Fumagina – Simptome si tratament

Fumagina

Fumagina se regaseste pe organele plantelor odată cu prezența excrementelor dulci, “roua de miere”, aparute in urma atacurilor realizate de daunatori. Fumagina se manifesta pe ramurile, frunzele și fructele speciilor de sâmburoase, semințoase, plante ornamentale de interior sau exterior, flori, legume, etc.



Simptome

Pe organele plantelor atacate de daunatori ce lasa „roua de miere” apare un strat negricios, asemanatoare cu funinginea. Acest strat reprezinta fructificatiile ciupercii Capnodium, aceasta se dezvolta pe suprafata organelor acoperite roua de miere, fiind o substanta zaharoasa. Insectele care secreta dejectii dulci pot fi afidele, cicadele, musculita alba de sera, paduchi testosi sau lanosi.

Plantele sunt afectate indirect fumagina, stratul format in urma acesteia impiedica realizarea procesului de fotosinteza, un proces indispensabil plantelor. Scaderea fotosintezei reduce dezvoltarea si frunctificarea plantelor. Fumagina implica si un aspect neplacut al plantelor scazand astfel valoarea plantelor ornamentale iar fructele sunt greu comercializate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


Prevenire si combatere

Aparitia fumaginei poate fi prevenita prin combaterea preventiva sau in momentul aparitiei daunatorilor ce produc excremente dulci „roua de miere”. Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Dupa finalizarea tratamentelor, se recomanda administrarea ingrasamintelor special formulate pentru sustinerea plantelor in procesele de regenerare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile