Susai – informatii, identificare si combatere
Publicat pe: 18 noiembrie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Sonchus arvensis (susai) este o buruiana perena care face parte din familia Compositae. Aceasta poate fi intalnita si sub denumirea de: susan, iarba iepurilor, laptiuca, laptuca gastei, talharea. Susaiul poate creste atat pe solurile fertile si usoare cat si pe cele mai grele si mai sarace in nutrienti. Creste bine in zonele umede, mai putin in zonele uscate, cum sunt cele din sudul tarii. Este planta gazda pentru multi agenti fitopatogeni si daunatori.
SUSAI – DESCRIERE
Radacina de Sonchus arvensis poate sa ajunga in sol, pana la 50 de cm adancime, iar la o adancime de 5-15 cm formeaza ramificatii laterale, care se pot intinde pana la 1 m in lungime. Pe acestea se gasesc numerosi muguri din care se formeaza noi plante. Tulpina susaiului este goala in interior si contine latex alb, caracteristic. Frunzele sale sunt lanceolate si moi, cu marginea fin dintata. Floarea este de culoare galben-auriu, iar fructele sunt achene. Infloreste pe tot parcursul verii pana toamna tarziu.



INMULTIRE
Susaiul se poate inmulti prin seminte, dar si prin muguri radiculari. O planta poate produce pana la 19000 – 20000 de seminte si un numar mare de muguri radiculari.
Semintele de Sonchus arvensis germineaza primavara tarziu, dupa ce solul s-a incalzit. Totodata, din fiecare mugure radicular se pot forma noi tulpini si/sau noi plante.
MASURI DE PREVENIRE SI COMBATERE
Pentru a preveni inmultirea in masa a acestei buruieni se recomanda combaterea integrata prin masuri preventive, agrotehnice si chimice.
Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Susai – informatii, identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziDicotiledonate, Mur salbaticBuna as vrea sa stiu daca e bun si pt mur salbaticCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi4 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Buruiana taratoare cu flori galbeneDe cativa ani curtea este invadata de o buruiana care se raspandeste insidios. Planta se ramifica intens la suprafata solului acoperind portiuni din ce in ce mai mari. Daca o... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi96 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Colții babei – combatere curte cu iarbăBună ziua, încercăm sa scăpăm de aceasta buruiana dintr-o curte cu iarbă sin zona deltei, deci sol nisipos. Am încercat mecanic dar s-au înmulțit foarte tare. Ce produs recomandați?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, Iarba grasaIn urma cu 6 saptamani am cumparat seminte ptr gazon de la o firma romaneasca. Am respectat toate etapele insamantarii, irigarii etc. Rezultatul muncii noastre este cel din foto alaturat.... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi2 urează frunze verziBuruieni Dicotiledonate, identificare planta – VerbascumNou aparuta in gradina. Ce planta este ?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.