Gazon, informatii despre infiintare si ingrijire

gazon-infiintare-ingrijire

Gazonul constituie un element vital in majoritatea gradinilor. Pe langa faptul ca este foarte atractiv, gazonul evidentiaza alte specii de plante sau flori, asigurand un fundal neutru. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Pe langa rolul sau important in peisagistica, gazonul se utilizeaza si pentru amenajarea locurilor de joaca sau a spatiilor destinate activitatilor sportive. Astfel, daca doresti sa ai o peluza frumoasa, este vital sa cunosti toate etapele ce compun procesele de infiintare si intretinere a culturii de gazon.

Infiintarea peluzei de gazon

Pregatirea terenului

Crearea unui gazon perfect incepe cu pregatirea corecta a solului.

grebla-cazma-sapa

Mobilizarea profunda a solului (aratura) la adancimea de 20-30 cm (la 20 de cm pentru solurile nisipoase, la 25 cm pentru solurile lutoase, la 30 cm pentru solurile argiloase). Aceasta lucrare este recomandat sa fie efectuata toamna sau cu cel putin 3-4 luni inainte de semanat, astfel incat solul sa acumuleze apa si sa se taseze (gramineele ornamentale prefera un sol tasat). Aceasta lucrare se poate efectua cu plugul, in cazul suprafetelor mari, cu motocultorul, in cazul suprafetelor medii sau mari. Daca doriti sa semanati gazon pe o suprafata mica, mobilizarea solului se poate face manual cu sapa sau cazmaua.

Maruntirea si nivelarea terenului sunt doua operatiuni care vor influenta aspectul general al peluzei. Maruntirea se poate realiza cu motocultorul sau cu sapa. Nivelarea se executa cu ajutorul unei greble. Concomitent cu nivelarea se maruntesc bolovanii ramasi si se aduna resturile vegetale de pe sol. Semanatul gazonului este esential sa se faca pe un teren perfect nivelat fara coame sau rigole.

Aplicarea amendamentelor si ingrasamintelor. In cazul in care solul din gradina dumnevoastra nu este fertil, a fost mobilizat (ex: construirea casei) sau este un sol greu permeabil, se incorporeaza in sol in propotie de 1:1:1, nisip, compost si pamant de telina.

pulverizator

Fertilizarea inainte de semanat se realizeaza prin aplicarea de gunoi de grajd fermentat in doza de 5 kg/metru patrat, completat cu ingrasamant mineral de tip NPK. Nu se foloseste niciodata gunoi de grajd proaspat sau nefermentat.

Eliminarea buruienilor. Pentru distrugerea eficienta a buruienilor, dupa pregatirea solului, buruienile se lasa sa creasca 5-10 cm, apoi se erbicideaza folosind un erbicid total. Dupa erbicidare, este obligatorie o perioada de pauza de aproximativ 5-7 zile (in functie de natura si marimea buruienilor).

Produse recomandate

Alegerea amestecurilor de seminte

Un gazon de calitate este rezultatul asocierii mai multor specii si soiuri de graminee ale caror caracteristici se completeaza, acoperind solul cu un covor dens si uniform.

Principalele specii de graminee folosite sunt: Agrostis spp. ; Cynodon spp. ; Cynosurus spp. ; Festuca spp. ; Lolium spp. ; Phleum spp. ; Poa spp. ; Alopecurus spp. ; Arundinaria spp. ; Arundo spp. ; Calamagrostis spp. ; Carex spp. ; Cortaderia spp. ; Glyceria spp. ; Miscanthus spp. ; Stipa spp. ; Pennisetum spp. ; Stipa spp. ; Amestecurile de seminte se aleg in functie de destinatia gazonului (gradina, sport, etc.)  si in functie de solul pe care vor fi semanate.

seminte-gazon
Exemple de amestecuri de seminte

-pentru soluri grele si rezistenta mare la tasare: Lolium perene 20% + Festuca rubra rubra 25% + Poa pratensis 15% + Festuca rubra 10% + Poa comuni 10 % ;

-pentru soluri usoare si rezistenta la seceta: Lolium perene 40% +Festuca rubra 30 % + Festuca rubra litorallis 30%;

-pentru antrenamente sportive si locuri de joaca: Lolium perene 45% +  Festuca arundinaceea 25% + Festuca rubra rubra 10% + Poa pratensis 10% ;

-pentru rezistenta la tasare, umbra si numar de tunderi reduse: Lolium perene 30% + Festuca rubra litorallis 25% + Festuca rubra duriuscula 10% + Festuca rubra 15% + Poa pratensis 15% + Agrostis tenuis 5% ;

-pentru terenuri umbrite, dar cu rezistenta mica la tasare: Poa silvicola 20 % + Festuca rubra 30 % +  Festuca rubra litorallis 20% + Poa communis 15% ;

-pentru pajisti, rezistent si nepretentios:  Lolium perene 40%  + Festuca rubra rubra 40% + Festuca ovina 20%;

-pentru taluzuri si terenuri in panta: Agropyron repens 40% + Agrostis stolonifera 40% + Deschampsia flexmosa 8% + Arenaria graminifolia 8%.

semanat-gazon
Semanatul

Perioda optima de semanat este primavara, din martie pana in mai, si toamna in luna septembrie. Epoca de semanat este aleasa astfel incat gazonul proaspat semanat sa nu fie afectat de seceta si temperaturile mari din perioada verii si nici de ingheturile din perioada de iarna. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Cantitatea medie de samanta necesara pentru un metru patrat este de 30-50 g. Pe suprafetele mici si accidentate semanatul se face manual la aprox. 40 cm deasupra solului, in benzi paralele si perpendiculare, iar pe suprafetele mari se executa mecanizat.

Inainte de semanat se executa o greblare superficiala la 3-4 cm adancime. Se amesteca semintele cu nisip (pentru o distribuire uniforma) si se impart in doua parti egale. Prima jumatate va fi semanata urmand lungimea peluzei, iar a doua jumatate in sens perpendicular (latime). Pentru a lucra usor, benzile trebuie sa fie de aproxmativ 1 m latime. Marginile peluzei se seamana mai des, intr-o banda de aproximativ 50-70 cm.

Dupa semanat se executa acoperirea semintelor printr-o greblare usoara, intr-un singur sens, pentru a nu deranja semintele din sol. Se recomanda efectuarea operatiunii de tavalugire pentru a pune mai bine semintele in contact cu solul.  Dupa semanat parcela se uda cu ajutorul pistolului de stropit, cu o pelicula de apa cat mai fina pentru a nu deranja semintele.

Primele lucrari de intretinere

Un element important in dezvoltarea gazonului tanar este apa. Gazonul are nevoie de aproximativ 12 l de apa/ metrul patrat / saptamana. In lipsa precipitatiilor, udarea se realizeaza constant (zilnic la inceput). Udarea se realizeaza dimineata sau seara (mult mai indicat). Cand plantele tinere ajung la inaltimea de 5 cm, se realizeaza o tasare usoara pentru o buna inradacinare. Iar cand plantele ajung la inaltimea de 8-10 cm se efectueaza prima tundere. Inainte de prima tundere se executa o tasare usoara si inca o tasare dupa tundere. Este posibil ca in perioada aceasta sa apara buruieni in peluza. Acestea se vor elimina manual, iar dupa primele 3-4 tunderi vor disparea, fiind sufocate de plantele din gazon.

tundere-gazon
Tunderea

Este lucrarea de intretinere cea mai importanta pentru obtinerea unui gazon frumos. Aceasta operatiune stimuleaza plantele sa infrateasca si sa se dezvolte orizontal. Astfel, se obtine aspectul de covor verde. Tunderea se efectueaza aproximativ o data pe saptamana in perioada de crestere maxima. In restul perioadelor de dezvoltare, frecventa tunderilor se reduce. Un cosit corect trebuie sa reduca 30-50% din inaltimea peluzei. Inaltimea normala de tundere este de 4 cm. In caz de seceta sau temperaturi ridicate aceasta poate creste la 5-6 cm. Tunderea nu se realizeaza cand peluza este uda.

atomizator-gazon
Udarea

Este indispensabila in perioadele de seceta. Toate plantele au nevoie de apa pentru a trai, iar gazonul nu face exceptie. Un metru patrat de gazon are nevoie de aproximativ 12 l de apa/saptamana. Pentru o irigare eficienta, urmatoarele aspecte sunt esentiale:

  • intregul volum de apa utilizat trebuie sa patrunda 10-20 cm in sol;
  • stropirile scurte sunt daunatoare, favorizand aparitia bolilor sau a buruienilor;
  • in conditii normale, udarea se va realiza o data pe saptamana;
  • se vor folosi aspersoare sau pistoale de stropit, pentru o buna distribuire a apei pe suprafata gazonului;
Aerarea

Tasarea provocata de ploi, trafic sau irigare are efecte negative asupra gazonului. Peluza se poate sufoca si deteriora iremediabil. Pentru rezolvarea acestei probleme se realizeaza “perforarea” gazonului. Ea consta in a face gauri apropiate in peluza cu ajutorul unei furci sau a unui aerator (un cilindru cu tepi). Operatiunea se realizeaza primavara si toamna, dupa aerare, pe gazon se imprastie nisip.

fertilizator-gazon
Fertilizarea

Aceasta etapa completeaza procesul de ingrijire a gazonului. Plantele sunt precum oamenii, in lipsa hranei, nu supravietuiesc. In perioada vegetatiei, cerintele peluzei fata de azot sunt foarte mari, astfel se poate folosi NPK (17-6-5) 50 g/ metru patrat. Prima aplicare se realizeaza primavara, cand gazonul porneste in vegetatie. Operatiunea se repeta in mai si la sfarsitul  lunii iunie. La inceputul lunii noiembrie se poate aplica NPK (13-25-12) 30-50 g/ metru patrat. Astfel gazonul este pregatit pentru sezonul rece. Fertilizarea se poate face manual sau cu un dispozit de imprastiere. De asemenea, gazonul reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor foliare.

Produse recomandate

pulverizator-solo
Combaterea buruienilor

Chiar daca s-au respectat toate etapele si regulile de intretinere a gazonului, burienile isi pot face aparitia in peluza dumneavoastra. Cele mai intalnite specii sunt: Ranunculus acris, Anagallis arvensis, Bellis perennis, Taraxacum officinale, Plantago major, Polygonum aviculare, Veronica, Trifolium. Erbicidele folosite trebuie sa fie selective, astfel incat sa nu distruga peluza.

Produse recomandate

Combaterea bolilor si daunatorilor

Cele mai intalnite boli la gazon sunt: fainarea, septorioza, rugina bruna, rugina galbena, rugina neagra, fuzarioza, sfasierea frunzelor. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: plosnita cerealelor, gandacul ovazului, viermele rosu al paiului, nematozi, tripsi, acarieni.

Discutii din comunitate

author-avatar
VALENTIN
11 noiembrie 2020
gazon uscat si mucegai
Salutare, Ma puteti ajuta cu un tratament pentru gazonul din imagini? In ultima perioada nu l-am mai udat pentru ca pamantul este destul de umed, simtomele au inceput sa apara in urma cu o luna - a inceput sa se usuce si sa se rareasca, si cam de doua saptamani a aparut mucegaiul. In primavara i sa dar cu niste granule de ingrasamant .
author-avatar
Draghia Anca
15 iulie 2020
tratament gazon uscat
Buna ziua, De cateva zile gazonul a inceput sa se usuce in anumite parti. Atasez poza. Metionez ca i am aplicat acum 2 zile si Black Jack. Ar mai fi ceva de facut?
author-avatar
sorin
29 iulie 2020
boala sau afectiune gazon
Buna ziua. Am urmarit cu real interes recomandarile Dvs. la topicurile deschise si este posibil sa fii dat solutia pt problema mea, sens in care va rog sa imi iertati nepriceperea. Am pus in atasament problema cu care ma confrunt, cu mentiunea ca apare la intervale sa zic medii de timp. Intotdeauna am apelat la persoana specializata (cel putin asa cred eu, ca e specializata) si problema a disparut. Insa de acum vreau sa o rezolv eu cu indicatiile date de Dvs.. Cateva cuvinte despre gazon: insamantat in toamna anului 2018, sistem de irigatie controlat, irigat seara si dimineata (in functie de vreme). Multumesc
author-avatar
Monica
13 iulie 2020
ciuperci in gazon
Buna ziua. De aproape o luna gazonul (rulou) a inceput sa se usuce si cresc niste ciupercute. Am administrat tratamentul recomandat de dvs. la aceleasi probleme prezentate pe forum (amistar si topsin). Mentionez ca nu sunt probleme cu drenajul apei. Imi spuneti va rog daca se mai poate salva si care este solutia. Atasat, 2 poze cu aspectul gazonului. Multumesc.

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile