Informatii despre loboda, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

Atriplex patula (loboda) este o buruiana anuala dioica, care se inmulteste prin seminte, cu forme multiple, avand o radacina pivotanta ramificata, foarte asemanatoare cu spanacul salbatic.
Prefera solurile fertile, humifere si profunde. Mai putin raspandita decat spanacul salbatic.

Denumire populara: loboda, stir, talpa gastei, loboda domneasca.

tulpina   tulpina 2
Descriere: Tulpina este foarte ramificata chiar de la baza, etalata, inalta de 80-100 cm, sectiunea de la baza fiind aproape patrata.
Cotiledoanele sunt foarte lungi si subtiri, cu varfuri rotunjite.
Frunzele adevarate sunt alterne, petiolate, de forma ovala pana la lanceolata, frunzele inferioare pot avea forma ascutita, usor dintata, iar cele superioare pe margini sunt mai mult sau mai putin verde inchis.

frunze   frunze 1
Frunzele tinere de obicei sunt acoperite de un strat (puf) fainos.

floarea 1     seminte
Floarea este mica, alb-verzuie, glomerulele crescand la subsuoara frunzelor, unisexuata.
Perioada de inflorire este iulie-octombrie, iar planta face intre 1000-6000 seminte.
Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata. 

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Georgian
  30 aprilie 2020
  1. Buna ziua ,va rog frumos daca se poate cu un sfat,am gazonul infestat cu pir,papadie,trifoi ,palamida si inca o buruiana mai inalta de 20cm cu frunza lata care nu stiu cum se numeste.Imi puteti recomanda o combinatie de ierbicide selective in amestec pentru 10 litri care sa termine aceste buruieni cu frunza lata si ingusta dar sa protejeze gazonul cat si celalalte flori si copaci ornamentali ca tuia,artar japonez,hortensie,weigela,buxus,caprifoi,etc.Se poate ca la stropire sa atinga(e greu daca vantul adie cat de putin) si aceste plante ornamentale si nu vreau sa le ard sau extermin ci doar buruienile. 2. Pentru un gazon rar cu aceste buruieni recomandati o ierbicidare selectiva si suprainsamantare pentru reintinarire si indesare sau mai bine sapat solul cu cazmaua si insamantarea totala pentru un nou gazon? Am mai multe plante ornamentale ce trebuie ocolite .Am avut lucrari si 40 % e pamant gol dupa reacoperire teren(au fost montate tevi canalizare) iar restul e mai rar exceptie gazonul din jurul plantelor unde este mai des dar are si buruieni.Petele galbene din gazon sunt din greseala pt.ca am aplicat pe papadie ierbicid total in loc de selectiv si chir daca a fost o cantitate mica a daunat.Multumesc.
  0
  1
  alin
  20 martie 2020
  BUNA ZIUA , AS DORI LAMURIRI CU PRIVIRE LA ERBICIDE SI ANUME : 1. EXISTA ERBICID TOTAL PREEMERGENT ? 2. DACA ERBICIDELE SELECTIVE SE ADRESEAZA DOAR BURUIENILOR , DE CE SE FOLOSESC IN FUNCTIE DE PLANTELE CULTIVATE ?
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile