Galbenele – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

galbenele-Calendula-officinalis-cultivare

Galbenele (Calendula officinalis) – sunt plante anuale si fac parte din familia Asteraceae. Galbenelele sunt originare din zona mediteraneana si vestul Asiei, raspandindu-se rapid in toata zona Europei. In Romania, galbenelele sunt cultivate in toate zonele agricole. Florile de galbenele sunt utilizate in industria farmaceutica.

Utilizare galbenele

Galbenelele sunt utilizate sub forma de infuzie pentru tratarea diferitelor afectiuni precum: ulcerul si gastrita, afectiuni hepatice si biliare. De asemenea, galbenelele sunt utilizate pentru tratarea diferitelor plagi, a intepaturilor de insecte, arsuri, acnee, eczeme.

In scopuri medicinale, se utilizeaza florile ligulate sau inflorescenta. De asemenea, galbenelele pot fi cultivate si in scopuri ornamentale.

Particularitati botanice

Radacina pivotanta, lunga, poate ajunge pana la 20 cm adancime. Tulpina este dreapta, ramnificata si atinge o inaltime de 40-80 cm. Frunzele sunt dispuse altern pe tulpina, nu prezinta petiol si pot avea sau nu perisori pe suprafata lor. Acestea au forma lanceolata, varful este rotunjit si pot avea dimensiuni de pana la 16 cm.

Inflorescenta este reprezentata de antodiu (calatidiu), pe care se prind lateral flori ligulate de culoare portocalie. Florile din mijloc sunt tubuloase, de culoare galben-portocaliu. Fructele sunt reprezentate de achene (fruct a carui samanta este acoperita de un invelis tare).

Exigente ecologice

Temperatura. Galbenelele nu prezinta exigente fata de temperatura. Temperatura optima de germinare a semintelor este de 15-20ºC. Acestea pot germina si la temperaturi mai scazute. Semintele germineaza in decurs de 10-14 zile. Pentru crestere si inflorire, temperatura optima variaza intre 16-25ºC. Nu suporta temperaturi peste 30ºC.

Lumina. Galbenelele au cerinte moderate fata de lumina. Cresc si se dezvolta in locuri insorite, aerate. O zona luminoasa ajuta la inflorire.

Umiditate. Plantele au cerinte moderate fata de umiditate. Solul trebuie sa fie reavan. In perioadele secetoase, pe solurile slab aprovizionate cu apa, se recomanda irigarea.

Sol. Prefera solurile fertile, afanate, cu umiditate corespunzatoare, bine drenate. In ceea ce priveste pH-ul, acesta trebuie sa fie intre 5,5-7.

Galbenele – Tehnologia de cultivare

Locul in asolament. Galbenelele nu au cerinte ridicate fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate se obtin dupa premergatoare care lasa ternul afanat si curat de buruieni. Cele mai indicate sunt culturile prasitoare si leguminoasele pentru boabe. Este indicat sa se evite monocultura. Cultura de galbenele poate reveni pe acelasi teren dupa 4-5 ani.

Fertilizarea. Galbenelele reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor minerale. Ingrasamintele cu azot se pot aplica primavara. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu se pot aplica toamna, odata cu aratura.

Pregatirea terenului. De indata ce planta premergatoare a fost recoltata, se executa o aratura la adancimea de 22-15 cm. Terenul se lucreaza cu discul de 1-2 ori, mentinand solul curat si afanat pana la semanat.

In primavara, patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului.

Modul de inmultire. Galbenelele se inmultesc prin seminte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Epoca de semanat. Se seamana primavara, in luna martie, in functie de conditiile de mediu si sol.

Distanta si adancimea de semanat. Distanta intre randuri este de 50 cm, iar adancimea de semanant este de 2-3 cm. In cazul in care suprafata este redusa, se poate semana in cuiburi (2-3 seminte pe cuib). Distanta intre randuri este de 50 cm si de 20 cm intre cuiburi pe rand.

Norma de semanat. Aceasta este de 6-8 kg/ha, in functie de indicii de calitate ai semintei si de gradul de pregatire a solului. Semintele trebuie sa indeplineasca indicii de calitate prevazuti in STAS4776-82: puritate fizica 95-85%, iar germinatia 85-70%, pentru clasele 1 si a 2-a.

Galbenele – Lucrari de ingrijire

Aparitia buruienilor de indata ce plantele au rasarit, au efect nefavorabil asupra dezvoltarii plantelor. In cursul vegetatiei, se recomanda efectuarea a 2-3 prasile pentru eliminarea buruienilor si pentru spargerea crustei formate la suprafata solului. Se pot executa prasile mecanice intre randuri si lucrari de plivit pe randuri.

Pentru combaterea buruienilor, se pot folosi si erbicide selective pentru cultura de galbenele.

Boli si daunatori

Plantele sunt sensibile la atacul de fainare, fiind o boala des intalnita in cultura de galbenele. Mai putin frecvente sunt: patarea bruna a frunzelor si patarea cenusie a frunzelor.

Aparitia bolilor poate fi evitata mentinand o igiena culturala corespunzatoare.

La cultura de galbenele nu au fost semnalati daunatori in vegetatie care sa reduca semnificativ productia sau calitatea materiei prime.

Recoltare

Epoca de recoltare. Se recolteaza atunci cand primele randuri cu flori ligulate se deschid. Galbenelele se pot recolta incepand cu luna iunie pana in luna octombrie. Recoltarea semintelor se face la maturitate, atunci cand acestea capata culoarea cafenie.

Modul de recoltare. Antodiile si florile ligulate se recolteaza manual. Pentru formarea inflorescentelor, se recomanda recoltarea regulata, la 2-3 zile, apoi mai rar.

In cazul culturilor destinate producerii materialului de inmultire, plantele se pot recolta cu secera sau cu ajutorul combinei.

Prelucrarea materiei prime

Uscarea. Imediat dupa recoltare, florile ligulate si inflorescentele se transporta la locul de uscare. Este indicata uscarea la umbra pentru a nu se decolora. Acest lucru se realizeaza in incaperi aerisite si curate. Florile se asaza in straturi subtiri, pe site sau pe hartie. Este necesara o uscare corespunzatoare pentru mentinerea culorii naturale.

Ambalarea si pastrarea. Plantele uscate se strang si se ambaleaza in cutii, captusite cu hartie. Acestea se pastreaza in incaperi intunecoase si uscate.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile