.html. Insa volbura este o dicotiledonata perena, greu de combatut.

  • Buna ziua, din pacate, in perioada de vegetatie nu se poate aplica un erbicid pentru a combate volbura, deoarece este o buruiana dicotiledonata (frunza lata) iar erbicidele ce o afecteaza, vor afecta si zmeura (fiind tot o planta cu dicotiledonata). Erbicidele selective aplicate in perioada de vegetatie pentru zmeura, combat buruienile monocotiledonate (frunza ingusta), insa cum am mentionat, volbura este o buruiana dicotiledonata.

 3. Bună ziua, în cultura de cartof , volbura, cum sau cu ce poate fi combătută ? Mentionez ca, cartofii au 15 – 20 cm. înălțime.

 4. Deci cum putem scapa d3 volbura in perioada de v2getatie imtr-o gospodărie in care sunt plantate diverse legume copaci flori etc.

  • Cum se precizeaza si mai sus, volbura este o buruiana dicotiledonata (frunza lata). Erbicidele ce o afecteaza, vor afecta si restul plantelor pe care le aveti (daca sunt tot cu frunza lata), mai ales ca probabil aveti mai multe specii fiind vorba de o gospodarie. Aceasta va trebui eliminata mecanic.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor