Gazon, boli specifice, informatii si combatere
Publicat pe: 16 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gazonul constituie un element important in majoritatea curtilor si gradinilor. Cultivarea suprafetelor cu gazon evidentiaza restul plantelor decorative. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Frumusetea peluzei tale este asigurata de o ingrijire corespunzatoare a plantelor ce compun acest minunat covor natural. Astfel, este esential sa cunoastem factorii ce pot influenta aspectul gazonului. Bolile si daunatorii reprezinta factori importanti in sanatatea gazonului si este esential sa-i cunoastem. Datorita faptului ca peluza este un amestec de graminee, acesta imparte o serie de boli si daunatori cu aceste specii.
Principalele boli care pot aparea la gazon
Antracnoza – Colletotrichum graminicola
Boala apare prin decolorarea unei suprafete mari din frunze. Antracnoza se instaleaza cand temperaturile nu depasesc 20°C, apar pete mici, neuniforme si au o culoare galbuie. Plantele tinere ce sunt atacate de aceasta boala prezinte frunze rosiatice si se scot foarte usor din sol, pe radacini se prezinta mucegai de culoare neagra. Boala apare spre sfarsitul verii si in toamna, cand solul este foarte compactat si umiditatea este ridicata.
Fainarea – Erysiphe graminis
Fainarea poate aparea pe tot parcursul sezonului, din primavara pana in toamna. Boala se manifesta prin aparitia unor pete de culoare alba sau gri ce au aspect de praf. Apare in perioade umede, cand aerul are o circulatie redusa, iar propagarea bolii se face prin conidii. Cand boala prezinta intensitate mare frunzele de baza pot fi acoperite in totalitate.
Firul rosu – Laetisaria fuciformis
Aceasta boala apare in general in zonele reci si umede din nordul Europei, America de Nord, Australia dar in ultimii ani a aparut si in tara noastra. Boala se manifesta prin aparitia unor zone ofilite sau uscate, printre acestea se regasesc filamente de culoare roz. Aceasta boala se dezvolta la temperaturi de 15-20°C cand nutritia plantelor cu azot(N) este deficitara, de aceea pentru prevenire se recomanda folosirea ingrasamintelor cu N.
Mucegaiul de zapada – Microdochium nivale
Este una dintre cele mai pagubitoare boli ce pot aparea la gazon, atacul apare iarna in spatiile gazonate, se poate observa prin aparitia miceliului alb-rozaliu. Atacul se dezvolta in vetre, plantele atacate raman mici. Aceste mucegaiuri sunt de fapt ciuperci ce rezista extrem de bine la temperaturi scazute, la sfarsitul iernii sau dupa topirea zapezii acestea isi fac aparitia deoarece umiditatea de la nivelul gazonului este un mediu perfect pentru dezvoltare.
Indepartarea tuturor resturilor vegetale, fertilizarea corecta si mentinerea unei umiditati constante sunt metode de prevenire a bolii.
Pata dolarului – Sclerotinia homeocarpa
Boala apare pe gazon prin pete de decolorare cu dimensiuni de pana la 10 cm, acestea se extind iar la marginea firelor de iarba apar micelii de culoare gri sau alba. Insuficienta de azot sau conditiile meteo conduc la aparatia acestei boli, aceasta poate fi confundata cu alte boli sau cu atacul unor daunatori. Irigarea corecta si fertilizarea echilibrata sunt metode foarte bune de prevenire impotriva acestei boli.
Ruginile
Rugina reprezinta una dintre cele mai acute boli ale gazonului. Rugina este de trei feluri rugina coronata (Puccinia coronata), rugina neagra (Puccinia graminis), rugina galbena (Puccinia striiformis). Aceste rugini apar cand umiditatea este ridicata, fertilizarea este incorect realizata, iar temperaturile se situeaza intre 20-30°C. Tunsul realizat frecvent, aerarea solului si o fertilizare corespunzatoare sunt cateva dintre metodele de preventie impotriva ruginilor.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Gazon, boli specifice, informatii si combatere
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziGazon – peluze, recomandare produs impotriva mucegaiuluiBuna ziua, Gazonul meu sufera de acel mucegai care se formeaza in forma de cerc si a carui circumferinta se mareste treptat. Au mai existat discutii in aceasta comunitate despre... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziCum protejam pomii si arborii impotriva inghetului de primavara?🌳Acum este momentul potrivit sa ne asiguram ca pomii fructiferi si arborii ornamentali sunt protejati impotriva inghetului tarziu de primavara. Pentru a face acest lucru, va recomandam aplicarea produsului Protekt... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziGazon – peluze, Iarba ingalbenitaBuna ziua Un tratament pt iarba ingalbenita va rogCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.