Gestionarea reziduurilor vegetale 

gestionarea-reziduurilor-vegetale

Pe fondul cresterii populatiei si a cererii tot mai mari de alimente, este imperativa asigurarea unor productii agricole ridicate, dar cu un impact negativ cat mai mic asupra sanatatii solului. In acest sens, unul din cei mai importanti factori ai agriculturii sustenabile il reprezinta gestionarea corecta a reziduurilor de cultura. Prin reziduuri vegetale se intelege totalitatea resturilor vegetale ramase pe camp in urma recoltarii. Acestea pot fi alcatuite din paiele, frunzele si tulpinile diferitelor plante de cultura.

Acestea joaca un rol important in mentinerea sanatatii solului, in captarea carbonului si in prevenirea eroziunii solului. 

Ce reprezinta gestionarea corecta a reziduurilor vegetale?

agricultura-sustenabila-reziduuri-vegetale

Gestionarea reziduurilor vegetale este o practica culturala menita sa contribuie la protejarea resurselor de sol si de apa si care sa ofere beneficii suplimentare pentru mediu. Aceasta implica mai putine operatiuni de prelucare a solului si urmareste pastrarea mai multor reziduuri de la cultura anterioara. 

Strategia include cultivarea plantelor care pot lasa o cantitate suficienta de reziduuri dupa recoltare sau utilizarea culturilor de acoperire (cultivate dupa plantele care au un continut scazut de reziduuri). Pe langa volumul resturilor vegetale, elemente cheie reprezinta si orientarea acestora in camp, dar si gradul de distribuire (acesta trebuie sa fie cat mai uniform). 

Totodata, pe langa avantajele de natura ecologica, aceasta abordare aduce si o serie de avantaje de natura economica. Mai exact, reducerea utilizarii factorilor de productie costisitori (combustibil, energie electrica, pesticide si ingrasaminte, costuri de mentenanta), mentinand totodata ridicat randamentul si productivitatea culturilor. 

Care sunt caracteristicile reziduurilor culturale?

Reziduurile vegetale sunt compuse in principal din celuloza, hemiceluloza, lignina, proteine si zaharuri solubile (glucoza, fructoza). 

Acestea contin nutrienti precum carbonul, azotul, fosforul, potasiul si diverse microelemente esentiale in viata plantelor. Acesti nutrienti amelioreaza dezechilibrele de nutrienti din sol si compenseaza dezavantajele utilizarii pe termen lung a ingrasamintelor anorganice. 

Continutul de nutrienti si rata de eliberare a lor depind de proprietatile reziduurilor culturale (raportul C:N si compozitia chimica). De asemenea, mai depind si de clima (temperatura, precipitatii) si de conditiile solului (continutul in apa, pH-ul solului). 

Care sunt principalele avantaje ale pastrarii reziduurilor vegetale pe sol?

Avantajele pe care le ofera strategia de conservare si de gestionare a resturilor vegetale sunt neindoielnice. Printre numeroasele beneficii ale utilizarii tehnicilor de gestionare adaptate la nivel local se numara si:

  • Reducerea si/sau prevenirea eroziunii solului – reziduurile culturale pot preveni eroziunea solului actionand ca un strat protector la suprafata solului. Acest lucru are o importanta considerabila in zonele cu pante abrupte sau cu precipitatii abundente si frecvente, unde eroziunea solului reprezinta o problema majora.
  • Cresterea materiei organice in sol – reziduurile vegetale reprezinta o sursa importanta de materie organica si de nutrienti pentru sol. Sporirea fertilitatii solului duce la cresterea randamentului culturilor, reduce nevoia de ingrasaminte si asigura durabilitatea pe termen lung a terenurilor;
  • Conservarea apei – reziduurile vegetale ramase pe camp ajuta la conservarea apei in sol prin reducerea evaporarii si a scurgerii la suprafata. Acest lucru este esential in regiunile aride si semiaride, unde precipitatiile sunt rare, iar irigarea este indispensabila;
  • Mentinerea biodiversitatii – stratul de la suprafata solului devine adapost pentru insectele benefice si diverse organisme. In acest mod, incurajam biodiversitatea si sanatatea ecosistemului;
  • Atenuarea schimbarilor climatice – pastrarea resturilor vegetale pe camp ajuta la cresterea cantitatii de carbon organic si la sechestrarea carbonului in sol. Astfel, prin scaderea frecventei si a intensitatii lucrarilor solului, fermierii isi pot reduce amprenta de carbon;
  • Micsorarea costurilor – prin reducerea la minimum a lucrarilor solului (mai putin combustibil folosit, uzura mai scazuta a utilajelor, costuri de mentenanta mai mici) si prin gestionarea durabila a reziduurilor vegetale care diminueaza nevoia de ingrasaminte chimice. 

Ce provocari poate aduce mentinerea reziduurilor vegetale pe suprafata solului?

Problema descompunerii reziduurilor vegetale

Minimizarea lucrarilor solului si pastrarea resturilor vegetale pe camp poate duce la o acumulare semnificativa de reziduuri si la o descompunere mai lenta a acestora. Principala cauza este dispunerea reziduurilor la suprafata solului, unde activitatea microbiologica este mult mai redusa.

In aceasta situatie, se poate spune ca lucrarile solului si incorporarea resturilor vegetale in sol prin aratura imbunatatesc aerarea solului si infiltrarea apei, ceea ce poate favoriza activitatea microbiologica si descompunerea mai rapida. Cu toate acestea, mentinerea resturilor vegetale pe camp vine cu o serie de avantaje (amintite si mai sus), existand un interes tot mai mare pentru dezvoltarea unor sisteme de cultivare care pot atinge acelasi nivel de descompunere a materiei vegetale ca si sistemele de cultivare conventionala. 

amprenta-de-carbon

O abordare promitatoare este combinarea sistemului no-tillage cu mulcirea. Utilizarea mulciului favorizeaza mentinerea umiditatii solului, la controlul buruienilor si la crearea unui habitat pentru microorganismele benefice. Prezenta microorganismelor benefice va avea drept rezultat descompunerea mai rapida a reziduurilor vegetale. 

Viteza de descompunere a resturilor vegetale este profund influentata de tipul si cantitatea de reziduuri, de tipul de sol si de clima. Reziduurile vegetale care au un continut mai ridicat de azot se pot descompune mai rapid decat cele cu un continut scazut in azot.

Solurile umede si calde permit descompunerea mai rapida, spre deosebire de cele reci si uscate. Descompunerea poate fi incetinita de factori precum pH-ul scazut al solului, fertilitatea scazuta s.a.

Procesul de descompunere a reziduurilor vegetale este important pentru imbunatatirea fertilitatii solului. Acest proces imbunatateste structura si textura solului si faciliteaza celelalte lucrari agricole (infiintarea urmatoarei culturi). Astfel, prin intelegerea factorilor care influenteaza descompunerea reziduurilor vegetale putem dezvolta diverse practici de gestionare a reziduurilor vegetale ramase pe sol. 

Cum gestionam problema daunatorilor, a bolilor si a buruienilor?

Materialul vegetal ramas pe camp poate servi ca adapost in cazul daunatorilor, ca mediu ideal pentru dezvoltarea bolilor si ca sursa de nutrienti si adapost pentru cresterea buruienilor. 

daunatori-culturi

Daunatorii

Reziduurile vegetale ramase pe sol pot actiona ca o bariera fizica care impiedica accesul daunatorilor la plantele de cultura. Astfel, poate fi ingreunat accesul acestora la sursa de hrana si pot fi reduse sansele de reproducere si de supravietuire. In plus, reziduurile vegetale pot servi drept refugiu si pentru insectele benefice si diversi pradatori naturali ai daunatorilor. 

Bolile

raziduuri-vegetale-problema-bolilor

Cand vine vorba despre boli, reziduurile vegetale pot avea un efect contrar. Unele afectiuni, cum ar fi bolile fungice, pot fi gazduite in reziduurile de pe sol si se pot raspandi in urmatorul sezon de vegetatie. Cu toate acestea, tehnicile de combatere integrata si de gestionare corecta a afectiunilor fitopatogene pot diminua acest risc. De exemplu: practicarea rotatiei culturilor, utilizarea soiurilor rezistente la anumite boli, lucrarile solului (tocarea resturilor vegetale ramase) – care pot accelera descompunerea materiei vegetale si diminuarea raspandirii bolilor. Un pas important il reprezinta si monitorizarea atenta a culturii pentru detectarea timpurie a bolilor.

Buruienile

buruieni-culturi-gestionare

In ceea ce priveste problema buruienilor, reziduurile vegetale pot contribui la suprimarea lor actionand tot ca o bariera fizica, la fel ca in cazul daunatorilor. Prin acoperirea suprafetei solului, se poate ingreuna germinarea si dezvoltarea buruienilor. Acest lucru poate fi deosebit de eficient in cazul buruienilor anuale care sunt dependente de lumina soarelui pentru a germina. In plus, unele reziduuri vegetale pot contine diverse substante care pot inhiba cresterea buruienilor. Aceste substante, cunoscute si sub denumirea de substante alelopatice, sunt eliberate pe masura ce resturile vegetale se descompun. 

Totusi, desi unele reziduuri culturale pot oferi solutii in problema suprimarii buruienilor, este posibil ca acestea sa nu fie suficiente. Aceasta problema poate sa apara in cazul buruienilor perene, mai rezistente. Practicile de combatere integrata a buruienilor, de exemplu: utilizarea culturilor de acoperire si a mulciului, rotatia culturilor, indepartarea manuala a buruienilor, utilizarea erbicidelor specifice pot fi necesare pentru a controla eficient buruienile. 

Este important de retinut faptul ca, desi mentinerea pe camp a reziduurilor vegetale ofera numeroase beneficii, este esential sa se evalueze conditiile specifice ale fiecarui camp și ale fiecarei culturi pentru a determina cele mai bune practici de gestionare a daunatorilor, bolilor si buruienilor. Managementul integrat al daunatorilor, bolilor si buruienilor combina diverse strategii de control si combatere. Acestea includ monitorizarea regulata, utilizarea metodelor biologice, utilizarea practicilor agro-fitotehnice si interventia chimica doar atunci cand este necesar.

Pot interveni obstacole la infiintarea viitoarei culturi?

infiintare-culturi

Pastrarea resturilor vegetale in camp poate constitui o provocare pentru infiintarea culturii urmatoare. 

Pentru a solutiona aceasta problema, fermierii folosesc diverse tactici pentru a gestiona reziduurile vegetale si pentru a facilita infiintarea cu succes a urmatoarei culturi. O abordare comuna este utilizarea de echipamente mecanizate de lucrare a solului in momentul semanatului. Acestea pot fragmenta si incorpora resturile vegetale ramase pe sol. De asemenea, simpla maruntire si imprastiere uniforma a reziduurilor poate facilita patrunderea luminii si a aerului in sol, favorizand germinarea semintelor si rasarirea noilor plante. O alta metoda este utilizarea semanatorilor sau a plantatoarelor specializate. Aceste utilaje pot semana la adancimea dorita, gestionand reziduurile de la suprafata solului.

In cele din urma, fiecare fermier va alege cea mai buna abordare in functie de circumstantele si obiectivele sale specifice. Cheia este gasirea unui echilibru intre beneficiile pastrarii reziduurilor vegetale si asigurarea unei infiintari reusite a culturii.

Considerente generale

biomasa-resturi-vegetale-gestionare

Scopul final al acestor practici este imbunatatirea randamentului culturilor, reducand in acelasi timp efectele negative asupra mediului.

Mentinerea reziduurilor vegetale pe suprafata solului si gestionarea acestora reprezinta o componenta vitala a agriculturii sustenabile, contribuind la sanatatea solului, la conservarea apei, la cresterea fertilitatii solului si la rezilienta generala a fermei. Prin adoptarea unor practici sanatoase de gestionare a reziduurilor culturale, fermierii pot crea un sistem agricol durabil care sa echilibreze productivitatea, protectia mediului si rentabilitatea pe termen lung.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

gestionarea-reziduurilor-vegetale
Gestionarea reziduurilor vegetale 
Gestionarea reziduurilor vegetale 

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile