Gulia, informatii despre tehnologia de cultura

gulia-cultivare-ingrijire

Gulia (Brassica oleracea var. gongyolides) este o leguma bienala din familia Brassicaceae, genul Brassica, cultivata pentru gustul placut si pentru proprietatile dietetice. Este o specie originara din bazinul Marii Mediteranene, cultivata la scara larga in estul Asiei, in special in China si Japonia. In Romania este cultivata rar, pe suprafete mici, in special din cauza cererii reduse pe piata.

gulie.schita
Particularitati botanice

Gulia prezinta inradacinare pivotanta, care NU patrunde la adancimi mari in sol. Tulpina este ingrosata, pe parcursul cresterii capata forma globuloasa, usor turtita. Miezul acestei tulpini sferice (numit si tulpino-fruct) este comestibil, de culoare alba. Coaja tulpinii este alba, verzuie sau albastrui-violacee. Prezinta frunze de dimensiuni mari, alungite, marginile neregulate, dintate si cu petiol lung. Fiind o specie bienala, formeaza tulpinile florilere (cca. 1 m inaltime), florile (galbene) si semintele in al doilea an de cultura.

Varietati, soiuri si hibrizi
  • varietati de gulii (var. major): Albastru de Iernut, Goliat albastru, Goliat alb, Kossak F1, Kolibri F1;
  • varietati de gulioare (var. minor) Trero, Dworski, Kupa, Korvit F1, Korist F1.

Cerinte fata de clima si sol

Guliile au pretentii scazute fata de conditiile climatice, rezistand atat la temperaturi scazute, cat si la cele ridicate, atata timp cat conditiile de umiditate sunt optime. Pentru rezultate satisfacatoare, se recomanda pastrarea umiditatii solului la 75-80% din capacitatea de camp pentru apa, pe tot parcursul cresterii. Uscaciunea la nivelul solului determina lemnificarea bazei tulpinii guliei, iar excesul de umiditate poate limita procesul de crestere si craparea tulpinilor. Cresterile maxime se obtin in lumina plina. In ceea ce priveste solul, gulia prefera solurile afanate, bogate in humus si in substante minerale, cu pH neutru si textura mijlocie.

Tehnologie de cultivare a guliei

Guliile si gulioarele se pot cultiva in sere, in solarii si tuneluri joase, respectiv in camp. In camp se diferentiaza doua culturi: cea timpurie si cea de toamna (tarzie). In toate cazurile mentionate, infiintarea culturilor se realizeaza prin rasaduri. Guliile si gulioarele se pot cultiva in culturi asociate cu alte plante, precum tomatele sau castravetii.

Pregatirea terenului
  • In cazul culturilor timpurii, se folosesc asolamente cu rotatie de 4-5 ani (gulie in acelasi loc odata la 4-5 ani). Speciile premergatoare recomandate sunt: castraveti, dovleci, pepeni, vinete, mazare, fasole. In toamna anului precedent cultivarii guliilor se procedeaza la adunarea resturilor vegetale, aplicarea tratamentelor fitosanitare, aplicarea ingrasamintelor organice si chimice, aratura de baza (la adancimea de 30 cm). Primavara solul trebuie maruntit si nivelat, iar cu 10-14 zile inainte de plantare se realizeaza fertilizarea cu ingrasaminte specifice. Se pot aplica erbicide inainte de plantare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie, se pot aplica si ingrasaminte lichide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • In cazul culturii de toamna, se folosesc specii premergatoare precum: cartofi timpurii, tomate timpurii, mazare sau fasole. Dupa indepartarea acestora, se efectueaza aratura superficiala (la adancimea de 20 cm), discuirea, respectiv fertilizarea. Inainte de plantare, pot fi aplicate erbicide specifice, conform specificatiilor de pe eticheta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Semanatul, repicarea si plantarea
gulia-cultura
  • Pentru culturile timpurii (de gulioare), semanarea semintelor in vederea producerii rasadurilor se realizeaza la inceputul lunii februariee. Repicarea rasadurilor se realizeaza in cuiburi de 5*5*5 cm. Perioada optima pentru plantarea rasadurilor obtinute este final de martie, inceput de aprilie, iar distantele de plantare sunt de 25*25 cm (intre randuri si intre plante).
  • Pentru culturile de toamna, rasadurile sunt obtinute pe brazde reci. Plantarea rasadurilor poate fi realizata de la inceputul lunii iunie, pana la mijlocul lunii iulie, cu distante de 60*30 cm intre plante.
  • Pentru culturile protejate in solarii si tuneluri joase (gulioare), semanarea se realizeaza la mijlocul lunii ianuarie, repicarea realizandu-se in cuiburi de 5*5*5 cm. Plantarea se realizeaza in la mijlocul lunii martie, cu distante de 25*25 cm intre plante.
  • In sere se pot cultiva gulioare in perioada iarna-primavara. Semanarea pentru producerea de rasaduri se poate efectua in mai multe perioade, preferabil la inceput de octombrie sau noiembrie. Plantarea se realizeaza cu distanta de 25*25 intre gulioare.
Lucrarile de intretinere

Se recomanda completarea golurilor (daca este necesar), efectuarea prasilelor (ori de cate ori este necesar), udarea culturilor in functie de conditiile de umiditate, aplicarea fertilizarilor faziale, aplicarea tratamentelor fitosanitare (in cazul aparitiei unor daunatori sau boli).

Recoltarea

Guliile si gulioarele se recolteaza atunci cand tulpino-fructele sunt de dimensiunile caracteristice cultivarului. Guliile se disloca cu agregate specializate, dupa care se aduna manual, iar gulioarele se smulg manual. In cazul culturii de toamna cu gulii, productia este de 30-40 t/ha, iar in cazul gulioarelor (in sere, solarii, tuneluri joase sau cultura timpurie in camp), productia variaza intre 10-20 t/ha, in functie de cultivar, conditii de mediu, ingrijire si cultura.

In plus:
  • gulia poate fi consumatea in stare proaspata sau gatita, in diverse mancaruri;
  • se recomanda valorificarea sau consumul in cel mai scurt timp posibil de la recoltare; 
  • guliile pot fi pastrate mai mult timp in stare proaspata decat gulioarele; 
  • semintele pentru inmultire germinativa pot fi pastrate 4 ani.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile