Gargarita mazarii (Bruchus pisorum) – identificare si combatere
Publicat pe: 9 august 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gargarita mazarii, Bruchus pisorum este o specie raspandita in toate continentele si prezenta in toate regiunile tarii, frecvent in Campia Dunarii si Dobrogea.
Adultul are corpul oval alungit, de culoare neagra, acoperit cu pubescenta deasa, cenusie-roscat si de 4-5 mm lungime. Oul este oval, de culoare alb-galbuie, lung de 1.5 mm si lat de 0.6 mm. Larva neonata este oligopoda , de 1.5-1.6 mm lungime, cu picioare subtiri, capul este castaniu, iar corpul de culoare galbena-roscat. Larva de ultima varsta este apoda, de 5-6 mm lungime, de culoare alb-galbui. Pupa este de tip libera, de culoare galbuie, de 4-5 mm lungime.
Biologie si ecologie
Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. O parte din adulti ierneaza in camp, in boabele infestate, scuturate la recoltare, in crapaturile scoartei arborilor sau sub resturile vegetale.
La sfarsitul lunii aprilie, cand temperatura medie zilnica depaseste 14ºC, adultii migreaza spre culturile de mazare la distante de pana la 3 km. Zborul maxim se inregistreaza la temperaturi de 26-28ºC, in fenofaza de inflorire a mazarii si sunt foarte activi in zilele calde si insorite, hranindu-se cu polenul florilor de mazare.
La atingerea maturitatii sexuale au loc copulatia si ponta. Ponta coincide cu formarea pastailor, incepe la sfarsitul lunii mai si dureaza cca. 30 zile. O femela depune 150-200 oua, care sunt depuse separat pe pastaile bine dezvoltate, pe o pastaie observandu-se pana la 30 oua.
Dupa o incubatie de 8-12 zile, larvele neonate patrund prin peretele pastaii in boabe, unde naparlesc si devin apode. Dezvoltarea larvelor are loc in interiorul boabelor timp de 30-45 zile. Chiar daca intr-un bob au patruns mai multe larve, la completa dezvoltare ajunge una singura.
Plante atacate si mod de daunare
Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora. Adultii se hranesc cu polenul florilor.
Combatere
Pentru tratamentul boabelor din depozite se folosesc insecticidele specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Gargarita mazarii (Bruchus pisorum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
43 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi9 urează frunze verziCombatere gargarite la grau si porumbCu ce as putea sa combat gărgărițe la grâu și porumb? Mulțumesc!Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi60 urează frunze verziStiai ca plantele tale vor fi mai multumite cu tratamente avizate fitosanitar?Specialistii din Comunitatea Botanistii nu recomanda efectuarea de tratamente cu produse neavizate fitosanitar, precum: alcoolul sanitar, bicarbonat sau orice alte solutii care pot dauna plantei! Pentru a curata si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.