Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum) – identificare si combatere

anthonomus-pomorum-atac

Gargarita florilor de mar, Anthonomus pomorum este raspandita in toate tarile europene cultivatoare de mar. In tara noastra se intalneste in bazinele pomicole din zonele de deal si submontane.

Descriere: Adultul prezinta corp de 5-6 mm lungime, de culoare bruna-roscata. Capul este negru iar antenele si picioarele sunt brun-roscate. Femurele sunt prevazute ca pinteni puternici. Elitrele sunt mai late in partea posterioara, pe care sunt prezente 2 benzi transversale oblice, de culoare mai inchisa iar in spatiul dintre aceste benzi este prezenta o pubescenta de culoare deschisa.

Larva are 7-8 mm lungime, de culoare alb-galbuie, prezinta capsula cefalica bruna iar longitudinal, 8 randuri de peri.

gargarita-florilor-de-mar
Biologie si ecologie

Gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau in crapaturile scoartei. In martie-aprilie, cand temperatura ajunge la 5-6°C, apar adultii din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile inainte de dezmugurirea merilor. Dupa o perioada de aproximativ 10 zile de hranire, incepe copulatia dupa care  femela depune cate 2-5 oua intr-o inflorescenta, ajungand sa depuna in total pana la 100 de oua in decurs de 10-15 zile. Ouale sunt apoi acoperite cu un clei, in vederea protejarii acestora de inamici naturali.

Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor florali, consumand organele interne, dupa care se transforma in pupa. Aparitia noilor adulti are loc incepand cu a doua jumatate a lunii mai (la caderea fiziologica a fructelor). Urmeaza o perioada de 15-25 de zile de hranire dupa care adultii se retrag in diapauza de estivatie, care se continua in toamna cu iernarea.

gargarita-florilor-de-mar-atac

Plante atacate si mod de daunare. Gargarita are un regim alimentar monofag, ataca marul, mai rar parul si gutuiul Adultii hibernanti ataca mugurii vegetativi si floriferi iar noii adulti se hranesc cu partile aparatului foliar.

Larvele produc cele mai mari pagube, se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar. Acestia devin ruginii, dupa care se usuca si raman agatati, fiind cunoscuti sub denumirea de “cuisoare” sau “flori antonomate”.

gargarita-florilor-de-mar

Control si combatere:  Se recomanda o serie de masuri agrofitotehnice, cum ar fi: taierea ramurilor uscate si distrugerea prin ardere a resturilor in care se gasesc adultii hibernanti, scuturarea pomilor si distrugerea gandacilor in perioada hranirii suplimentare a adultilor hibernanti. Se pot aplica braie-capcana sau inele cu clei amplasate in jurul trunchiurilor si ramurilor mai groase, in perioada in care insectele se adapostesc pentru intrarea in estivatie.

Gargarita are numerosi pradatori naturali, cum ar fi insecte pradatoare ( Anthocoris nemorum, Clerus formicarius ), pasari, hymenoptere parazitoide, acestia distrugand un procent semnificativ din larve si pupe.

Se recomanda aplicarea unui tratament chimic, la avertizare, in perioada urechiuse-infrunzit si dupa scuturatul total al petalelor. 

Combatere. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum) – identificare si combatere
Gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile