Informatii despre palamida, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

Cirsium arvense (Palamida) este una dintre cele mai pagubitoare buruieni dicotile perene in culturile agricole.

Denumire populara: ciulin, galbinare, ghimpe, limba oii, scaiete, talpa ursului.

cirsium arvense2  cirsium arvense
Descriere: Palamida este o buruiana erbacee, perena cu radacini drajonate pe care se gasesc o serie de muguri din care vor lua nastere lastarii aerieni.
Din punct de vedere al descrierii plantei, la palamida intalnim o radacina principala, pivotanta, ce poate ajunge usor la 4 metri adancime. Acest aspect ii confera plantei o toleranta deosebita la seceta comparativ cu plantele de cultura.
Din radacina principala pornesc numeroase ramificatii laterale care cresc orizontal in apropierea solului. Atat radacina principala, cat si ramificatiile laterale prezinta numerosi muguri din care se vor dezvolta drajoni. Din acesti drajoni practic se formeaza viitoarele plante.

tulpina  tulpina1
Tulpina este inalta, viguroasa si poate ajunge pana la 1.5 m inaltime. Cresterea tulpinii incepe la 3-4 saptamani de la rasarirea plantei si dureaza in general 40-50 de zile.

frunze1    frunze
Frunzele sunt intregi sau crestate, dar limbul lor este terminat pe margine cu spini. In general, dupa rasarirea plantelor, in aproximativ 3 saptamani, palamida formeaza la baza o rozeta de frunze care este caracteristica acestei plante.

floarea 1      floarea
Inflorescenta este de tip calatidiu, cilindric, de culoare rosie-violacee. O planta poate produce intre 1000 si 40.000 de seminte depinzand foarte mult de numarul de tulpini florifere si de numarul de inflorescente.
Samanta se gaseste in achena (fructul palamidei) si are intre 1-1.3 gr. Samanta poate germina imediat dupa formare, insa numai daca se gaseste in sol in stratul arabil de 0.5-2 cm, iar temperatura solului este cuprinsa intre 15-30 grade.
Semintele de palamida au o germinatie esalonata in timpul unui an. Temperatura minima de germinare este cuprinsa intre 8-10 grade. Semintele de palamida pot ramane viabile intre 18-20 ani.

Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile