Cuscuta – informatii, identificare si combatere

cuscuta

Cuscuta sp. (cunoscuta popular ca cuscuta mare, tortel, parul dracului s.a.) este o planta anuala care paraziteaza partile aeriene (de regula tulpinile plantelor), atat pe cele ale speciilor cultivate, cat si pe cele ale plantelor din cultura spontana. In iernile blande, cuscuta poate ierna pe partea subterana a plantelor-gazda sau pe radacinile superficiale ale acestora, de unde se poate regenera in urmatorul an. In Romania sunt cunoscute in jur de 13 specii de cuscuta.



Cuscuta – descriere

Cuscuta sp. este o planta dicotiledonata, parazita, care are aspect de plasa. Aceasta prezinta radacini doar in stadiul incipient, inainte de a incepe viata parazitara. Plantutele de cuscuta sau tortel sunt filiforme, alb-galbui, fara cotiledoane. Ele apar la suprafata solului la 6-7 zile de la germinatie. Dupa ce rasar, acestea se rotesc pana gasesc o planta verde in jurul careia sa se roteasca. In cazul in care nu intalnesc o planta-gazda, pe care sa o paraziteze, acestea pier in 25-30 de zile. In momentul in care intalnesc o planta-gazda, plantele parazite (Cuscuta sp.) isi intrerup legatura cu solul, iar filamentele devin portocalii. Filamentele de cuscuta pot creste pana la 6 cm pe zi, in 24 de ore poate face 2-3 tururi complete de infasurare (spirale) pe planta-gazda. Pe partea interna a acestor spirale, la contactul cu planta parazitata, se formeaza haustori (radacini sugatoare). Aceste organe sunt radacini modificate, care preiau hrana din planta-gazda. Haustorii extrag seva din tesutul liberian al plantei parazitate, astfel planta-gazda se epuizeaza si intr-un final piere. 

Tulpina cuscutei este galben-portocalie si subtire. Ea nu prezinta frunze propriu-zise, doar rudimente de frunze in forma de solzi. Tulpina se ramifica de la baza rudimentelor de frunze. Ramurile secundare se ramifica si acestea, astfel planta devine ca o plasa in jurul plantei-gazda.

Florile au o lungime de 2-3 mm, sunt alb-galbui, aproape sferice. Ele sunt sub forma de ciorchini compacti cu diametrul de 1-2 cm.

Inflorirea are loc din iunie pana in septembrie. Semintele sunt ovoide, alungite sau sferice, cu suprafata rugoasa.



Reproducere

Reproducerea acestei specii se face in principal prin seminte, iar local prin raspandire vegetativa, de la o planta-gazda la alta. Polenizarea este autogama. O singura planta poate produce pana la 16.000 de seminte. Cuscuta sp. are o gama larga de gazde. Semintele de cuscuta au un invelis dur care necesita o degradare treptata sau scarificare, ceea ce reduce pericolul ca toate semintele sa germineze deodata in absenta unei gazde. Germinatia are loc indiferent de prezenta sau absenta luminii, la temperaturi de peste 10° C si, optimul fiind de de 30° C. Semintele pot persista pana la 10 ani in sol, insa plantutele nu reusesc sa iasa de la o adancime mai mare de 5 cm.

Raspandirea vegetativa poate avea loc prin cresterea extensiva a tulpinilor, care pot ajunge pana la 5 m in doar 2 luni. Regenerarea cuscutei poate avea loc si din fragmente de tulpini care sunt desprinse si distribuite neintentionat de catre om, animale sau masini.

Masuri de preventie si combatere

cuscuta-masuri-de-combatere

Principalele masuri care se pot intreprinde sunt:

  • asolament de lunga durata (in care plantele care pot fi parazitate de cuscuta, nu se succed);
  • supravegherea culturilor si distrugerea vetrelor de cuscuta (prin smulgerea si distrugerea plantelor prin ardere);
  • razuirea si indepartarea stratului superficial de sol din zona vetrelor de cuscuta (urmat de saparea solului, la o adancime de cel putin 20 cm; in caz de vetre pe o suprafata mai mare, este indicat aratul la adancime de peste 25 cm);
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare/cosire;
  • pregatirea corecta a patului germinativ (liber de bolovani, resturi vegetale si buruieni);
  • folosirea de seminte certificate si libere de seminte de buruieni.

Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile