Montarea si ingrijirea gazonului rulouri

gazon-rulouri-montare-ingrijire

Se considera ca spre deosebire de gazonul infiintat prin insamantare, cel obtinut prin rulouri este mai putin rezistent, plantele sunt sensibilizate de transport si manipulare, iar sansele de prindere sunt mai scazute. Totusi, se poate obtine rapid si usor un gazon rezistent, cu un aspect sanatos, daca sunt respectate anumite etape si reguli de ingrijire. 


Etapele montarii si ingrijirii unui gazon obtinut din rulouri
  1. Pregatirea terenului (curatare, mobilizare, corectarea solului, nivelare, tasare si fertilizare optionala).
  2. Masurarea terenului
  3. Instalarea rulourilor (asezarea, corectarea golurilor, tavalugirea)
  4. Udarea noului gazon
  5. Aplicarea de ingrasaminte pentru inradacinare
  6. Tunderea si intretinerea noului gazon (prima tundere, curatarea regulata, fertilizarea cu ingrasaminte specifice)

gazon pregatirea terenului

Pregatirea terenului

Terenul pe care urmeaza sa fie montate rulourile de gazon trebuie sa aiba o textura usoara si sa asigure un drenaj bun. 

In prima faza, acesta se va curata de buruieni, resturi vegetale, pietre, alte materiale etc. 

Dupa aceea, solul se va mobiliza la o adancime de minim 15 cm. In aceasta etapa, se poate adauga pamant de gradina daca stratul de sol nu este suficient si se poate imbunatati structura solului. Se poate adauga mranita bine descompusa sau compost daca solul este unul nisipos. Daca acesta este lutos, cu o structura grea, se poate incorpora pietris fin sau nisip pentru imbunatatirea drenajului si in proportii mai mici, materie organica. 

Ultima etapa de pregatire a terenului consta in nivelarea acestuia, pentru a obtine o suprafata dreapta. La final, calcarea uniforma terenului pentru a tasa usor solul este recomandata.  

Inaintea montarii rulourilor se poate aplica o fertilizare cu un ingrasamant specific bine incorporat in sol (pre-seed). 

Masurarea terenului

Este extrem de importanta pentru stabilirea suprafetei necesare a covorului de gazon. Se recomanda achizitionarea unei suprafete putin mai mari decat cea masurata, pentru a acoperi eventualele spatii ramase ce nu au fost luate in considerare.   

Instalarea rulourilor

gazon-rulouri

In primul rand, este foarte important ca rulourile sa se monteze imediat dupa ce au fost achizitionate Covorul de gazon se va instala pe un teren umed. Rulourile se vor desfasura unele langa altele, imbinat, fara a lasa spatii libere si evitand suprapunerea lor. In cazul marginilor neregulate, rolele de gazon se vor decupa. Dupa amplasarea covorului de iarba, este indicata o usoara tavalugire a acestuia pentru a elimina eventualele goluri de aer si a asigura un contact mai bun a plantelor cu solul.   

Udare

Noul gazon se va uda din abundenta imediat dupa ce a fost instalat. Acest lucru va ajuta asezarea solului si a gazonului si va readuce umiditatea in parametrii optimi.

Timp de 4 saptamani dupa instalarea rulourilor, udarea se va efectua zilnic. In perioada urmatoare, pe parcursul sezonului cald, gazonul se va uda in functie de necesitati (dimineata). Udarile aplicate dimineata permit patrunderea apei in sol si zvantarea acestuia pe parcursul zilei, evitand mentinerea umiditatii o perioada indelungata, ce ar favoriza dezvoltarea fungilor patogeni.   

Fertilizare

Dupa instalarea rulourilor de gazon si udarea acestuia, pentru dezvoltarea radacinilor si o mai buna prindere, este recomandata aplicarea repetata a unui ingrasamant organic cu rol de inradacinare. Prima fertilizare cu ingrasaminte specifice pentru gazon se poate aplica dupa 6 saptamani, cand plantele au format deja radacini rezistente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tundere si intretinere

intretinere-peluza

Dupa 4-5 saptamani, gazonul ar trebui sa fie deja bine inradacinat, asadar se poate interveni cu prima tundere. Este important ca in aceasta etapa sa nu taiati prea mult din inaltimea ierbii (folositi cea mai inalta setare a masinii de tuns iarba). Gazonul taiat se va aduna, lasand peluza libera, pentru a permite aerisirea si accesul luminii printre plantele de iarba. Este foarte important ca gazonul sa fie mentinut curat, lipsit de resturi vegetale, care prin descompunere pot favoriza dezvoltarea fungilor patogeni. 

Este important sa nu calcati intensiv noul gazon timp de aproximativ 6 saptamani de la instalare. Daca a inradacinat, dupa 3-4 saptamani, un trafic usor nu ar trebui sa afecteze plantele. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile