Informatii despre trei frati patati, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

Viola arvensis (trei frati patati) este o buruiana anuala cu inmultire prin seminte si cu forme variate in functie de inaltimea de crestere (talia), culoarea florii si marime. Creste mai ales pe solurile usoare, nisipoasee pana la mijlocii.

Denumire populara: trei frati patati, violete de ogoare.
Descriere: Tulpina este inlinata sau verticala, de obicei ramificata, cu inaltimea de 10-60 cm.

plantuta   plantuta 1
Cotiledoanele sunt oval rotunde, sscurt petiolate, cu varf concav.
Frunzele adevarate sunt dispersate, dantelate la margini, cele inferioare sunt oval-lanceolate, ingustate treptat spre petiol, cele superioare sunt alungite, lanceolate, scurt petiolate, avand la baza frunze secundare penate.

floarea 1   floarea
Floarea este izolata, lung pedunculata, in axila foliara, cu cinci petale. Culoarea florilor este de la galben deschis pana la la violet.
Epoca de germinare este tot anul, dar mai ales toamna. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.
Perioada de inflorire este aproape tot anul, iar planta face intre 150-3000 de seminte.

Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Produse recomandate

Discutii din comunitate

author-avatar
Mary
9 iunie 2020
Gradina de flori invadata de buruiana 5-degete (Potentilla Reptans)
Buna ziua, Gradina de flori mi-a fost invadata anul acesta de aceasta buruiana pe care am reusit s-o identific pe net ca fiind Potentilla Reptans (popular: 5-degete). Ma lupt cu eradicarea ei de cativa ani, dar prin smulgere nu am reusit. Dimpotriva, anul acesta s-a inmultit exponential, incat mi-a innabusit efectiv gradina. Dupa ce-am identificat-o pe net, mi s-a confirmat ceea ce deja banuiam, ca se inmulteste in primul rand prin radacini (rizomi). Ma gandesc sa incerc si cu un erbicid total, pe baza de glifosat - care, din ce-am citit pe net, inteleg ca ar trebui sa atace nu numai partea aeriana a buruienii, ci si radacinile ei - poate asa am mai multe sanse s-o elimin, sau macar sa-i reduc din amploare. Dar, in gradina de flori, in momentul acesta mai am : - trandafiri - magnolii - rodie - clematis - crini - bulbi de narcise, zambile, lalele, irisi, bujori Daca incerc sa acopar (cand aplic erbicidul) trandafirii, magnoliile, rodia, clematisul si crinii, astfel incat sa nu le ating frunzele/tulpina cu erbicidul, imi fac totusi griji in privinta bulbilor - nu-i pot scoate pe toti anul acesta. Ce parere aveti, vor fi afectati bulbii si radacinile celorlalte flori daca aplic un erbicid total? Sau puteti sa-mi recomandati o alta solutie, mai buna? Multumesc anticipat!
author-avatar
Pirvu Mihaela
23 mai 2019
identificare buruiana ce creste in gradina
Bună ziua! În curtea mea cu flori a apărut această buruiană și nu știu ce este și nici cum să scap de ea fără să omor trandafirii și lalelele. Își ”țese” rădăcini precum pânza de păianjen.

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile