Informatii despre doritoare, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

 

Veronica hederifolia (doritoare) este o planta taratoare cu flori mici, albastre sau liliachii. Buruiana care poate supravietui peste iarna, rar anuala, iubitoare de lumina.
Prefera soluri usoare, bogate in elemente nutritive, nisipo-lutoase pana la lutoase, bogate in calciu. Este originara din Europa, Asia si nordul Africii, creste pe terenuri ruderale si cultivate, din regiunea de campie in cea montana.

Denumire populara: doritoare.
Descriere: Tulpina este culcata, ramificata la baza, cu lungime de maxim 30 cm.

plantuta 1   plantuta
Cotiledoanele sunt puternice, ovale si mari, putin petiolate.
Frunzele adevarate sunt cordate, pana la forma de lira cu 3-7 lobi, petiolate, primele frunze nu sunt decat putin decupate.

floarea   floarea 1
Floarile sunt mici, 2-4 mm latime, plasata in axilele frunzei.
Epoca de germinare este primavara. Adancimea de germinare este de 0.5-1 cm.
Perioada de inflorire este primavara.
Erbicidele care se recomanda pentru combaterea buruienii sunt Betanal Expert, Goal 4F, Kerb, Glyphogan, Merlin Duo.

11 comentarii la “Informatii despre doritoare, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

 1. vreau sa stiu daca se poate trata si capsunine
  avind in vedere ca am infintat o cultura de capsuni toamna trecuta si acum e plina de aceasta planta

  • Intrucat capsunile sunt plante cu frunza lata, iar doritoarea este tot cu frunza lata, daca aplicati un erbicid pentru eliminarea doritoarei, acesta va afecta si capsunile. Va fi necesar sa inlaturati aceasta buruiana mecanic.

 2. Stiti cumva va rog frumos daca aceasta planta este toxica sau nu pentru porcusorii de Guineea? Multumesc.

  • Din pacate, nu putem preciza exact daca aceasta planta este daunatoare sau nu pentru animal, insa cel mai indicat ar fi sa nu il hraniti cu aceasta buruiana. Eventual, poate fi hranit cu alte plante, ca lucerna, trifoi sau papadie.

 3. Am eribicidar ceapa din aroagic cu Goal 480g/l cu aprox 300L apa/ha insa dupa o saptama aceasta planta si-a dublat dimensiuniea. Precizez ca afara erau aprox 17-18 grade cu soare, fara vant iar planta in momentul erbicidarii avea 5-6cm. Va rog sa-mi dati un sfat ce sa aplic in continuare sa combat veronica.

 4. Tratamentul a fost facut corespunzator deoarece celelalte buruieni au disparut. Am o sola in care am asocial Goal cu Leopard 1.5L/ha, aici veronica a fost putin afectata si tinita in loc, am repetat tratamentul zilele acestea in aceeasi combinatie pt cirsium si xantium, sunt curios daca distruge si veronica.

  • Atunci se poate sa fi dezvoltat o anumita rezistenta la erbicid. Este totusi neobisnuit ca a fost fost afectata de Pantera, care ataca doar buruienile monocotiledonate.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor