Hrean, cum sa plantezi si sa ingrijesti aceasta leguma

Hreanul (Armoracia rusticana) este o specie ce face parte din familia Cruciferae, fiind originara din zona de sud – est a Europei. Este cultivata inca de pe vremea romanilor, invatatii din acele timpuri o considerau planta medicinala. Este o planta comuna, intalnita in toate gradinile de legume din zona rurala. Se cultiva pentru radacinile dezvoltate, fiind de cele mai multe ori folosite drept condiment pentru ca au un gust picant. Pe langa rolul alimentar, sunt cunoscute si proprietatiile terepeutice ale acestei legume. Consumul de hrean este recomandat persoanelor ce sufera de anemie, lipsa poftei de mancare, astm, reumatism sau litiaza urinara.

Particularitati biologice: Este o planta erbacee perena si formeaza organe subterane bine dezvoltate. Radacinile au 3 – 4 cm diametru si au o culoare galbuie la exterior si alba la interior. Sistemul radicular poate patrunde in sol pana la adancimea de 60 – 70 cm. Pe radacini sunt prezenti numerosi muguri dorminzi, ce permit inmultirea vegetativa. De asemenea, marimea radacinilor variaza in functie de varsta plantatiei si de materialului de inmultire. Frunze sunt mari, alungite, cu un petiol lung si cu marginea usor zimtata. Aparatul foliar al unei plante mature este alcatuit din 50 – 60 de frunze dispuse in rozeta. Tulpinile florifere au caracteristici specifice familiei Cruciferae. Aceastea sunt lungi de 80 – 150 cm, tubulare si poarta flori mici, de culoare alba, grupate in inflorescente de tip racem. Inflorirea are loc in perioada cuprinsa intre mai si august, iar polenizarea este asigurata de insecte. Fructele sunt de tip silicva ce contin seminte. De cele mai multe ori semintele sunt sterile. Din aceasta cauza inmultirea hreanului in Romania se face exclusiv vegetativ.

Cerintele fata de clima si sol: Este o planta bine adaptata la conditiile din Romania si are pretentii reduse fata de factorii de vegetatie. Temperaturile negative din timpul iernii nu pun probleme, planta rezistand, in sol, la temperaturi de -20 grade Celsius. Nu are pretentii ridicate fata de lumina si se poate cultiva in zonele umbrite. Datorita sistemului radicular bine dezvoltat, planta poate valorifica apa din straturile profunde ale solului. Trebuie sa amintim faptul ca in conditii de seceta radacinile se raminifica excesiv, se lignifica si isi pierd valoare comerciala. Nu suporta excesul de umiditate ce poate provoca putrezirea sistemului radicular. Prefera solurile cu textura mijlocie, bogate in humus, fertilizate cu gunoi de grajd si cu un profil bine dezvoltat.

Tehnologia de cultivare a hreanului.

Alegerea terenului si rotatia: Se evita solurile compacte, acide si cu apa freatica la mica adancime. Terenul trebuie bine pregatit si nivelat pentru evitararea situatiilor in care apa stagneaza la suprafata solului. Rezultate bune se obtin dupa tomate, vinete, ardei, dovlecel, mazare, fasole sau bob. Dupa hrean se recomanda cultivarea plantelor prasitoare. Hreanul poate revenii  pe acelasi teren dupa o perioada de 4 – 5 ani.

Pregatirea terenului: Aceasta operatiune incepe inca din toamna prin lucrarea de nivelare si de incorpoare sau distrugere a resturilor vegetale. Urmeaza o fertilizare cu gunoi de grajd in doze de 40 –  50 de tone /ha. Se realizeaza o aratura sau o desfundare la adancimea de 30 – 40 cm. Primavara se realizeaza maruntirea terenului si se aplica o erbicidare. Se pot utiliza urmatoarele erbicide. Dual Gold, Roundup Energy. Intre erbicidare si plantare se va respecta o distanta minima de 7 zile. Terenul se modeleaza in biloane.

Obtinerea materialului saditor si plantarea: Infiintare culturilor de hrean se realizeaza prin butasi. Pentru producerea acestora se utitlizeaza radacini care nu se valorifica. Se selecteaza radacinile lungi de aproximativ 20 cm si groase de 1 cm. Partea bazala se taie oblic pentru ca la plantare sa se respecte aceeasi pozitie a butasului (cu partea bazala in jos). Se poate practica orbirea mugurilor. De pe butasi se elimina mugurii mediani si se lasa doar cei de la capete. Operatiunea se face cu atentie pentru a nu distruge epiderma. Plantarea se face primavara devreme, in perioada martie – aprilie. Se planteaza doua randuri de plante pe biloane. Plantele se introduc in sol in partea de creasta a bilonului. Se respecta o distanta de 20 – 25 cm intre randuri si intre plante pe rand. Butasii se introduc in sol in pozitie oblica. Partea superioara a butasului trebuie sa fie la 4 cm (in sol), iar partea inferioara la 10 – 15 cm (in sol). Pentru un hectar este necesara o cantitate de butasi cuprinsa intre 400 si 1800 kg.

Cultura se va verifica periodic. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor. De exemplu: daca un tratament s-a efectuat cu Zeama Bordeleza, urmatorul tratament se va face cu Acrobat .

Combaterea buruienilor. Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile pe rand pentru distrugerea crustei si eliminarea buruienilor. Buruinenile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide. Exemple de produse: Fusilade Forte, Sultan 50 SC, Leopard.

In zonele cu deficit de precipitatii aplicarea irigatiilor este obligatorie. Lipsa apei determina ramificarea excesiva a radacinilor. De asemenea, acestea se lemnifica si isi pierd suculenta. Se recomanda aplicarea a 2 – 3 udari cu norme de 250 – 300 metri cubi/ ha.

O lucrare importanta ce se poate efectua in cazul culturii de hrean este copcirea. Datorita complexitatii, operatiunea se poate realiza doar pe suprafete reduse. Perioada optima de realizare este la sfarsitul lunii iulie – inceput august. Se desfac biloanele si se elimina ramificatiile secundare ale radacinilor.

Pentru a obtine sporuri de productie se pot aplica ingrasaminte suplimentare. Fertilizarea se realizeaza fazial, in 2 – 3 reprize. Dozele difera in functie de sol, precipitatii, gunoiul de grajd aplicat. Se pot aplica si ingrasaminte foliare. Exemple de produse: Cropmax, Bionat sau Amalgerol.

    Recoltarea. Operatiunea se realizeaza toamna tarziu, incepand cu anul al doilea de la plantare. Recoltarea se poate realiza semi-mecanizat prin dislocarea solului cu plugul sau manual cu furci speciale sau cazmale. Radacinile se curata de pamant, se elimina ramificatiile, si se leaga. Pentru un aspect comercial corespunzator, acestea trebuie sa fie netede, alb – galbui si lungi de 20 – 30 cm. Cultura de hrean ofera productii economice timp de 2 – 4 ani. Dupa aceasta perioada se recomanda desfiintarea acesteia.

    Alătură-te discuției:

    *

    Buna! Ai nevoie de ajutor?

    Am nevoie de ajutor