Informatii despre Cuscuta, scapa de buruienile dicotiledonate anuale/perene

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

Cuscuta(Cuscuta spp.) este un gen ce cuprinde 100-170 de buruieni ce produc pagube insemnate la culturile de leguminoase (lucerna,trifoi,ghizdei,etc.), in special in loturile semincere. De asemenea, pot ataca inul, canepa, hameiul, pajisti semanate cu leguminoase. Cuscutele se pot instala in pepinierele pomicole, pepinierele forestiere, plantatile viticole, au adaptabilitate mare, pot ataca un spectru larg de plante.

Denumire pupulara: cuscuta mare, tortel, parul dracului, cuscuta.

Descriere: este o planta parazita, dicotiledonata, cu cerinte mijlocii fata de temperatura. Planta are aspect de plasa, radacinile adevarate lipsesc, iar planta isi procura hrana prin haustori din planta gazda. Cuscuta are culori variate in functie de specie (de la rosiatic la galben). ATENTIE: este o buruiana de carantina fitosanitara!

cuscutaTuplina este cilindrica, filiforma, ramificata, se infasoara in partea de sus a plantei gazda. Frunzele lipsesc sau nu se dezvolta, ramanand la stadiu de solzi sau tepi.

Florile sunt hermafrodite, mici, de culoare variata, sepalele sunt triunghiulare, scurte, florile sunt grupate cate 8-12 in inflorescente.

Inmultire: Cuscuta se inmulteste vegetativ si prin seminte. O planta produce un numar mare de seminte(10000-15000), acestea isi mentin capacitatea de germinare o perioada lunga de timp(pana la 6 ani in sol).

seminte-cuscutaPreventie si Combatere: adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare/cosire, pregatirea corecta a patului germinativ(liber de bolovani,resturi vegetale si buruieni), asolament corect ,strangerea si arderea plantelor de cuscuta aparute in cultura(inainte sa formeze seminte), folosirea de seminte certificate si libere de seminte de buruieni.

Erbicidele recomandate in combaterea cuscutei sunt: Roundup, Kerb 50 w, Clinic 360 SL.

 

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor