Grau, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 3 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Graul (Triticum aestivum) este cea mai importanta planta cultivata din lume (in peste 100 de tari). Planta de grau are mare importanta in industria alimentara si este utilizata indeosebi pentru producerea de faina. Tulpinile ramase dupa recoltat sunt utilizate ca materie prima in fabricarea celulozei. De asemenea, se folosesc in furajarea animalelor sau ca ingrasamant organic. Taratele (reziduuri de la industria de morararit) sunt un furaj concentrat, bogat in proteine si saruri minerale. Cultura graului este buna premergatoare pentru majoritatea culturilor si are avantajul ca este mecanizata 100%.
Tulpina este de tip pai, formata din 5-7 internoduri. Radacina este fasciculara. Frunzele sunt sesile, cu teaca dezvoltata, limbul este liniar si are la baza ligula. Inflorescenta este de tip spic compus, formata dintr-un rahis pe care se prind spiculete multiflore. Fructul este cariopsa.
Perioada de vegetatie
Perioada de vegetatie a graului de toamna dureaza 270-290 zile. In acest interval plantele de grau trec prin urmatoarele faze fenologice:
- Germinarea: In conditii ideale de temperatura si umiditate graul germineaza in 8-10 zile. In conditiile din tara noastra sunt necesare pentru rasarire 15-20 zile, din cauza lipsei de apa.
- Inradacinarea si formarea primelor frunze: Dupa rasarire, planta formeaza prima frunza si incepe procesul de fotosinteza.
- Infratirea: Atunci cand planta formeaza cea de-a treia frunza incepe procesul de infratire. In mod normal, infratirea se realizeaza toamna si poate continua in ferestrele iernii.
- Alungirea paiului: Incepe atunci cand tulpina are 5 cm. Cresterile au loc pe baza meristemelor aflate la baza internodurilor.
- Inspicatul si infloritul: Etapa de alungire a paiului este marcata de aparitia spicului. Dupa cateva zile are loc infloritul. Florile se deschid si staminele devin vizibile.
- Formarea bobului: Dupa fecundare, bobul creste in lungime, apoi domina cresterea in grosime. Umplerea boabelor se realizeaza pe baza substantelor asimilate de planta in aceasta perioada.
Cerintele fata de clima si sol
Semintele de grau necesita, pentru germinat, temperaturi minime de 1-3° C. Procesul de infratire incepe la 8-10 ° C si se opreste la 5° C. Umiditatea optima a solului trebuie sa se situeze la nivelul 70-80 %, prentru ca semintele sa germineze normal. Cerintele maxime fata de apa sunt in fazele de inspicat, fecundare si formarea boabelor. Graul prefera soluri cu un pH neutru sau slab acid, cu textura lutoasa sau luto-argiloasa.
Tehnologia de cultura la grau
Rotatia
Graul trebuie semanat toamna devreme. Acesta trebuie sa rasara si sa infrateasca pentru a putea rezista peste iarna. Din aceste motive graul prefera premergatoare cu recoltare timpurie care sa permita lucrarea solului, astfel incat, pana in toamna acesta sa se aseze si sa acumuleze apa. Cele mai bune plante premergatoare pentru grau sunt: mazarea, fasolea, cartoful timpuriu, trifoiul, soia, sfecla pentru zahar, floarea-soarelui, porumbul pentru boabe, porumbul pentru siloz. Monocultura se poate realiza doar 2 ani. Nu se poate realiza pe suprafetele destinate loturilor pentru samanta. Cultivarea repetata a graului duce la inmultirea buruienilor specifice, bolilor si daunatorilor.
Fertilizarea
Graul reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor. Dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului, in functie de recolta scontata si cerintele plantelor in anumite faze de vegetatie. Ingrasamintele minerale (de tip NPK) se pot administra incepand din toamna, aceasta fiind perioada de inradacinare-infratire si acumulare a rezervelor pentru iarna. In primavara, odata cu intrarea in vegetatie, se poate relua administrarea fractionata a ingrasamintelor minerale.
Cultura graului reactioneaza favorabil si la aplicarea ingrasamintelor organice. Cele mai des utilizate sunt: gunoiul de grajd semifermentat si mustul de gunoi. Ingrasamintele organice pot fi aplicate direct culturii de grau sau plantei premergatoare.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului
Graul nu necesita araturi prea adanci. Dupa recoltarea premergatoarelor se efectueaza lucrarea de dezmiristit. Se urmareste maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor cu solul. De asemenea prin aceasta lucrare se marunteste stratul superficial al solului. Aratura se realizeaza imediat dupa dezmiristit si se urmareste mobilizarea solului la adancimea de 20 cm. Daca umiditatea solului nu permite realizarea araturii in conditii optime, se astepta caderea unor precipitatii semnificative. In cazul in care conditiile de mediu nu se imbunatatesc, lucrarea de arat poate fi inlocuita cu doua lucrari realizate cu grapa cu discuri. Pregatirea patului germinativ se face chiar inainte de semanat prin lucrari cu combinatorul.
Samanta si semanatul
Samanta trebuie sa aiba puritatea minimum 98% si facultatea germinativa minimum 85%. Zonarea hibrizilor este o operatiune ce nu trebuie ignorata. Epoca de semanat se stabileste astfel incat, pana la venirea iernii, plantele sa vegeteze 40-50 zile si sa acumuleze 400-500 grade Celsius. Cantitatea de samanta la hectar este cuprinsa intre 200 si 250 kg/ ha. Distanta intre randuri este, in mod obisnuit, 12.5 cm.
Comandă produsele recomandate
Tavalugirea
Se realizeaza dupa semanat, in cazul in care solul este afanat si uscat. Aceasta operatiune pune samanta in contact cu solul, favorizand absorbtia apei.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Principalele boli care pot aparea la cultura graului sunt: fainarea, septorioza, fuzarioza, rugina, malura, taciunele. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: plosnita cerealelor, gandacul ovazului, viermele rosu al paiului, carabuseii cerealelor, viespea graului, gandacul ghebos.
Combaterea buruienilor
Pentru a reduce rezerva de buruieni si pentru a impiedica aparitia acestora, se pot lua o serie de masuri precum: rotatia culturii, efectuarea lucrarilor solului, semanatul in epoca optima, aplicarea erbicidelor.
Comandă produsele recomandate
Irigarea
Necesarul de apa al graului este de 3500-4500 metri cubi/ ha pe perioada de vegetatie. Acesta este asigurat numai in proportie de 70-75 % in mod natural. Cele mai eficiente udari sunt cele aplicate in toamna. Cea mai folosita metoda de udare, in Romania, este aspersiunea.
Recoltarea la grau
Recoltarea la cultura de grau se realizeaza cand boabele ajung la umiditatea de 14-15 %. In acest moment recoltatul se realizeaza fara pierderi si nu sunt necesare operatiuni speciale de uscare. Recoltatul poate incepe cand boabele au o umiditate de 18% , in cazul in care trebuie recoltata o suprafata mare. Lucrarea de recoltat trebuie finalizata cand boabele au ajuns la 12% umiditate.
-
Discuții pe teme similare
50 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi68 urează frunze verziÎn luna aprilie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi3 urează frunze verzigrau – plante afectateȘtie cineva de ce suferă? Este cumva carenta de fosfor?CiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi1 urează frunze verziGrau – pete pe frunzeȘtie cineva ce boala este aceasta?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi58 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi21 urează frunze verziCe specii de insecte sunt protejate prin lege în România?🤓 In România, există o multitudine de specii de insecte care beneficiază de protecție legală, datorită importanței lor ecologice și rolului esențial pe care îl joacă în menținerea echilibrului natural.... mai multFrunze verzi16 urează frunze verzice inseamna frunza stindard la grauCe. Inseamna frunza standard la grau?Multumesc.CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi25 urează frunze verziFrunza stindard la grauCe inseamna frunza stindard la grau?Cea dinaintea aparitiei spicului?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.