Urda vacii – informatii, identificare si combatere

Publicat pe: 19 noiembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

urda-vacii
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Urda vacii (Cardaria draba sin. Lepidium draba) este o buruiana dicotiledonata perena care face parte din familia Brassicaceae. Urda vacii este o buruiana spontana, intalnita pe marginea drumurilor, in pasuni sau in culturi. Anterior, aceasta buruiana a fost incadrata in genul Cardaria, ulterior fiind plasata in genul Lepidium, pe baza unor dovezi moleculare recente. Urda vacii este o specie care prefera solurile lutoase si zonele cu temperaturi moderate.

URDA VACII – DESCRIERE

Aceasta specie prezinta un sistem radicular adanc, gros si lemnos, care acumuleaza substante de rezerva, acest aspect facand ca planta sa fie foarte rezistenta la seceta. 

Tulpina de Lepidium draba este erecta, are o inaltime de 10-50 cm si prezinta perisori absorbanti pe suprafata acesteia. Varful tulpinii este ramificat in mai multe raceme cu flori albe, numeroase, cu peduncul lung. Cotiledoanele sunt ovale, cu marginea intreaga, rotunjite la varf. Frunzele adevarate sunt alungite, eliptice pana la lanceolate, nu sunt lucioase, iar limbul se termina brusc in petiol. Primele 3-4 frunze sunt glabre si intregi, urmatoarele sunt sinuat-dintate si scurt paroase. Floarea este mica, alba si emana miros placut.

Perioada de inflorire este mai-iulie, iar planta produce intre 1 200-4 800 de seminte. Inflorescenta este de tip corimb. Fructul este o silicva. Semintele sale sunt mici, de culoare bruna, cu o lungime de 1,5-1,9 mm.



INMULTIRE

L. draba se reproduce prin seminte si vegetativ. Se poate raspandi pe cale vegetativa cu o rata de 2 m/an. Cea mai mare parte (aproximativ 76%) din biomasa buruienii este localizata subteran, iar radacinile taratoare, care patrund adanc, o fac dificil de eradicat. Daca buruiana nu este combatuta, aceasta colonizeaza suprafete mari, sufocand celelalte plante prezente.

combatere

Masuri de preventie si combatere

Pentru a preveni inmultirea in masa a acestei buruieni se recomanda combaterea integrata, prin masuri preventive, agrotehnice si chimice.

Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Alege
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Urda vacii – informatii, identificare si combatere

discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile