Volbura – informatii, identificare si combatere
Publicat pe: 19 noiembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Volbura (Convolvulus arvensis) este o buruiana dicotiledonata perena, care face parte din familia Convolvulaceae. Ea mai poate fi intalnita si sub urmatoarele denumiri: rochita randunicii, poala randunicii, forfecari, holbura, volbura mica. Aceasta buruiana este o planta comuna, raspandita in toata tara, pe terenuri lucrate sau nelucrate, pe toate tipurile de sol. Volbura invadeaza toate culturile. Concureaza puternic cu plantele din cultura pentru apa si substantele nutritive din sol. Este o planta gazda pentru virusuri si daunatori.
VOLBURA – DESCRIERE
Volbura are un sistem radicular adanc. Radacinile (cea principala si cele laterale), pana la 0,5 m adancime, poarta numerosi muguri din care se formeaza drajoni. Radacina principala este lunga si subtire, de culoare alba, patrunzand in sol pana la 2-9 m adancime.Tulpinile sunt subtiri, ating pana la 1,5 m, se invartesc in jurul plantelor sau a diverse obiecte, in sensul invers al acelor de ceasornic. Ele sunt glabre sau fin pubescente. Frunzele sunt alterne, petiolate, de diferite forme (lanceolate, ovale, inguste), ascutite la varf. Florile sunt sub forma de palnie, solitare pe lungimea tulpinii, cu peduncul lung, cu dimensiuni de 2-3 cm diametru si au la baza doua bractee lineare, departate de floare. Au o culoare roz deschis sau alba, cu cinci striatii exterioare rosii. Inflorirea are loc din primavara pana in toamna. Fructele de pe o singura planta produc pana la 500 de seminte.



INMULTIRE
Convolvulus arvensis sau volbura se poate inmulti atat prin seminte, cat si prin muguri radiculari. Semintele de volbura pot sa ramana latente in sol pana la 20 de ani sau chiar mai mult. O singura planta de volbura se poate intinde pe mai mult de trei metri intr-un sezon de crestere.
Semintele germineaza pe tot parcursul anului, daca umiditatea este adecvata. Plantele cresc rapid pe masura ce vremea se incalzeste, dezvoltand 15-20 de frunze in prima luna si un sistem radicular extins (pana la o adancime de 2 m) in aproximativ 7 luni. Este posibil ca plantele sa nu infloreasca in primul an, dar sa dezvolte numeroase radacini laterale. Cresterea aeriana moare toamna, odata cu instalarea vremii reci, iar cresterea noua are loc primavara urmatoare, plantele inflorind de la sfarsitul primaverii pana in vara, uneori, chiar pana toamna tarziu. Germinarea semintelor de volbura este variabila si este favorizata de conditiile uscate si insorite. Pe vreme rece sau pe soluri foarte umede inflorirea este limitata, iar fructele adesea nu contin seminte viabile.
MASURI DE PREVENTIE SI COMBATERE
Pentru a preveni inmultirea in masa a acestei buruieni se recomanda combaterea integrata, prin masuri preventive, agrotehnice si chimice.
Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Volbura – informatii, identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziDicotiledonate, Mur salbaticBuna as vrea sa stiu daca e bun si pt mur salbaticCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Buruiana taratoare cu flori galbeneDe cativa ani curtea este invadata de o buruiana care se raspandeste insidios. Planta se ramifica intens la suprafata solului acoperind portiuni din ce in ce mai mari. Daca o... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi14 urează frunze verziCe tratamente se fac in ianuarie-februarie pentru pomi?Lunile ianuarie si februarie sunt momentul oportun pentru realizarea stropirilor pomilor fructiferi cu produse cuprice si ulei horticol. De ce stropim pomii inainte de intrarea in vegetatie? 🌳 Folosim... mai multFrunze verzi96 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Colții babei – combatere curte cu iarbăBună ziua, încercăm sa scăpăm de aceasta buruiana dintr-o curte cu iarbă sin zona deltei, deci sol nisipos. Am încercat mecanic dar s-au înmulțit foarte tare. Ce produs recomandați?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi29 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Iarba grasaIn urma cu 6 saptamani am cumparat seminte ptr gazon de la o firma romaneasca. Am respectat toate etapele insamantarii, irigarii etc. Rezultatul muncii noastre este cel din foto alaturat.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, identificare planta – VerbascumNou aparuta in gradina. Ce planta este ?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.