Gargarita semintelor de crucifere (Ceuthorrhynchus assimillis) – identificare si combatere

gargarita-semintelor-de-crucifere

Gargarita semintelor de crucifere, Ceuthorrhynchus assimillis este un daunator raspandit in Europa, Asia, America de Nord si Africa. In Romania este prezent in toate zonele cultivatoare de rapita, provocand mari pagube plantelor din familia Cruciferae.

Adultul are corpul de 2-3 mm lungime, de culoare neagra si acoperit cu perisori fini, cenusii.

Pronotul prezinta un tubercul vizibil, situat intr-o pozitie usor transversala. Elitrele prezinta striuri cu cate un rand de solzi si interstriuri cu cate doua randuri de solzi. Partea anterioara a elitrelor este fin granulata.  Larva este apoda, de culoare alb-galbuie si prezinta corp curbat, de 3-5 mm lungime. Capsula cefalica este bruna. Ouale sunt ovale, de culoare albe-laptos si necesita aproximativ 10 zile pentru a ecloza, in functie de temperatura.

gargarita cruciferelor

Biologie si ecologie

Este o specie ce dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Cand temperaturile trec de 12°C, in aprilie-mai, adultii parasesc locul de hibernare si se muta pe cruciferele spontane, pana la aparitia cruciferelor cultivate.

Gargaritele se hranesc 40-70 de zile pana la maturitatea sexuala, dupa care se imperecheaza si femelele depun ponta. Femela roade un orificiu in peretele silicvei si depune cate un ou, reusind sa depuna pana la 35-50 de oua. Dupa eclozare, la 35-40 de zile, timp in care se dezvolta larva, aveasta paraseste silicva si se retrage in stratul superficial al solului si se impupeaza. Stadiul pupal dureaza 10-15 zile dupa care apar noii adulti. Acestia se hranesc pe cruciferele spontane si cultivate pana toamna, cand se retrag pentru hibernare in stratul superficial al solului.

gargarita-cruciferelor-atac

Plante atacate si mod de daunare

Acest daunator ataca crucifere spontane si cultivate (rapita, mustar, seminceri de varzoase-varza, conopida, gulii). Adultii rod cavitati in tulpini, pedunculi, butoni florali iar larvele consuma semintele. Larvele ataca in interiorul silicvelor, consumand semintele crude. O larva poate consuma 3-10 seminte pe parcursul dezvoltarii ei. Orificiile create permit patrunderea ciupercilor  patogene si a tantarului silicvelor (Dasineura brassicae). Atacul este masiv cand temperaturile sunt ridicate, in perioada infloritului, cu precarede la marginea solei.

Control si Combatere

Se recomanda aplicarea unor masuri agrotehnice precum:  aratura adanca efectuata toamna, combaterea cruciferelor spontane, distrugerea resturilor in urma recoltarii.

Aplicarea insecticidelor se face la avertizare sau inaintea atingerii pragului economic de daunare, la 1 adult la 2 plante. Se utilizeaza atat insecticide de contact cat si sistemice.

In perioada depunerii pontei, o parte din ramificatiile plantei sunt inflorite si vizitate de polenizatori.

Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice. In timpul infloritului, se utilizeaza insecticide prietenoase cu albinele. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile