Informatii despre palamida, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

 

Cirsium arvense (Palamida) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni dicotile perene in culturile agricole.

Denumire populara: ciulin, galbinare, ghimpe, limba oii, scaiete, talpa ursului.

cirsium arvense2  cirsium arvense
Descriere: Palamida este o buruiana erbacee, perena cu radacini drajonate pe care se gasesc o serie de muguri din care vor lua nastere lastarii aerieni.
Din punct de vedere al descrierii plantei, la palamida intalnim o radacina principala, pivotanta, ce poate ajunge usor la 4 metri adancime. Acest aspect ii confera plantei o toleranta deosebita la seceta comparativ cu plantele de cultura.
Din radacina principala pornesc numeroase ramificatii laterale care cresc orizontal in apropierea solului. Atat radacina principala, cat si ramificatiile laterale prezinta numerosi muguri din care se vor dezvolta drajoni. Din acesti drajoni practic se formeaza viitoarele plante.

tulpina  tulpina1
Tulpina este inalta, viguroasa si poate ajunge pana la 1.5 m inaltime. Cresterea tulpinii incepe la 3-4 saptamani de la rasarirea plantei si dureaza in general 40-50 de zile.

frunze1    frunze
Frunzele sunt intregi sau crestate, dar limbul lor este terminat pe margine cu spini. In general, dupa rasarirea plantelor, in aproximativ 3 saptamani, palamida formeaza la baza o rozeta de frunze care este caracteristica acestei plante.

floarea 1      floarea
Inflorescenta este de tip calatidiu, cilindric, de culoare rosie-violacee. O planta poate produce intre 1000 si 40.000 de seminte depinzand foarte mult de numarul de tulpini florifere si de numarul de inflorescente.
Samanta se gaseste in achena (fructul palamidei) si are intre 1-1.3 gr. Samanta poate germina imediat dupa formare, insa numai daca se gaseste in sol in stratul arabil de 0.5-2 cm, iar temperatura solului este cuprinsa intre 15-30 grade.
Semintele de palamida au o germinatie esalonata in timpul unui an. Temperatura minima de germinare este cuprinsa intre 8-10 grade. Semintele de palamida pot ramane viabile intre 18-20 ani.
Erbicidele care se recomanda pentru combaterea palamidei sunt Adengo 465 SC, Buctril Universal, Dicopur Top, Equip, Glyphogan.

Produse recomandate

  • Adengo 465 SC, 200 mlTransport Gratuit

    Adengo 465 SC, 200 ml

    (12)
    158.49 Lei
    Producator: Bayer Modalitate de ambalare: 200 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: SC - suspensie concentrata Substanta Activa Erbicide: ciprosulfamide (safener), isoxaflutol, tiencarbazon-metil Concentratie Substanta Activa: 150 g/litru, 225 g/litru, 90 g/litru Impotriva: ardeiul broastei, busuiocul salbatic, ciumafaie, costrei, iarba barboasa, loboda, meisor, mohor, mohor verde, musetel, odos, palamida, pungulita, rocoina, romanita de camp, samulastra floarea soarelui, spanacul salbatic, stir salbatic, sugel, traista ciobanului, turita, voinicica, zarna Cultura: porumb Dozaj: 0.3-0.4 l/ha Momentul aplicarii: postemergente, preemergente Buruieni combatute: dicotiledonate anuale, monocotiledonate anuale Tipuri Aplicare: pulverizeaza rezidual

Un comentariu la “Informatii despre palamida, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

  1. in principiu,plantele(buruienile) perene,se combat chimic-cu erbicide-pana la momentul infloririi-ptr.a nu le lasa sa faca seminte care,rezista multi ani in pamant sau,cu SAPA! Cele care provin din samanta,se erbicideaza sau se smulg.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor