Gura leului, informatii si sfaturi de ingrijire

gura-leului-ingrijire

Gura leului (Antirrhinum majus) – este o planta erbacee perena, cultivata deseori ca planta anuala, ce face parte din genul Antirrhinum, fiind originara din Sudul Europei, Nordul Africii si America. Se intalneste adesea in gradini, pe langa borduri, in spatii verzi sau in jardiniere. Frunzele sunt alterne, de culoare verde-inchis, petiolate la baza si sesile in partea superioara.

Florile sunt decorative, grupate in inflorescente de tip racem, intalnite intr-o mare varietate de culori: rosu, galben, alb, roz, orange etc. Florile incep sa apara de la baza tulpinii si se deschid treptat in sus, ceea ce face ca perioada de inflorire sa fie mai mare. Aceste specii pot inflori pe tot parcursul sezonului de vegetatie, insa prefera perioadele mai racoroase, primavara si toamna. 

Gura leului – varietati si cultivaruri

  • ‘Admiral’: aceasta serie include flori simple, de culoare purpurie, alba, galbena, roz sau bicolore, ce infloresc devreme;
  • ‘Black price’: prezinta frunze de culoare verde intens si flori catifelate, de culoare purpuriu inchis, foarte decorative;
  • ‘Bright Butterflies’: serie cu plante inalte, ce prezinta flori duble, divers colorate;
  • ‘Candy Showers’: plante curgatoare, ideale pentru cresterea in cosuri suspendate si jardiniere. Florile sunt duble, portocalii, roz sau galbene;
  • ‘Lucky lips’: prezinta flori foarte decorative. Petatele sunt de culoare alba, iar in centrul lor prezinta o pata de culoare rosie.

Conditii de mediu

Lumina. Prospera in conditii de lumina si umbrire partiala. Plantarea lor la umbra partiala si mentinerea unei umiditatii optime, va ajuta plantele sa treaca peste sezonul cald.

Temperatura. Pentru a inflori, prefera temperaturile mai scazute. Pe timpul verii, cand temperaturile sunt in crestere, este posibil ca plantele sa nu mai infloreasca.

Sol. Creste si se dezvolta pe soluri cu pH neutru, bogate in nutrienti si bine drenate. 

Gura leului – ingrijire

Udare. Se uda regulat imediat dupa plantare, astfel incat solul sa se mentina reavan, nu umed. Plantele mature se uda moderat, in perioadele fara precipitatii, astfel incat solul sa se usuce usor intre doua udari. Este important ca udarea sa se realizeze cat mai aproape de baza plantelor, astfel incat inflorescenta si frunzele sa se mentina uscate. 

Fertilizare. Se recomanda administrarea ingrasamintelor atunci cand plantele incep sa produca flori. Se pot utiliza ingrasaminte echilibrate, special formulate pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Gura leului se inmulteste frecvent prin seminte. Acestea se pot semana la interior, in rasadnite. Plantele vor rasari dupa aproximativ 2 saptamani si se vor transplanta in gradina dupa ultimul inghet asteptat in primavara. Inainte de a le planta in exterior, plantele au nevoie de o usoara aclimatizare. Semintele se mai pot semana direct in gradina, primavara (dupa ce pericolul de inghet a trecut) sau toamna. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Gura leului este o planta susceptibila la rugina, patari, fainare si putregai. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii si afidele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Intrucat au o crestere lenta daca sunt inmultite prin seminte, cel mai adesea se planteaza direct sub forma de rasaduri achizitionate din pepiniere;
  • Se folosesc si ca flori taiate, rezistand pana la 2 saptamani. Se recomanda recoltarea acestora atunci cand jumatate din flori sunt deschise.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile