Impadurire cu butasi

impadurirea-terenurilor-goale-plantare

Butasii sunt parti de planta detasate din diverse plante, care inradacineaza si cresc independent daca sunt puse in conditii optime de vegetatie (in apa sau in pamant, la temperaturi si umiditate adecvata). Impadurirea cu butasi se realizeaza numai in anumite zone, cum sunt luncile inundabile ale raurilor mari, terenurile cu exces de umiditate, rachitariile si culturile de plopi si salcii.

Plantele din care se detaseaza portiunea de mladita, ramura, tulpina, frunza sau radacina poarta denumirea de planta-mama. Tehnica butasirii este utilizata la scara larga in cazul plantelor ornamentale cu capacitate buna de inradacinare. Prin acest tip de inmultire, caracteristicile plantei-mama sunt transmise plantelor noi. Mai precis, planta noua va fi asemanatoare cu planta-mama (atat ca forma si aspect, cat si din punct de vedere fiziologic: ritm de crestere, productivitate, rezistenta la daunatori si boli etc.).

Specii forestiere la care se practica impadurirea cu butasi

Principalele specii forestiere la care se practica inmultirea prin butasire direct pe teren sunt salciile (Salix sp.) si plopii euramericani (Populus x canadensis). Mladitele acestor specii au capacitate buna de inradacinare direct in sol, daca conditiile din teren sunt potrivite.

Mai rar, se utilizeaza aceasta tehnica de inmultire si la diverse specii arbustive, in special in scopul instalarii vegetatiei lemnoase pe terenuri degradate sau slab productive. Se amintesc urmatoarele specii lemnoase:

 • lemn cainesc (Ligustrum vulgare);
 • catina rosie (Tamarix sp.);
 • sanger (Cornus sanguinea);
 • dud (Morus alba);
 • salba moale (Euonymus europaeus) si salba raioasa (Euonymus verrucosus);
 • coacaz (Ribes sp.);
 • alte specii.
Recoltarea si confectionarea butasilor
lujer-cu-muguri-iarna-pentru-butasi

Butasii utilizati in silvicultura se confectioneaza din mladite de un an (rar de 2 ani), recoltate la finalul iernii, in februarie-martie. Este important ca temperaturile sa fie pozitive in momentul recoltarii mladitelor din culturile de plante-mama. Lucrarea de recoltare a mladitelor poate fi efectuata manual (cu foarfeci horticole) sau mecanizat (cu masina de confectionat butasi).

Dupa ce mladitele sunt recoltate, acestea urmeaza a fi taiate cat mai curand in bucati de lungimi diferite, in functie de specie. Cel mai des, butasii de plopi si salcii utilizate la impadurire au lungimi de 20-30 cm, respectiv grosimi de cca. 5-15 mm (butasi mici). La impadurirea talvegurilor se utilizeaza butasi mai lungi, de pana la 1 m lungime (butasi mijlocii). Pe terenurile inundabile se utilizeaza butasi si mai mari, de pana la 3-4 m lungime (butasi mari sau sade).

Fiecare butas trebuie sa aiba cel putin 3 muguri. Nu se utilizeaza niciodata butasii care prezinta defecte sau simptome neobisnuite, precum:

butasi-taiati-pregatiti-pentru-impadurire
 • rani si julituri;
 • parti uscate;
 • muguri rupti;
 • urme ale prezentei unor daunatori (orificii, panze, depuneri de oua sau altele);
 • simptome specifice unor boli (alteratii, decolorari, depuneri sau altele);
 • alte simptome suspecte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea butasilor pentru transport
butasi-pregatiti-pentru-impadurire

Pregatirea pentru transport si plantare presupune legarea butasilor in snopi (50 sau 100 de butasi intr-un snop). Pentru a se evita zdrelirea sau ruperea butasilor, in jurul snopilor se aseaza adesea paie, panza de sac sau alte materiale moi (snopii se leaga cu tot cu acestea). Mai apoi, urmeaza imersia snopilor de butasi intr-o solutie dezinfectanta (adesea pe baza de cupru).

Optional, partea superioara a butasilor din fiecare snop se vopseste, astfel incat sa fie posibila determinarea rapida a pozitiei corecte de plantare (infingere in sol). In plus, culoarea vopselei este diferita pentru fiecare specie si cultivar in parte. Astfel, este posibila deosebirea snopilor de butasi in orice moment (in cazul in care se confectioneaza, se depoziteaza sau se transporta butasi din mai multe specii/cultivaruri).

Pastrarea sau depozitarea butasilor

Daca confectionarea butasilor are loc inainte ca plantarea sa fie posibila, acestea se stratifica cu nisip umed, la sant. Mai precis, la fundul santului se aseaza un strat de nisip, mai apoi se aseaza snopii de butasi in pozitie verticala. Mai apoi, snopii se acopera integral cu nisip. Deasupra, se poate aseza un nou strat de butasi, acoperindu-se si acestea cu nisip, si asa mai departe.

Transportul butasilor

Este deosebit de important ca manipularea si transportul butasilor sa fie efectuat cu mare atentie si rapid, cu cat mai putine prejudicii (julirea sau ranirea scoartei, despicarea varfului, deprecierea mugurilor). Asigurarea umiditatii pe timpul transportului poate fi vital, de aceea butasii se ambaleaza in paie umede sau alte materiale.

Plantarea propriu-zisa a butasilor

Butasii se infig in sol sau se planteaza in general primavara devreme, inainte de momentul desfacerii mugurilor.

impadurirea-terenurilor-goale-plantare-butasi

Solul se mobilizeaza mecanizat, daca configuratia terenului permite acest lucru. Toamna se realizeaza aratura adanca, iar primavara discuirea. Adesea, inaintea plantarii se realizeaza pichetarea (se stabileste si se marcheaza cu un tarus locul exact al butasilor). Butasii mici se infing in pozitie verticala in solul mobilizat si afanat in prealabil, la distante de 60 cm intre randuri si 12-15 cm intre exemplarele de pe acelasi rand. Capatul mai gros al butasului (partea nevopsita) trebuie sa fie cu cca. 2-3 cm sub nivelul solului. Mai apoi, in vederea eliminarii golurilor de aer, pamantul din jurul butasului se taseaza.

Inainte de plantarea butasilor mijlocii, pe talveg se realizeaza gropi adanci, cu ajutorul cazmalei sau a plantatorului. Butasii se introduc apoi in gropile existente pana la cca. 40-60 cm, iar solul se taseaza in jur.

Butasii mari se infig in solul saturat cu apa pana la adancimi cat mai mari, adesea din barci. Daca este necesar sau posibil, se realizeaza gauri cu o ranga sau alt instrument potrivit. Dupa ce butasul este asezat in gaura pregatita, se infinge ranga oblic langa acesta, iar astfel se elimina golurile de aer (prin miscarea rangii, daca este necesar). In cazul in care solul nu este saturat cu apa in momentul plantarii, se realizeaza gropi adanci, ca si in cazul butasilor mijlocii. La final, solul se taseaza ca si in cazul butasilor mai mici.

In plus:
 • Impadurirea prin butasire este mai putin costisitoare decat impadurirea prin plantarea puietilor (nu sunt necesare lucrarile aferente producerii puietilor).
 • Prin impadurirea cu butasi se pot obtine culturi omogene. Acest lucru se poate observa foarte bine in momentul in care trecem pe langa terenurile impadurite cu plopi euramericani – toate exemplarele au aceleasi dimensiuni si caracteristici, iar randurile sunt foarte evidente.
 • Impadurirea cu bambus in regiunile tropicale si subtropicale se realizeaza cu butasi.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile