Gargarita fasolei- Acanthoscelides obsoletus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Gargarita fasolei- Acanthoscelides obsoletus

Raspandire: Specie raspandita in toate continentele, prezenta in tara noastra mai ales in jurul marilor orase, producand pagube la fasolea depozitata, atacul in camp fiind in prezent limitat.

adult 1  adult
Descriere: Adultul are corpul oval alungit, de 3.5-4 mm lungime, de culoare cenusiu-roscat, cu capul negru.
Oul este de culoare alba, de forma ovala, de 0.6 mm lungime. Larva neonata este oligopoda, de culoare alba. Pupa este alb-galbuie, de 3.7-4 mm lungime.
Biologie si ecologie: Poate dezvolta 2-4 generatii pe an, dintre care una in camp si restul in depozite. Ierneaza ca adult exclusiv in depozite, in boabele de fasole sau in crapaturile peretilor, tavanului si podelei.
Adultii hibernanti migreaza in culturi la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie, pana la distante de 3 km. Dupa imperechere, femelele rod pe linia de sutura a tecilor pastailor dezvoltate cate un orificiu adanc, prin care introduc varful abdomenului si depun ouale, lipindu-le de peretii carpelari. Intr-o pastaie sunt depuse 10-20 oua, iar dupa o incubatie de 10-15 zile, larvele eclozeaza si patrund in boabe, naparlesc si devin apode, se hranesc pana ajung la completa dezvoltare (15-30 zile).
In momentul recoltarii fasolei, in boabe se gasesc larve de diferite varste sau pupe. Adultii primei generatii apar in stadiile de depozitare, unde femelele depun ouale pe boabele depozitate, pe peretii boxelor sau pe ambalaje. O femele depune 40-80 oua. Dupa o incubatie de 10-15 zile, larvele neonate rod orificii in tegument, patrund in boabe si se hranesc timp de 15-45 de zile (in functie de temperatura), apoi se inpupeaza, adultii aparand pana la sfarsitul anului. In depozitele calde, pana in iunie se mai pot dezvolta 1-2 generatii. Temperaturile scazute, sub 4ºC determina mortalitati foarte mari.

plante atacate 1  plante atacate
Plante atacate si mod de daunare: Produc daune larvele care rod boabele din interior sub forma unor loja. In functie de marime in boabe se pot dezvolta 1-28 larve.
Combatere: Se recomanda recoltarea fasolei la timp, fara pierderi de boabe, care poate constitui sursa de infectie pentru anul urmator, dupa care terenul se ara, ingropand boabele si resturile ramase dupa recoltat.
Depozitarea recoltei de fasole se face numai in spatii in care s-a facut dezinsectia. Pentru tratamentul boabelor din depozite se utilizeaza Reldan 22 EC (20 ml / t samanta), K-Obiol (10 ml/ t samanta), Actellic 50 EC (10 ml/ t samanta).

Un comentariu la “Gargarita fasolei- Acanthoscelides obsoletus

  1. Care este perioada cand se face tratanentul la plante pentru a preveni infestarea,de cate ori si cu ce?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor